Iliuzijų nebeliko - kai Italijoje mirusių skaičius viršija išgijusių, PSO oficialiai skelbia COVID-19 pandemiją: kaip įprastai progresuoja ši liga ir kokie svarbiausi simptomai?  (42)

Koronaviruso sukelta liga COVID-19, regis, taps 2020-ųjų simboliu. Kai Italijoje mirusių skaičius viršija išgijusių, abejingi keliautojai vaikšto į tas pačias parduotuves, kuriose lankosi ir jūsų tėvai, o vyriausybės delsia imtis būtinų priemonių, Pasaulio Sveikatos Organizacija skelbia pandemiją. Iliuzijų nebeliko, tai ko tikėtis? Kaip įprastai progresuoja ši liga?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

COVID-19 pasaulį kamuoja nuo 2019-ųjų pabaigos. Tuomet paslaptingu vadintas virusas ėmė plisti po Centrinę Kiniją ir, dėl nepakankamų valdžios pastangų sustabdyti viruso plitimą, greitai pasklido po pasaulį. Kaip kadaise makaronai, taip dabar COVID-19 iš Kinijos pasiekė Italiją ir buvo mikliai pasidalintas su praktiškai visomis senojo žemyno valstybėmis.

Kai skaitysite šį straipsnį, situacija gali būti pasikeitusi. Ne, Vyriausybė tikriausiai dar nesiėmė būtinų ir užtikrintų priemonių prislopinti viruso plitimą - keliautojai vis dar veža lauktuves vyresniems giminėms ir masiniai renginiai tebevyksta. Tačiau naujų teigiamų COVID-19 diagnozių gali būti daugiau. Straipsnio rašymo metu jų Lietuvoje yra trys, tačiau keliautojai spėjo aplankyti ne vieną viešą vietą bei gimines.

Kinijos ligų kontrolės centras Uhano ligoninėje atliko 138 COVID-19 pacientų tyrimą. Tikslas buvo išsiaiškinti, kaip vyksta šios ligos eiga. Štai ką Kinijos mokslininkams pavyko išsiaiškinti.

Pirma diena - pacientai ima karščiuoti (99 % patiria šį simptomą), kartais jaučiamas nuovargis, raumenų skausmas. Retai pasireiškia viduriavimas ir pykinimas

Penkta diena - pacientams gali tapti sunku kvėpuoti, ypač jei jie turi kitų sveikatos problemų ar yra vyresni.

Septinta diena - maždaug šiuo metu pacientas guldomas į ligoninę.

Aštunta diena - maždaug 15 % užkrėstųjų pasireiškia ūminis respiracinio distreso sindromas - plaučiuose ima kauptis skystis. Ši komplikacija dažnai baigiasi mirtimi.

Dešimta diena - šiuo metu sunkiausiai sergantys pacientai guldomi į intensyvios priežiūros skyrius. Dingsta apetitas, pasireiškia stiprūs skausmai pilvo srityje. Kol kas apie 2 % miršta, bet apie mirtingumą sunku kalbėti, kad COVID-19 yra gana nauja liga.

Septyniolikta diena - maždaug šiuo metu dauguma pasveikusiųjų gali palikti ligoninę.

Atvejai vis dar yra labai skirtingi. Štai viena 33 metų kinė į ligoninę pateko būdama gana geros, stabilios būklės. Tačiau nepaisant jai skirto simptominio gydymo, jos būklė ėmė sparčiai blogėti. 

Dažnai kalbama apie kosulį ir jo baimę. Tik šiek tiek daugiau nei pusė užkrėstųjų ima kosėti pirminėse infekcijos stadijose. O ir karščiavimas dažnai būna nestiprus. Taigi, rankų geriau tiesiog nebespausti, o apsikabinimus atidėkite geresniems laikams.

Ką būtų galima padaryti jau dabar? Na, jums teliks plauti rankas. Jei galite, nekeliaukite - nesvarbu, ar jūsų tikslas yra paveikta šalis, ar ne, vis tiek geriau likite namie. Būtinai venkite masinio susibūrimo vietų, rečiau keliaukite viešuoju transportu, nelieskite paviršių viešose vietose. Jei tik įmanoma, dirbkite iš namų. Jei porą mėnesių visi ramiai pabūtume savo vietose, viruso plitimas būtų gerokai prislopintas - nors sunku tikėtis, kad tokių priemonių imsis Vyriausybė, patys žmonės gali stengtis bent taip prisidėti prie pandemijos stabdymo.

(84)
(10)
(74)

Komentarai (42)