Peršalimas, gripas ar koronavirusas - kuo skiriasi šių susirgimų simptomai?  ()

Sloga, kosulys, perštinti gerklė ir karščiavimas – žmogui pradedant sirgti, dažnai simptomai būna panašūs. Todėl yra gan sunku atskirti, ar liga yra virusinė, ar bakterinė infekcija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portalo DW duomenimis, naujojo koronaviruso, dar žinomo kaip 2019-nCoV, simptomai yra gan panašūs į mums puikiai pažįstamų peršalimo ar gripo požymius.

Dažniausi koronaviruso simptomai:

Karščiavimas

Sausas kosulys

Oro trūkumas

Maudžiantys raumenys

Bendras nuovargis

Mažiau tipiniai koronaviruso simptomai:

  • Skreplių kaupimasis
  • Galvos skausmas
  • Hemoptizė (kosėjimas krauju)
  • Viduriavimas

Nebūdingi koronavirusui simptomai:

  • Sloga (varvanti nosis)
  • Perštinti gerklė

Varvanti nosis ir perštinti gerklė yra įprasti viršutinių kvėpavimo takų infekcijos požymiai. Todėl tie, kurie baiminasi dėl čiaudulio ar užgulusios nosies, labiausiai tikėtina, serga gripu ar peršalimu. Kadangi naujasis koronavirusas paveikia apatinius kvėpavimo takus, dauguma susirgusiųjų kosėja sausai, jaučia oro trūkumą ar plaučių uždegimą, tačiau ne gerklės perštėjimą.

Daugelis iš pradžių neturi jokių  simptomų

Daugelis tų, kurie suserga nuo naujojo viruso, iš pradžių neturi jokių matomų simptomų. Pasak Vokietijos ligų kontrolės ir prevencijos agentūros, naujasis virusas turi 14 dienų inkubacinį periodą.

Jeigu nesate tikri, kuo susirgote, arba tiesiog esate susirūpinę – eikite pas savo gydytoją. Jis paimtų jūsų skreplių mėginį, pagal kurį nustatytų kvėpavimo takuose esančių virusų (ne)buvimą. Tai suteiks aiškumo tiek jums, tiek jūsų gydytojui. 

Ar respiratoriai padeda?

Deja, nelabai. Virusai nėra perduodami oru, o per juose esančius lašelius ar prisilietimą. Todėl geriausia yra palaikyti saugų atstumą nuo galimai infekuoto žmogaus. Kaip viena pagrindinių prevencinių priemonių yra kruopštus ir reguliarus rankų plovimas muilu ir karštu vandeniu. Taip pat geriausia naudoti vienkartinius rankšluosčius džiovinant nuplautas rankas. 

Gripas ar peršalimas – kokie pagrindiniai skirtumai?

Net patiems gydytojams susidūrus su paciento simptomais būna sunku atskirti gripo infekciją nuo paprasčiausio peršalimo.

Peršalus daugeliui žmonių peršti gerklė, tada atsiranda sloga ir galiausiai išsivysto kosulys. Šie simptomai kartu su karščiavimu ir galvos skausmu gali kankinti žmogų ne vieną dieną.

Palyginus su peršalimu, gripas kerta iškart: sergančiajam gripu pacientui maudžia galvą ir galūnes, prasideda sausas kosulys, skauda gerklę ir pakyla aukšta temperatūra (iki 41 laipsnio), krečia šaltis – šie simptomai gali išmušti iš ritmo ilgam laikui: sergantysis nori likti lovoje, jaučiasi išsekęs, neturi apetito ir gali valandų valandas tiesiog miegoti.

Įprastai peršalimas baigiasi per porą dienų, o daugelis ligos simptomų baigiasi per maždaug savaitę. Gripas yra labiau varginantis, ligos patale žmogų įkalinantis bent jau savaitę, o kai kuriais atvejais ir porą, kol pacientas gali jaustis vėl sveikas.

Medikai rekomenduoja visiems rizikos grupėje esantiems žmonėms kasmet skiepytis nuo gripo. Šiai rizikos grupei priklauso vyresni nei 60 metų amžiaus asmenys, sergantys nepagydomomis ligomis, nėščiosios. Taip pat skiepytis rekomenduojama visiems dažną kontaktą su kitais turintiems asmenims (medikams, socialiniams darbuotojams ir kitiems).

Kada gali būti vartojami antibiotikai?

Daugeliu atvejų peršalimą ir gripą sukelia virusai, todėl vartoti antibiotikus yra bergždžia.

Antibiotikai sustiprina kūno gynybinius mechanizmus nužudydami bakterijas ar apribodami jų augimą, tačiau jie taip pat puola ir kitus mikroorganizmus. Tačiau šie vaistai veikia tik bakterijas, o ne virusus.

Antibiotikai atrodo logiškas pasirinkimas, kai dėl ligos susilpnėjusi imuninė sistema praleidžia bakterijas ir šios ima daugintis. Šis procesas gali atvesti iki infekcijos, kartais negrįžtamai pažeidžiančios mūsų organus. Plaučių uždegimas, tonzilitas, cistitas ar meningitas dažniausiai kyla dėl bakterijų, todėl labai dažnai net gripo atveju yra vartojami antibiotikai. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()