VU skelbia, kad situacija Lietuvoje gerokai pasikeitė ir jau keičia prognozes, kas mūsų laukia  ()

Vilniaus universiteto (VU) mokslininkai atnaujino trumpalaikę koronaviruso prognozę Lietuvoje, remdamiesi naujausiais duomenimis. Ji rodo, kad situacija yra geresnė, nei prognozavo mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar penktadienį buvo prognozuojama, kad vakar šalyje turėjo būti 1215 patvirtintų koronaviruso atvejų, tačiau, kaip skelbia oficiali statistika, patvirtinta 1070 atvejų.

VU trumpalaikę prognozę, remdamasis atnaujintais duomenimis, pateikia kiekvieną dieną. Pagal antradienio duomenis, balandžio 18-ąją, šeštadienį, Lietuvoje turėtų būti užfiksuota 1112 atvejų. Šiandien patvirtintų koronaviruso atvejų skaičius turėtų pakilti iki 1087, ketvirtadienį – 1095. Penktadienį šis skaičius turėtų viršyti 1100 atvejų – 1104.

Ilgalaikę prognozę dėl koronaviruso plitimo mokslininkai pristatė balandžio 3-ąją. Tada buvo įvardyti ir galimi susirgusiųjų skaičiai visos krizės metu.

„Jei žiūrėtume realiai, iki metų pabaigos susirgimų turėtų būti apie 4,5 tūkst., jei pesimistiškai – iki metų pabaigos būtų beveik 6 tūkst. sergančių žmonių“, – tą kartą kalbėjo mokslininkas.

Prognozes atlieka VU Matematikos ir informatikos fakulteto mokslininkų komanda. Statistinei analizei įvykdyti naudojami oficialūs valstybės institucijų teikiami duomenys, o Lietuvos Respublikos Vyriausybė ir kitos institucijos šių prognozių pagrindu priima aktualius sprendimus siekiant užtikrinti maksimalų piliečių saugumą.

Velykų savaitgalį buvo sumažėjęs koronaviruso tyrimų skaičius. Kaip BNS sakė Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) vadovas Vytautas Zimnickas, tai – dėl praėjusių švenčių.

„Buvo šventinis periodas ir žmonės, kurie nejautė tam tikrų simptomų, neskubėjo tirtis, manau, galima vertinti tik per šią prizmę“, – BNS antradienį sakė V. Zimnickas.

Sveikatos apsaugos ministerijos skelbiamais duomenimis, per praėjusią parą šalyje buvo atlikti 1187 COVID-19 tyrimai, sekmadienį – 791 tyrimas. Prieš šventes atliekamų tyrimų skaičius siekė daugiau kaip 2 tūkst. per parą, o praėjusį ketvirtadienį buvo viršijęs 3 tūkstančius.

Karštąją koronaviruso liniją administruojančios Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Nerijus Mikelionis teigė, jog per šventinį savaitgalį skambučių skaičius smarkiai sumažėjo, mažiau žmonių buvo užregistruota tirtis mobiliuosiuose patikros punktuose.

„Kad skambučių skaičius buvo gerokai mažesnis, tai visiškai akivaizdu. Tarkime, balandžio 10 dieną mes turėjome 2373 skambučius, 11-tą – 1453, 12-tą – 976, 13-tą – 1297. Skambučių vidurkis būdavo apie 4–5 tūkstančius, o per praėjusių savaitę skambinančiųjų tel. 1808 akivaizdžiai sumažėjo. Natūralu, kad (tirtis – BNS) mes užregistravom jų tiek, kiek atitiko kriterijus, pagal simptomus“, – BNS sakė N. Mikelionis.

„Mažėjimo tendencija akivaizdi, be abejo, šventės turėjo įtakos, tai rodo sumažėjęs skambinančiųjų skaičius, net tūkstančio nesiekė, tai yra labai nedaug. Žiūrėsim, kaip bus šiandien, pošventinė diena. Šią akimirką kol kas mes turime tik 489 skambučius, tai tikrai nedidelis skaičius“, – pažymėjo Kauno GMP vadovas.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas V. Zimnickas prognozavo, kad sumažėjimas – laikinas, reikia įvertinti ir tai, kad papildomai tyrimų reikės atlikti dėl COVID-19 protrūkio Nemenčinėje, kur infekcija nustatyta keliolikai siuvimo įmonės „Vilnika“ darbuotojų. Taip pat bus tiriami globos ir slaugos namų Vilniaus rajone „Senevita“ globotiniai bei personalas, susirgus vienam iš darbuotojų.

„Manau, kad šiandien vėl grįšim į įprastą rimtą ir tų tyrimų vėl atsiras, juolab kad numatytos tirti atskiros socialinės grupės, dar Nemenčinės situacija; manau, per šiandien, ryt tie tyrimai vėl bus vykdomi normaliu krūviu“, – teigė V. Zimnickas.

Laboratorijos vadovas tvirtino, kad priemonių tyrimams turima pakankamai: „Mums visko duota pakankamai: tiriamųjų medžiagų, terpių, tepinėlių buvo skirta pagal kiekvieno rajono, regiono poreikius“.

Sekmadienį tyrimai buvo atliekami šešiose laboratorijose, nors įprastai dirba septynios valstybinės bei dar kelios privačios.

„Laboratorijų skaičius išlieka stabilus, ir tik padidėjus tyrimų kiekiams tos visos laboratorijos prisidės prie proceso“, – teigė V. Zimnickas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: