Stanfordo universiteto mokslininkai sukūrė išmanų tualetą, kuris naudotoją atpažįsta pagal jo išangės raštą  (4)

Išmanusis telefonas, išmanusis televizorius, išmanusis laikrodis, išmanusis... tualetas? Stanfordo universiteto mokslininkai sukūrė tokį įrenginį. Ir savo naudotoją jis atpažįsta pagal jo išangės klostes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kartais realybė yra juokingesnė už pasakas. Mokslininkai turi labai rimto darbo ir šis nėra išimtis. Šis imanusis tualetas gali padėti diagnozuoti ligas, stebėti sergančių žmonių būklę, padėti ilgalaikiuose tyrimuose. Tai yra išties naudingas įrankis, jei tik nekreipsime dėmesio į faktą, kad šiame tualete - net trys kameros.

Viena iš šių kamerų nuskenuos naudotojo išangę. Pagal unikalų klosčių raštą žmogus bus atpažintas, kad jo duomenys nebūtų supainioti su kitais tualeto naudotojais. Tiesa, pastarąjį įrenginį galima pakeisti pirštų antspaudų skaitytuvu. Kita kamera filmuoja šlapimo tėkmę, trečioji - išmatų dydį bei spalvą. Ir tai dar ne viskas - šis tualetas taip pat turi iš slėgio jutiklius, kurie padeda nustatyti, kiek laiko žmogus praleidžia ant klozeto, judesio jutiklį, kuris tiksliai nustato po kiek laiko nuo atsisėdimo prasideda veiksmas, šlapimą analizuojančius cheminius jutiklius ir viską sujungiantį mikrokompiuterį.

Tai nėra įrenginys, kurį žmonės savanoriškai naudotų savo namuose. Tai - moksliniams ir medicininiams tyrimams skirta įranga. Dabar kai atliekami tyrimai, reikalaujantys stebėti šlapimą bei išmatas (arba šlapinimosi ir tuštinimosi režimą), žmonės patys turi daryti nuotraukas ir kaupti duomenis. Šis tualetas tai padarytų už juos. Tai yra tik jutiklių sistemą, kurią galima pritvirtinti prie bet kokio tualeto. Kadangi žmonės retai gyvena vieni, tuo pačiu tualetu naudotųsi ne tik tyrimo dalyvis, todėl ta išangės atpažinimo sistema ir buvo sugalvota.

Tokia technika renkami duomenys būtų iš karto patalpinti į mokslininkų duomenų bazes. Tyrėjai galėtų analizuoti gaunamus duomenis ir taip stebėti ligos eigą, vaistų veikimą ar kitus tiriamus parametrus. Tačiau ne viskas taip gražu ir paprasta.

Įrenginio kūrėjai iš karto ėmė manyti, kad ne visi žmonės būtų patenkinti jų išmaniaisiais tualetais. To jie paklausė maždaug 300 studentų. Maždaug pusė apklaustųjų teigė, kad jie toleruotų tokį įrenginį mokslo vardan. Kiti nebuvo juo labai patenkinti.

Žmonės greičiausiai nepriimtų šios idėjos rimtai. Be to, norint naudotis tokiu tualetu reikia didelio pasitikėjimo. Ar norėtumėte, kad jūsų tualete būtų trys prie interneto prijungtos kameros?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai (4)