Rūkaliams geriau jau nesusirgti COVID-19: skelbiami duomenys, kas gali nutikti  (3)

Rūkantieji labiau rizikuoja sunkiau susirgti naujuoju koronavirusu COVID-19, skelbia Kovos su vėžiu fondo (angl. The Foundation against Cancer) ekspertai, savo teiginį grįsdami informacija, kuri skelbiama „New England Journal of Medicine“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors ir nėra įrodymų, kad rūkantys labiau rizikuoja susirgti minėtuoju virusu, tyrimas atskleidė, kad rūkaliams kyla žymiai didesnė komplikacijų rizika, skelbia brusselstimes.com.

„Dar primygtiniau nei bet kada rekomenduojame rūkantiems asmenims atsisakyti šio žalingo įpročio, kad organizmui būt lengviau optimaliau priešintis infekcijoms. Sveikatos krizė – puiki motyvacija atsisakyti nikotino“, – teigia minėtojo fondo tabako prevencijos skyriaus atstovė, mokslų daktarė Anne Boucquiau.

Kaip teigia minėtojo fondo ekspertai, rūkymas kenkia plaučių cilijoms, kurios tiesiog būtinos tam, kad iš plaučių deramai pasišalintų dulkės, bakterijos, virusai ir gleivės. Rūkančio asmens plaučių cilijos paralyžiuojamos arba sunaikinamos, tad netenkame labai svarbaus apsauginio mechanizmo.

Pakanka nerūkyti vos kelias dienas, ir „apsauginis cilijų mechanizmas pradeda atsigauti, žmogaus organizmo gebėjimas veiksmingiau kovoti su infekcija padidėja. „Vien tai yra pakankamas argumentas mesti rūkyti – dabar“, – sako A. Bouvquiau.

Kovos su vėžiu fondas prašo valstybių įtraukti rūkymo atsisakymą į koronaviruso prevencinių priemonių sąrašą.

Amerikos žiniasklaidos priemonė „ABC News“ neseniai publikuotame straipsnyje skelbė, kad rūkymas gali būti vienas iš tokio didelio mirtingumo nuo COVID-19 Italijoje veiksnių. Buvo remtasi 2017 metais atliktu tyrimu, kurio rezultatai atskleidė, kad „Italijoje rūko daugiau nei 21 proc. žmonių“. Jungtinėse Valstijose šis procentas siekia 14 proc.

Kovos su vėžiu fondo siunčiama žinia – jau ne pirmasis įspėjimas, jog rūkymas apsunkina koronavirusu sergančiųjų būklę. Pavyzdžiui, Tabako kontrolės tyrimų ir švietimo centras prie Kalifornijos universiteto praneša, kad „veiksmingiausias būdas sumažinti komplikacijų riziką sergant COVID-19 – mesti rūkyti“. Rekomendacija galioja tiek tradicinėms cigaretėms, tiek kaitinam tabakui, tiek elektroninėms cigaretėms.

Viskas, ką reikia žinoti apie koronovirusą ir jo sukeliamą ligą COVID-19: pagrindiniai simptomai, kaip plinta, kaip naikinti, ką daryti susirgus, kiek laiko būna ant paviršių ir organizme, apsauginės kaukės, dezinfekcija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(48)
(6)
(42)

Komentarai (3)