Anksčiau dar taip nebuvo – mokslininkai skelbia, kad Arkties regione atsivėrė milžiniška ozono skylė (Video)  (6)

Ozono skylė visada buvo labai rimta aplinkosauginė problema, tačiau visų akys buvo nukreiptos į Antarktidos pusę. Pasirodo, kad problemų yra ir kitame Žemės krašte. Mokslininkai tvirtina, kad šiuo metu virš Arkties esanti ozono skylė yra pati didžiausia, kokia tik buvo per 25 metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ozono sluoksnis yra gyvybiškai svarbus. Jis saugo Žemę nuo pavojingos ultravioletinės Saulės spinduliuotės.

Tačiau devintajame praeito amžiaus dešimtmetyje buvo nustatyta, kad virš Antarktidos atsirado milžiniška ozono skylė. Jos atsiradimo pagrindiniai kaltininkai buvo chlorfluorangliavandeniliai, populiariai vadinami CFC, kurie labai plačiai naudoti šaldymo ir kituose įrenginiuose.

Tarptautinė bendruomenė sureagavo į mokslininkų raginimus imtis priemonių ir buvo priimtas garsusis Monrealio protokolas, kurį pasirašiusios šalys įsipareigojo laipsniškai atsisakyti CFC ir tai davė rezultatų. Ozono skylė virš Antarktidos laipsniškai mažėja.

Čia verta pažymėti ir tai, kad ozono skylė nėra statiškas dalykas. Ji nuolat kinta ir tam įtakos turi metų laikai, temperatūrų pokyčiai, vėjų srautai ir kt.

Arktyje vyksta labai panašūs ciklai ir ozono lygis metų bėgyje taip pat kinta. Bet temperatūra Arktyje nėra tokia žema, kaip Antarktidoje, tad ozono skylė Šiaurės pusrutulyje būdavo mažesnė. Bent jau iki šiol.

Vokietijos aviacijos ir kosmoso centro mokslininkai pastebėjo, kad ozono sluoksnis Arkties regione stipriai suplonėjo: nuo kovo 14 dienos jis nukrito iki mažiau nei 220 Dobsono vienetų, kas jau oficialiai laikoma ozono skylės susiformavimo indikatoriumi.

Šiuos duomenis mokslininkai gavo iš ESA „Copernicus Sentinel-5P“ palydovo ir jame stebėjimus atliekančio „Troponi“ įrenginio.

Tai kokio dydžio dabar yra ozono skylė virš Arkties? Mokslininkai teigia, kad jos plotas siekia beveik 1 mln. km2. Ir tai yra didžiausia ozono skylė šiame regione nuo 1995-ųjų metų, kai buvo pradėti nuolatiniai šio regiono stebėjimai.

1 mln. km2 dydžio ozono skylė atrodo didelė, bet ji neprilygsta esančiai virš Antarktidos. Čia ji įprastai svyruoja nuo 20 iki 25 mln. km2.

Mokslininkai teigia, kad ši didžiulė ozono skylė virš Arkties atsirado dėl neįprastai stiprių vėjų, kurie tiesiog įkalino šaltą orą Šiaurės poliuje.

Tvirtinama, kad ši ozono skylė turėtų savaime pranykti iki balandžio vidurio, tačiau būtina ir toliau stebėti situaciją, ar tokie reiškiniai nesikartos kasmet.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(28)
(3)
(25)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: