Ką iš tikrųjų daro Švedija? Gudri strategija, kuria netiki pasaulis, bet jei tai pavyks - beliks tik pavydėti

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

jinxas 2020-04-15 20:22
Švedijoje mirtingumas 9%, Italija - 12%, Ispanija panašu į Italija. Vokietija - 2%, Norvegija - 2-3%. Tai ką švedai eksperimentuoja?!
SaMaras 2020-04-15 20:37
Jei pavyks bus vienai, jei nepavyks bus kitaip... svarbiausiaias bendras vardiklis yra „JEI“, kai ateis laikas pamatysim, o iki to laiko tai tik spekuliacijos..
Myslius 2020-04-15 20:55
Kokie 9 ar 12%? I ligonine nesikreipia besimptomiai asmenys, bei tie kuriu ligos simptomai lengvi ir kurie neieina i statistika. Kreipiasi zmones su komplikacijom kuriems jau vystosi pneumonija. Europos populiacija: 741,4 milijonų Persirgusiu procentas: 15% (https://www.techtimes.com/articles/2487 ... vid-19.htm) Mirciu europoje: 84,446 Realus mirstatumas yra: 84,446 / (741,400,000 * 15%) = 0.076% Cia sitie 0.076% tai ne viruso pavojinguma atspind,i o populiacijos dali kuri yra labai sena turi kitu respitoriniu problemu, turi imuniteto problemu ar ZIV. Reliai jie greitu metu butu siaip ar taip mire nuo betkokio kito viruso, sepsio, uzdegimo ar dar ko nori.
menten 2020-04-15 21:06
Mysliau, tas skaičius (15 %) negali būti tiksliai žinomas, nes niekas dar atsitiktinai neatrinko ir netyrė populiacijų iš įvairių Europos dalių. Dažniausiai tai daroma jau po epidemijos. Tarkim realiai jau persirgo 15 % europiečių, o pagal oficialią statistiką - 895 000, t.y. 124 kartus mažiau. Lietuvoje serga 1 žmogus iš 3000 (grubiai). Dar nebuvo atlikta populaicijos tyrimų, bet galime paimti Kauno Klinikas - neseniai buvo ištirti 677 darbuotojai - nei vieno teigiamo, jei 15 % būtų teigingas skaičius, teigiamų turėtų būti 102 (tarkim +- 10), netikiu, kad tokia didelė statistinė paklaida. Dar pastebėčiau, kad rizika užsikrėsti klinikų darbuotojams didesnė nei bendrai populiacijai. Aišku, realus sergamumas yra kelis kartus didesnis, bet nedrįsčiau teigti, kad keliasdešimt.
Myslius 2020-04-15 21:18
Ne keliasdesimt o 131 karta
Berserkas 2020-04-15 23:20
Na, Italijos sveikatos kažkas, neatsimenu sakė, kad realus skaičiai 10 kartų, panašiai ir kitose Vakarų valstybėse sakė. Tikrai ne pora kartų, nes besimptomiai tikrai neįeina į tą dalį ir įeina tik tie kas stipriai suserga, tie kas grįžta iš užsienio ar dėl viso pikto pasidarė, nes galbūt kontaktaktavo, po to būna teigimas, tačiau nejaučia jokių simptomų. O jeigu nebūtų pasitikrine tai nebūtų ir sąraše. Ir tokių tikrai daug, nes negi tu eisi tikrintis kai nosis sloguos vieną dieną. Ir nekreipsi į tai dėmesį kaip ir didžioji dalis.
Berserkas 2020-04-15 23:26
Be to juk buvo straipsnis kur tyrė viena Italijos kaimelį ir kiek buvo sergančiųjų ir kiek iš jų turėjo simptomų. Todėl 10 kartus realus skaičius yra realiai realus. Gal net didesnis. Be to kai imi Europos vidurkį nereikia lyginti su Lietuva, nes akivaizdu, kad Lietuvoje plinta lėčiau ir viskas daug vėliau. Todėl kitokie skaičiai. Mat dauguma sirgusiujiu yra Vakarų Europoje. Nereikia taip kvailai naudoti Lietuvos situacija ir sakyti, kad visoje Europoje tas pats. Aš jau minėjau, kad pas mūsų nebus Italijos situacijos, nes ten jau daug anksčiau viskas buvo, dar kol niekas nežinojo ir plito, o po to kai rimtai išplito, vis dar nieko nesiėmė. O šiaip Italija yra mėgstama Kinų turistų, tad nestebina. Nu dar Paryžius. Apskritai azijiečių mėgstamos šalys, miestai. O po to iš jų plito į kaimynines, nes taip pat kaimyninės valstybės labai dažnai "keičiasi žmonėmis". Ispanija, Portugalija. Tarkim UK nėra taip nors galėtų sakyti, kad ten daug azijiečių, nes esmė yra ne tai, kad jie azijiečiai, bet jie gyvena tame UK. Vietoj dirba, gyvena. O viską čia realiai išnešiojo turistai. Todėl bendrai kaltinti azijiečius yra kvaila.
jull 2020-04-16 00:03
Siaip Italija turi viena didziausiu kinieciu populiaciju, kurie, suprantama, dazniau nei europieciai keliauja i mainland. Reikia kaltint ne azijiecius, o kiniecius. Jie nekontroliuoja savo valstybes ir taip sukele sita problema, slepdami pandemijos masta, pradzia, pavojinguma, etc. Kaip visada su autoritariniais rezimais, viskas islenda tik tada, kai to nuslept nebeimanoma ir del to kalti tik kinieciai.
Siguas 2020-04-16 07:19
Jei tikrai persirgo 10 k ar 100 k daugiau be simtomu, nei registruota, tai pavojingumas to viruso dingsta visiškai. Sloga, o ne virusas. Nors korona virusai slogai ir priklauso.
Hm 2020-04-16 08:04
Dar vienas svarbus rodiklis - kaip Covid19 paveikią bendrą mirtingumo statistiką šalyje. Nežinau tos statistikos, bet kol kas vaizdas, jog Lietuvoje bendras statistinis gyventojų mirtingumas kaip visada, mirtingumo statistika bus panaši kaip ir prieš metus tokiu pačiu laikotarpiu. Ir visas kitas šalis reikėtų vertinti tokiu rodikliu. Ne taip ir svarbu nuo ko mirė tuo metu žmonės šalyje, bet jei tai statistinės kreivės stipriai nepajudino, vadinasi nėra ko triukšmo kelti...
Dannas3 2020-04-16 09:53
man gal ir patinka svedu modelis, kaip cia gyvenanciam, viskas teka iprasta vaga. Tik vienas dalykas.Akcentuojama kad stengiamasi apsaugoti rizikos grupes, bet cia labai smarkiai sufeilino, nes virusas jau kelinta savaite isimetes i seneliu namus praktiskai visoje salyje ir del to jau gana smarkiai pablogejus mirciu statistika. Dar kitas dalykas, kad praktiskai 2/3 mirciu visoje salyje yra Stokholmo regione, kas kaip ir neturetu stebint.
HardAxe 2020-04-16 10:00
Na mano kaime (Blekingėj turim mažiausiai viruso šiai dienai) užėjus į parduotuvę pilna senjorų laksto su krepšiukais... Turbūt aš labiaus saugausi nei jie. Kolkas tik vieną žmogų mačiau su kauke.
Laurynas19 2020-04-16 12:19
Aš nesilankiau čia jau kuris laikas, tai greičiausiai apie tai jau diskutavot, nes čia susirinkę ganėtinai išprusę ir protingi žmonės. Klausimas: Kodėl Lietuva ėmėsi tokių drąstiškų priemonių virusui suvaldyti, jeigu žinoma kad viruso pabaiga bus tada kada persirgs apie 60-70% gyventojų? (darau prielaidą, kad vakcina nereikalinga. Faktai tokie, jog jos reikės laukti labai ilgai, virš 1metų, taip pat yra labai didelė tikimybė jog vakcina neveiks, taip kaip neveikia gripo virusui, nes jis mutuoja.) Taigi, kodėl nėra pateiktas joks veiksmų planas? Ar kas nors žino atsakymus į šiuos klausimus? Kiek maksimaliai sunkiai susirgusių žmonių lietuvos ligoninės gali pasirūpinti vienu metu? 2 000 ligonių ? daugiau? Kokią testavimo per dieną kiekio ribą norime pasiekti ir iki kada? žinant atsakymus į šiuos klausimus, bus galima atsakyti į šiuos: Kiek žmonių gali apsikrėsti per dieną, kad ligoninės spėtų visais pasirūpinti? Ir jei per mažai suserga, tada galima atidarinėti mokyklas ar kitas viešas vietas, kad padidinti užsikrėtusių kiekį. Taip pat iš šių skaičių galėsim spręsti, kada pasieksim tą 60-70% ribą. Kolkas skaičiai Lietuvai nieko gero nežada. 2020/04/16: Užsikrėtusių oficialiai: 1128 žmonės. Galimai užsikrėtusių be simptomių (visi ima maždaug 10x): 11280 žmonės. Kas yra 0,4% visos Lietuvos populiacijos. Tai siaubingai mažas skaičius, ką veiksim rudenį kai virusas sugrįš?
