„Gripas yra daug pavojingesnis už koronavirusą“ - tokių komentarų tūkstančiai, nors tai - nesąmonė  (22)

„Tas koronavirusas - tik išpūstas burbulas. Gripas yra daug pavojingesnis ir niekas nekreipia dėmesio“ - jei išgirsite ką nors taip sakant, informuokite tą žmogų, jog tai nesąmonė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie 80 tūkstančių patvirtintų atvejų, daugiau nei 2,6 tūkstančiai mirčių (straipsnio rašymo metu) - skirtumas tarp šių skaičių žmones verčia manyti, kad koronavirusas COVID-19 nėra toks jau baisus, kokį jį piešia žiniasklaida. Juolab, kad dažniau nuo šios infekcijos miršta tie, kurių imuninė sistema nėra geriausios būklės - vyresni žmonės bei tie, kurie serga kitomis ligomis.

2017 metais skelbtas apytikslis skaičiavimas, jog kasmet pasaulyje nuo sezoninio gripo miršta 291-646 tūkstančiai žmonių. Daug, tiesa? 2013 metais nuo roto viruso mirė daugiau nei 200 tūkstančių vaikų (ši statistika, beje, stabiliai gerėja). Nuo AIDS, kurią sukelia ŽIV, kasmet miršta dar daugiau žmonių. Tai tas koronaviruso burbulas yra išpūstas, tiesa?

Ne, netiesa. Pats palyginimas su kitais virusais šiuo atveju yra nekorektiškas. Taip, žiniasklaida kalba apie tai, kas nauja ir aktualu. Tačiau manyti, kad COVID-19 yra mažiau pavojingas už sezoninį gripą, yra tiesiog begėdiškai kvaila. Kodėl? Štai kodėl:

Nuo gripo galime pasiskiepyti

Gydytojai kasmet dirba su tūkstančiais gripu užsikrėtusių žmonių. Ir ką? Ir nieko - jie skiepijasi. Skiepytis rekomenduojama ir mokytojams, vyresnio amžiaus žmonėms, kai kuriomis ligomis sergantiems žmonėms. Ir apskritai visiems.

Sezoninis gripas mutuoja ir keičiasi, bet prie jo mes esame pripratę. Specialistai kasmet prognozuoja, kaip sezoninis gripas mutuos ir pagal tai paruošia vakcinas. Gripas yra toks senas priešas, kad jis mažai kuo gali nustebinti. Priešingai nei koronavirusas, nuo kurio vakcinos nesaugo.

COVID-19 žudo žymiai negailestingiau nei gripas

Daugiau nei prieš savaitę atlikti skaičiavimai rodė, kad Kinijoje koronaviruso mirtingumas siekia 2,3 %. Anksčiau buvo skaičiuojama, kad miršta apie 4 % užsikrėtusiųjų, tačiau šis skaičius kinta. Sezoninio gripo mirtingumas siekia maždaug 0,1 %. Tai, beje, priklauso ir nuo šalies - 0,1-0,2 % būtų neblogas apytikslis rodiklis. Taip, nuo gripo mirė daugiau žmonių nei nuo COVID-19, tačiau juo kasmet serga milijonai. Kartais į mokyklas susirenka tiek mažai vaikų, kad jos yra laikinai uždaromos, o vėliau mokslai tęsiasi įprasta vaga. Jūs esate sirgę gripu - nesvarbu, kas jūs, kiek jums metų, ką dirbate ir kiek keliaujate, šis spėjimas greičiausiai yra teisingas.

Gripas išgydomas nepalyginamai lengviau nei COVID-19 infekcija

Kai žmogus pasigauna gripą, jis neturėtų eiti į darbą ar mokyklą, kad virusas nebūtų platinamas. Dauguma žmonių net nesikreipia į gydytojus. Simptomus malšinantys vaistai prieinami visose vaistinėse ir gripo pacientas gali gydytis namie. Nebent liga įsisiūbuoja - tuomet būtina kreiptis į gydytojus. Mes žinome, kiek laiko žmogui reikia, kad jis pasveiktų. Ir farmacijos pramonė (ir kaimo močiutės) turi ką pasiūlyti.

Koronaviruso infekcijų nėra kuo gydyti. Ši liga yra žymiai pavojingesnė, o veiksmingo gydymo nėra. Perskaitysite įvairių patarimų, ką daryti ir ko nedaryti, bet visa tai pagrįsta patirtimi, kuri kaupiama ne dešimtmečius ir net ne metus, o tik nuo gruodžio vidurio.

Nenuspėjamumas ir baimė

COVID-19 yra toks naujas, kad jo plitimo būdai vis dar tiriami. Ant paviršių COVID-19 išgyvena ilgiau nei giminingi virusai - galbūt kada nors šis virusas plis ir per siuntinius? Kokios izoliacijos reikia pacientams? Honkonge užfiksuotas atvejis, kuomet virusas plito per ventiliacijos sistemą. Dar visai neseniai manėme, kad pirmieji simptomai pasireiškia per 14 dienų, dabar jau manoma, kad inkubacinis periodas gali būti ilgesnis.

Informacija nuolat kinta, nes COVID-19 yra nauja problema ir mes šį virusą pažįstame per mažai. Ir tai sėja paniką. Ištuštėja miestų gatvės, iš parduotuvių nyksta maisto produktai, užsidaro gamyklos ir biurai. Koronaviruso epidemijos įtaka pasauliui yra žymiai didesnė nei gripo, o juk dar tik metų pradžia.

Skleisdami nesąmones prisidedate prie viruso plitimo

Neteisingai ir kvailai lygindami COVID-19 ir gripo statistiką niekam nepadedate. Greičiau jau atvirkščiai. Ar pastebėjote, kaip matuojama keliautojų kūno temperatūra? Juk žmogus žino, kad karščiuoja, tai kodėl keliautų? Atsakymas paprastas - jis nemano, kad tai svarbu. Jo reikalai yra svarbesni už visuomenės gerovę. Jis nemano, kad skleidžia potencialiai mirtiną ligą - juk koronavirusas nėra baisesnis už gripą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(93)
(72)
(21)

Komentarai (22)