Skamba kaip fantastika, bet tai faktas: Sibire po 42 tūkst. metų „miego“ pabudo kirminai - ėmė judėti ir maitintis  ()

Ar kada nors atsibudote po ilgo miego ir jautėtės šiek tiek sutrikę, nelabai žinojote, kur esate? Dabar įsivaizduokite, kad pabudote po to, kai „miegojote“ 42 000 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tirpstantis amžinasis įšalas Sibire iš ledo išlaisvina nematodus. Tai dirvožemyje gyvenantys mikroskopiniai kirminai, kurie nuo pleistoceno (kvartero periodo epocha, kuri prasidėjo prieš 2,588 mln. metų, baigėsi prieš 12 tūkst. m. – Delfi) buvo sustingę amžinajame įšale, rašo livescience.com. Nepaisant to, kad dešimtis tūkstančių metų jie buvo užšalę, dvi šių kirminų rūšys sėkmingai atsigavo. Apie tai mokslininkai pranešė naujame tyrime.

Jų išvados, paskelbtos 2018 m. gegužės mėn. žurnalo „Doklady Biological Sciences“ numeryje, yra pirmieji įrodymai, kad daugialąsčiai organizmai grįžta į gyvenimą po ilgo „miego“ Arkties amžinajame įšale, rašo tyrėjai.

Nors nematodai yra maži (paprastai jie yra maždaug 1 milimetro ilgio), žinoma, kad jie turi įspūdingų sugebėjimų. Kai kurie iš jų gyvena 1,3 km žemiau Žemės paviršiaus. Tai yra giliau, nei gyvena kiti daugialąsčiai gyvūnai. Tam tikri kirminai, gyvenantys Indijos vandenyno salose, gali turėti penkias skirtingas burnas, priklausomai nuo to, kokį maistą jie gali susirasti. Kiti nematodai yra prisitaikę gyventi šliužų žarnyne ir plisti po pasaulį per šliužo išmatas.

Naujame tyrime tyrėjai ištyrė 300 Arkties amžino įšalo telkinių pavyzdžius ir rado du, kuriuose buvo keli gerai išsilaikę nematodai. Vienas mėginys buvo surinktas iš iškasto voverių urvo, esančio netoli Alazejos upės šiaurės rytinėje Jakutijos dalyje, Rusijoj. Šalia tos vietos yra telkiniai, kurie, kaip manoma, yra maždaug 32 000 metų senumo. Kitas amžino įšalo mėginys atkeliavo iš Kolyma upės šiaurės rytų Sibire, o netoliese esančių telkinių amžius buvo apie 42 000 metų, pranešė mokslininkai.

Iš amžinojo įšalo mėginių jie išskyrė kirminus (visos patelės) ir mokslininkai nustatė dvi žinomas nematodų rūšis: Panagrolaimus detritophagus ir Plectus parvus. Atlikus kirminų atitirpinimą, tyrėjai pamatė, kad kirminai juda ir valgo, ir tai rodo pirmuosius daugialąsčių gyvūnų „natūralaus kriokonservavimo“ įrodymus.

Tačiau nematodai nebuvo pirmasis organizmas, pabudęs pradėjus tirpti Arkčiai. Anksčiau kita mokslininkų grupė nustatė milžinišką virusą, kuris atsigavo, praleidęs apie 30 tūkstančių metų Sibiro įšale. Ir nereikia panikuoti: amebos yra vienintelis gyvūnas, kurį paveikė šis senovės užpuolikas.

Norint išsiaiškinti senovės nematodų mechanizmus, leidžiančius jiems išgyventi tokį ilgą užšalimą, reikės atlikti papildomus tyrimus; tyrinėtojai padarė išvadą, kad šie pritaikymai gali turėti įtakos daugeliui mokslo sričių, tokių kaip kriomedicina, kriobiologija ir astrobiologija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(47)
(1)
(46)

Komentarai ()