HardAxe 2020-04-16 12:37
neskaitant ekonomikos tai kelis mėnesius palaukti yra labai gerai: persirgs medikai, jei susidarys imunitetą jiem bus lengviau dirbti gausim pakankamai apsaugos priemonių, galbūt daugiau ventiliatorių. kitos šalys pasidalins gerosios praktikos metodais, gal kažkas ras veikiančių vaistų. gal atsiras nauji tinkami vaistai. O gal vakcina. Kažkur mačiau, kad lietuvoj turim lyg 1000~ plaučių ventiliatorių, iš kurių didelė dalis yra naudojami/reikalingi kitiem tikslam. Ir jei ligoninėse yra 2000 lovų, tai labai retai kada visos bus laisvos. Infekcinių ligonių negalima guldyti į bet kurią ligoninę, išplitęs užkratas pražudys sunkiai sergančius kitomis ligomis.. Tam kartui pasaulis vertinamas taip: geros priemonės yra tos, kurios veikia. O blogos tos, kurios neveikia. Švedai be karantino - veikia - šaunuoliai. Italai prastai laikosi karantino - begėdžiai.
Laurynas19 2020-04-16 12:54
Nepadedi su tokiais komentarais išspręsti problemos Čia tas pats kas ir man neskaitant ekonomikos ir mano finansinės padėties būtų gerai kelis metus palaukti ir nedirbti, apkeliaučiau pasauly, gerai pailsėčiau ir būtų lengviau dirbti poto.
AAA000 2020-04-16 13:47
svaigstat cia pievas... taigi padare tyrimu apie 50 tukstanciu. is ju nemaza dalis dubliavosi. plius tyre itartiniausius. taigi galima butu atmenst - jei tikslint - nu bet imkim visus. ir atrado tik 1100 kazkur isviso infekuotu. jei imt net visus kaip darytus viena karta tyrimus, maksimaliai uzsikretusiu "seseliniu" tera tik 1 is 45. jei remtis i bazinius duomenis jau istirtoje dalyje populiacijos. arba ne daugiau 65 tukstanciu (jei verst i buhalterizma - kuri cia visi labai megsta sitam forume ), kas butu tik apie 2,1 procento Lietuvos populiacijoje. cia maksimali riba. ir labai uzaukstinta. visa kita is tu "prognoziu", kiek galetu but - kas daugiau 2,1% dabartinej stadijoj yra VISISKI PEZALAI. is komentaru man patiko menten ivertinimas - jis bent saziningai paklaida +/- 10% paime, nes bent jau vertinima padare logiskom prielaidom su solidziu rezervu kiti - konkretus fail... pritempinejat is lubu fantazijas... ------ man patinka vokieciai. varo tyrimus non stop. ir amerikieciai panasiu keliu eina. cia vienintelis normalus kelias. tirt it tirt. plius taikyt tikslini karantina - jei nera galimybiu tirt, ar truksta resurso. isteiginet izoliacinius rezervatus-sanatorijas. irgi pagal galimybes. viskas. to sociai pilnam krizes suvaldymui. o visokia paxazucha su baudom, mentu ir kariuomenes jegos demonstracijom, ar issikalinejimais is DAR neuzkrestu pilieciu yra debilizmas...normalioj saly - jei tu buvai neuzkrestas ir gavai bauda - tai faktiskai tau turetu sumoket zalos atlyginima uz orumo pazeminima. o jei tau dave bauda, ir net po davimo neistyre - taio baudos davejai turetu sest i kalejima - uz pareigos neivykdyma. sedet turetu tiesiog uz reketa ir dar pasinaudojant tarnybinem padetim. tai pat turetu automatiskai nuiomtos privilegijos - visokios ten pensijos paankstintos ir t.t. va kas yra normali valstybe - apie kuria cia forume labai mazai REALAUS supratimo kazkokel yra, kas mane visada stebina nors cia laikote save technologais, ir pan
Giedriax 2020-04-16 14:05
