Garsus JAV profesorius perspėja, kad tai, kas vyksta sukels daug didesnes problemas nei virusas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

HardAxe 2020-03-25 11:46
kurią dieną jis taip kalbėjo? Jei prieš 4 dienas (kovo 21) tai viskas jau kardinaliai pasikeitę. mirčių skaičius JAV auga idealiai tiesia https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/ Tas pats su užsikrėtimais. Aišku JAV didelė šalis, reikėtų lyginti su visa EU, ne kažkuria valstybe. Kolkas skaičiai nėra dideli, bet augimo greitis tai blogesnis už teslos batareikas
mindaugas.vaitiekūnas 2020-03-25 18:23
Na daktaras tiesiog norėjo pasakyti, kad dūmai iš kamino (ekonomika) daug svarbiau už galimybę gyventi
bahuriux 2020-03-25 22:50
Daktaras norėjo pasakyti, kad geriau bus jei mirs tik 1% gyventojų, nei 50% dėl netiesioginių priežasčių. O senjorai gali izoliuotis jei ką ir ekonomikai bus sveikiau jei visi darbingo amžiaus dirbs ir mirčių nei kiek nedaugiau jei įskaitysim mažesnį netiesioginių mirčių skaičių.
Talkatif 2020-03-25 23:53
Tik kelios nereikšmingos smulkmenos. JAV dėl darbo tempo labai daug gyventojų su ne pačiais sveikiausiais kūnais, o sveikatos apsauga, jei jos ne mobilizuos ekstra padėčiai, ne pati draugiškiausia. Dėl visokių šios koronės sukeltų priežasčių, panašu, kad JAV pasuks Trampo pasiūlytu keliu daugiau visko gamintis viduje. Todėl nedarbas turėtų mažėti.
Dario 2020-03-26 00:33
Aš kažkaip pats pradėjau taip galvoti kaup tas profesorius: senus ir su ligom žmones izoliuoti, jiems suprantama atvezant į namus valgyti ir visaip kitaip jais pasirūpinti, kad tik jie nekeletu kojos niekur ir nerizikuotu, na o mes jauni dirbam ir toliau kad viskas judėtų. Bet gal aš klystu, gal tas nėra protinga, gal čia man jau atsibodo iš namų dirbti nuo sausio mėnesio... Nežinau ką ir begalvoti kas yra protingiausia... Aišku skamba materialistiskai kad reikia nesuvaryti ekonomikos, bet mes nuo jos priklausom, net ligonines turi ventiliatorius todėl kad kažkas dirba ir ekonomiką kelia... Pasiekti 2008 metų krize užtenka iki rudens pabūti tokiam krantine ir bus kaput. Bet kaip ir sakiau, gal klystu, gal kito kelio ir nėra.
Arunas1948 2020-03-26 06:00
Taip Amerika serganciu zmoniu valstybe ir konorovirusas atliks apsivalyma, kaip AAAOOO rase valstybei tik i nauda kad pensininkai ismirs, kiek pinigu sutaupys o baime padarys savo darba, atsigavimui reikes poros metu.
Siguas 2020-03-26 08:16
Aš to Dario Senai taip galvojau ir mąsčiau. Galvoju. Neteisinga sprendima priėmė viską uždarydami vietoj to, kad karantinuotų rizikos grupėje esančius. Išsivysčiusiose šalyse paslaugos sukuria apie 80 % bvp. O sustabdė dar ir pramonę pvz. Italijoje 70% viskas stovi. Viskas butu pateisinama jei tai būtų maras. Dabar senolių mirtis kurie turėjo 100 ligų surašo korono virusui. Realiai užsikrėtę yra 100 tus kartų daugiau. Baisu pagalvojus kaip demokratinės šalys gali žlugti del pampersinių politikų. Kurie aš manau nėra tiek kvaili, kad nesuprastų ką daro, bet... Nedrysta pasiaukoti ir priimti nepopuliarius sprendimus visuomenės labui. Autoritarinės šalys su problema susitvarkys puikiai. Galvoja ECB atspausdins trilijonus, išdalins ir gerai gyvensim. Ekonomika kaip domino, pradėjus griūti sunkiai sustabdysime ir atsikelsime. Gausime skolintis ir viską pirkti autoritarinėse šalyse ir tai bus demokratijos galas. Isivaizduoju kaip džiaugsis Putinas kai sužlugo nekenčiami ,,vakarai"
vytautas50 2020-03-26 08:28
Laplaya 2020-03-26 09:33
Kaip rašė HardAxe - profesoriaus skaičiai iš piršto laužti. 1) Mirtingumas yra daug didesnis ir galiu lažintis iš kiek norit, kad bus daugiau nei 10000 USA. 2) Šansai apsikrėsti gripu, kad didesni - nesutinku su profesoriumi. Jis lygina tai, kad absoliutus sergančių gripu skaičius yra didesnis ir dėl to tikimybė apsikrėsti didesnė, bet ji skaičiuojama ne taip. Ji skaičiuojama pagal tai, kiek vienas infekuotas gali užkrėsti kitų žmonių - ir čia COVID-19 turi didesnę tikimybę išplisti nei gripas. 3) Kalbant apie netiesiogines pasekmes - kažkaip pamiršo profesorius, kad kuo daugiau leisime virusui plisti, tuo didesnė tikimybė, kad jis mutuos. Tuomet gali ir mirtingumas padidėti ir labiau kirsti jaunus, nei senus ir dar kokių norite kitų netikėtų pasekmių gali atsirasti. 4) Man ši visa situacija su karantinu parodė, kad šalyje turime ne tik milijoną plitologijos ir ekonomikos ekspertų, bet ir visą krūvą epidemiologų Iki Covid-19 dažnas iš vis nežinodavo, kas tas yra epidemiologija, dabar gi, teigia, kad išmano situaciją geriau, nei šios srities ekspertai ir žino kaip tvarkytis su krize geriau Na ir galiausiai - tie kurie bijo ekonominės krizės - akivaizdžiai jai tiesiog nėra pasiruošę. Neturi emergency fund, neturi atliekamų pinigų investavimui ir panašiai. Tikrai trumpalaikė ekonomika (iki kelių metų) nėra svarbesnė už žmonių gyvybes. Jei manote kitaip - tai padarykite minties eksperimentą - jums darbe siūlo 10% atlyginimo padidinimą, bet tik tuo atveju, jei leisite nušauti savo močiutę arba senelį (na kažką iš vyresnių giminių). Ar sutiktumėte? O jei siūlytų 100% atlyginimo pakėlimą? Kur ta riba, kai pinigai pasidaro svarbiau už artimojo gyvybę?
amas 2020-03-26 09:41
Aš tik spėju bet Amerikoj bus gerokai virš milijono, sakyčiau ir 10, bet įdomu kiek bus mirčių su patvirtinta priežastim. Čia gal jis Tumpą konsultavo.
Abe7 2020-03-26 13:56
Čia tie virkavimai dėl ekonomikos yra apgailėtini. Ne tam turim civilizuotą pasaulį, kad iškilus krizei ir apsiverkę dėl galimai blogesnio ateities gyvenimo paliksim natūraliai atrankai laisvai retinti gretas ir suskaldyti visuomenę iki nematyto mąsto. Užtenka pažiūrėti kas Ispanijoj ir Italijoj darosi, kai per dieną po 700 žmonių miršta ir visi >65 metų amžiaus žmonės atjunginėjami nuo aparatų, nes jų reikia jaunesniems. Tai kas būtų be jokių priemonių, baisu pagalvoti, nors tą išvysim per mėnesį kitą Jungtinėj Karalystėj. Kadangi ten buvo priimti patys blogiausi sprendimai. O kai pagalvoji - 65 metai yra dar pats tas gyvenimas, ypač tokiose Ispanijose ir Italijose. Tad virkauja tik tie netikėliai, kuriems baisiai svarbu per metus nusipirkti naują automobilį ir dabar šita krizė tą svajonę atitolins pusmečiui. Bet niekis, pas mus tik ateina visas smagumas, o miršta ir jauni žmonės. Tad viskas prieš akis.
HardAxe 2020-03-26 14:47
Kur aš įdėjau grafiką tai skalė logoritminė. Kiekviena padala 10 kartų didesnė. Tai reiškia, kad per 10 dienų viruso padaugėja kažkur 10 kartų. 10-100-1000-10000... Kažkada ateis diena, kai tas nelemtas procentas nebetilps į ligonines. Žmonės pradės panikuoti, dar kartą išpirks parduotuves ir izoliuosis namie. Virusas smarkiai sulėtės. Taip padarė ar padarys visos šalys, kurios spjovė į izoliaciją. Bet... Kai žmonės Ir tai sunkiai suvaldoma, nes visi laivi ir nepriklausomi. Taigi kiekvienam galiu patarti bandyti atspėti kada liko 2 savaitės iki ligoninės perpildymo ir nuo tos dienos užsikasti po žeme ir pralaukti piką. Būtent todėl mane dabar labiausiai domina itensyvios terapijos ligonių statistika, o ne oficialus sergančių kiekis.
who 2020-03-26 18:11
Ekonomika jau braškėjo prieš virusą, kažkada burbulas turėjo sprogti. Dabar bus nuleistas garas ir vėl atsiras erdvės augimui. Įdomu kad šalių gerovė laikosi tik perteklinės gamybos ir skolinimosi į ateitį dėka. Iš esmės, galėtume vartoti saikingiau, o darbo vietas orientuoti į kokybę, bet tai prieštarauja vartojimo kultūrai, o efektyvesnio pakaitalo dar nėra. Dėl nuosmukio labiausiai nukentės ant skurdo ribos balansuojantys žmonės. Per krizę juos reiktų skatinti sukuriant darbo vietas, kurios duotų naudos visuomenei, bet tam reikia turėti piniginį rezervą.
Arunas1948 2020-03-26 18:37
Valstybes gerove priklauso kiek erkiu ant valstybes kuno prikibe, jeigu daug ,dideli mokesciai o atsikratyti erkiu labai sunku. Geriausias pavyzdys kariuomenes suvalgantis milijarda euru del 3 dienu karo, visi sutinka kad karas truktu 3 dienas bet pinigus tasko.
who 2020-03-26 18:53
Sutinku Arūnai, kad kalbant apie pažangią valstybę, visuomenės labui turi dirbti tik gebantys tą daryti efektyviai. Kariuomenė reikalinga, bet pinigai byra pro kiaurą maišą, kaip ir kitose srityse. Dažnai išleidžiama neproporcingai daug ir ne ten kur labiausiai reikia.
kestutisz 2020-03-26 19:13
Humanistus vaidins tol kol baigsis sukaupti lašinukai. Tada greitai persiskirstys prioritetai - liks tie patys MES ir JIE. Dabar "MES" yra tie visi klausantys nurodymų, sėdintys namie, o "JIE" - visi ten padlos keliautojai, emigrantai etc (nes jų mažiau tiesiog). Vėliau (na, maždaug po mėnesio tokio pusiau kaip dabar ir griežto gal kokių 2sav - iki algų laiko) lygiai taip pat staigiai visi MES bus tie kurie nori valgyti, ir JIE - tie kurie tam trukdo. Tai apie tą laiką ir rašoma straipsnyje.
Abe7 2020-03-26 21:20
Mano komentaras buvo ne į straipsnį, nes šis straipsnis jau beviltiškai pasenęs su juokinom prognozėm ir pasvarstymais. Jau kitame straipsnyje rašoma, kad dabar Amerikos ligoninėse hospitalizuotų tarp 20-54 amžiaus grupės yra 40%. Italijoj tuoj tuoj bus 10k aukų ir tikrai nesustos ties ta riba. Manyti, kad Amerikoj mirs tik apie 10k yra mokyklos lygio prognozavimas, bet sakykime, profesorius šnekėjo labai anksti ir vertino tik mirtingumą nuo viruso, o ne nuo nesuteiktos medicininės pagalbos ligoninėse dėl lovų trūkumo. O tuomet mirtingumas tikrai nebebus 2-3 proc. O šoks iki >6%. Ir čia jau paskelbus karantiną, ir taikant ribojimus. O tuomet jau labai įdomu darosi, kada yra ta riba, kur humanizmai, o kur ekonomika yra svarbiau nei šimtai tūkst. lavonų.
AAA000 2020-03-27 01:19
siaip tai yra kitas virusa ribojantis ir stabdantis faktorius, tai zmoniu bendras kiekis ir paplitimas pvz negali numirt daugiau nei sakykim 9 milijardai zmoniu - nes nespes prisidaugint per viruso uzkretimo perioda, bet grafike atvaizduot tokiu problemu nebuna, nes jis begalinis. gali irasyt kiek nori ir visus gazdint "didejimo tendencija" ir ta skale tikrai ne logaritmine (manau turejai omeny - gal kad eksponentine). logaritminis buna atvaizdavimo budas, kai reikia pavaizduot eksponentinius duomenis. cia tiesiog analoginis metodas, kad geriau suvokt duomenis. ------- tu dar uzmirsti, kad tie kur pasveiko - neisgaruoja gi niekur jie gali pvz vel susirgt, antrakart. ar net trecia kart. grafike to nesimato niekaip... bet pirminio siaubo "tendencija" dar labiau dideja aplamai galima perskirt medicina i dvi dalis. ir uzsikretes personalas gali gydyt save ir kitus uzsikretusius. nebutina izoliuot juos atskirai po viena kaip karalius. galima padaryt dvi ekonomikas. laikinas. po pandemijos vel sujungt. daug cia visokiu variantu galima daryt ir neaukot nei geroves nei gyvybiu... is esmes viskam trukdo tik bezdzioniu dauguma... nes visi galvoja kad yra tik VIENAS TEISINGAS spredimas ir cia tipo vos ne balsavimo klausimas... demokratija niekaip negali sito issprest - jei taikyt tik demokratija... nes demokratija tera tik efektyviausias bezdzioniu valdymo budas vat pandemija sita parode labai aiskiai, parazitines dalys pradejo byret... pvz parode kad musu medicina sudino lygio - imitacine-statistine interpretacine labiau, o ne reali medicina... politinis naudingumas pamatem ko vertas. kad uz ji aiskiai permokam... ir pan... pagalvokit - juk politikai reikalauja perskirstyt virs 50% visuomenes resursu!!! kai reiktu juos saudyt vien uz tokius pasiulymus... o istatymuose itvirtina... nors juk surinke tik bendzioniu daugumos balsus. ir dar tai labai neskaidriai (nuo ne visu atejusiu daugumos). visi kiti balsai - statistiniai-koreliaciniai - virtualus o dabar ir gydys virtualiai, su ne realiai - o statistine medicina realiai pazangi medicina bezdzionem juk neidomi