Aiškėja, kaip vaikai serga COVID-19 liga ir kodėl reikia uždaryti mokyklas bei darželius: blogoji istorijos pusė  (1)

Suaugusiesiems visada labiausiai gaila vaikų. Kai susirgęs vaikas atrodo liūdnas ir pasimetęs, jo tėvams plyšta širdis. Ypač kai ta liga - pasaulį paklupdžiusi COVID-19 infekcija. 745 vaikus iš sergančių šeimų Kinijoje įtraukęs tyrimas pateikė ir gerų, ir blogų žinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokyklos ir darželiai uždaromi tikrai ne be reikalo. Kuo mažiau žmonės bus taip arti vienas kito, tuo lėčiau plis virusas. Mokymo įstaigose užsikrėtę vaikai gali parnešti COVID-19 namo, kur ši liga gali tapti vyresnių šeimo narių žudiku.

Mokslininkai Kinijoje apėmė 745 2 mėnesių - 15 metų amžiaus vaikus iš šeimų, kuriose ėmė plisti COVID-19 infekcija. Tik 10 iš jų (1,3 %) užsikrėtė šia pavojinga liga, tačiau nei vienas nesusirgo sunkiai. 7 pakilo temperatūra, tačiau ji niekada neviršijo 39 laipsnių C. Rentgeno nuotraukose nebuvo matyti plaučių uždegimo, vaikai nesiskundė raumenų ar galvos skausmais. Kai kuriuos kamavo užgulusi nosis, gerklės skausmas ir kosulys, tačiau nieko tokio rimto, kuo skundėsi suaugę pacientai.

Šie rezultatai sutampa su gydytojų pasakojimais. Vaikai serga žymiai lengvesne ligos forma ir beveik niekada nepatiria komplikacijų. Ir tai yra džiugu. Tačiau egzistuoja ir kita šio medalio pusė.

COVID-19 sergantys vaikai gali nepatirti ir visiškai jokių simptomų. Arba jų simptomai gali būti tokie menki, kad liks nepastebėti. Tačiau tai, žinoma, nereiškia, kad vaikai neplatina viruso. COVID-19 plinta ir toliau, o ligos kelius sunku atsekti dėl to, kad vaikai neatrodo sergantys.

Yra ir kita bloga žinia. Įprastais testais organizme nebefiksuojant SARS-CoV-2 viruso, pacientai išleidžiami namo. Tačiau, kaip rodo šis tyrimas, net praėjus 13 dienų po išleidimo iš ligoninės sirgusių vaikų išmatose galima aptikti virusą. Tai reiškia, kad dabar taikomos izoliacijos sąlygos gali būti nepakankamos, ypač kuomet kalbama apie vaikus, nes jie dažnai nekenčia nuo ypatingai stiprių simptomų.

(63)
(4)
(59)

Komentarai (1)