Virusas nuo gyvūnų žmonėms gali pereiti nuo visiškai bet kokio kontakto su gyvūnais. Net jei tu paglostei savo šunį, gali gauti kokį nors virusą. Tikimybė labai maža, bet tai nėra neįmanoma. Tiesiog kuo egzotiškesni gyvūnai ir kuo daugiau kontaktų - tuo ir tikimybė didesnė. Ebola, MERS, Živ, H5N1 ir daugybė kitų ligų yra kilę iš gyvūnų. Visas vakarų pasaulis matė kaip kinai kovoja su virusu - kinai tikrai daug pastangų įdėjo statydami naujas bei įrenginėdami laikinas ligonines, priverstinai gydydami sergančius (be galimybės gydytis namuose pačiam). Viskas vyko tuo metu, kai apie covid-19 nebuvo žinoma praktiškai nieko. Ką tuo metu darė vakarų pasaulis? 2 mėnesius nedarė visiškai nieko. Turėjo Kiniją kaip pavyzdį, kaip reikia naikinti virusą. Tačiau nesugebėjo nei kaukių, nei kvėpavimo aparatų, nei dez. skysčio pakankamai pasigaminti. Pradėjo kažką daryti su virusu tik tada, kai jo jau nebebuvo galima ignoruoti. Sakyk ką tu nori, bet mano nuomone, autoritarinis Kinijos režimas su virusu tvarkosi žymiai geriau nei visi tie demokratiniai vakarai. Na vakarai sukontroliuos situaciją, bet aš bijau dėl mūsų kaimynų Rusijos ir Baltarusijos. Kiek pažiūriu statistiką, tai atrodo ten virusas plinta nestabdomas.
AAA000 2020-04-16 14:13
man tai kazkiek juokinga tavo nuomone. kaltini ten kazkokiu autoritarizmu, bet pats uzmirsti kad Baltarusija su Rusija ir yra autoritarizmo valstybes. ten jie paims ir susaudys uzkrestus ir labai greit isspres problema gal net per para sutvarkys epidemija jei tik panores. skaiciau kazkur, Kuboj AIDS labai greit sutvarke - sukiso visus uzkrestus i konclageri... nu ir sutvarke problema... visi vietiniai patenkinti...
robertasdd 2020-04-16 14:59
Laurynai. visu pirma, nera zinoma kad virusas pasibaigs kai persirgs 70% populiaci jos. kaip ir nera zinoma, kad jis rudeny sugrys. taip kad tavo pamastymai, kaip ir straipsnyje, deja, bet ir lieka tik pamastymais. t.y. viskas ir toliau remiasi O JEIGU ir O GAL apie straipsny. autoriai labai daug randa argumentu kaip sukritikuot, bet kazkaip neranda argumentu paremti savo "neizoliacines" teorijos. ir failina kas zingsny. pas svedus 1000 mirciu, pas norvegus 134. bet pas norvegus 2x mazesne populiacija (tai pateikiama kaip argumentas) bet kad mirciu 7x maziau, jau neberasoma (cia jau nebe argumentas?). ir t.t.
HardAxe 2020-04-16 15:11
Na grynai asmeninė patirtis: aš (švedijoj, mažiausiai sergantis regionas, 27 koronos per 100k) dabar dirbu namie (darbdavio iniciatyva). Dauguma pažįstamų irgi dirba namie. Kolegos kurie eina į ofisą ateina į tuščias patalapas, tai ir jiem saugu. Prekinuosi kartą savaitėj anksti ryte, nebent kokių vaisių lauko prekystalyje dažniau (išsikėlė kai kurios parduotuvės prekiauti lauke). Parduotuvėj sutinku daug senų žmonių, žmonių su vaikais ir t.t. Kaukę esu matęs vieną kolkas Vaikas bando neiti į darželį kiek gali. Dažnai leidžiam laiką lauke, bet vengiam bibliotekų ir panašiai. Dalis parduotuvių leidžia nusipirkti prekes internetu ir atneša į mašiną maišiuke. Kaukių turiu tik kelias nuo seniau, kolkas nenaudoju. Pirkti kaukių, dezinfekcinio skysčio nėra. Skysčio turiu, visose įstaigose jo buvo ir iki karantino, bet daug dažniau naudoju muilą. Ypač kai sėdžiu namie skysčio nereikia. Kalbos mokykla nukelta į telekonferencijas. Rizikos grupei nepriklausau. Susitinkant su draugais labiau stengiamės laiką leisti lauke, bet ir gerėjantis oras prie to prisideda. Žvejoti korona netrukdo. Turbūt vasarą sumažės viruso, nes žmonės daugiau laiko galės leisti lauke ir bus sunkiau užsikrėsti.