3 sekundės dialogui su savimi - štai kaip nemaloniose situacijose galite suvaldyti savo emocijas ir liežuvį  ()

Mūsų emocijos labai smarkiai paveikia kiekvieną sprendimą, kurį priimame. Štai kodėl svarbu, suvokti, kaip jos veikia ir išmokti jas kontroliuoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinomas amerikiečių rašytojas, aktorius ir TV laidų vedėjas Craigas Fergusonas gali duoti gerą patarimą, kuris padės išvengti daugybės klaidų. Tiesa, Craigui, kaip prisipažino jis pats, prireikė trijų santuokų ir didelės gyvenimo patirties, kad atrastų šitą paprastą tiesą, kuri gali neatpažįstamai pakeisti gyvenimą.

Vienoje savo pokalbių laidoje Fergusonas davė gerą patarimą kitiems, tuo atskleisdamas savo sėkmės paslaptį.

„Prieš sakydami ką nors, mintyse užduokite tris klausimus :

  • Ar aš būtinai turiu tai pasakyti?
  • Ar tai būtinai turiu pasakyti būtent aš?
  • Ar turiu tai pasakyti būtent aš ir būtent dabar?“

Tai yra tikrai stebuklingas triukas! Visas dialogo su savimi procesas užima tris sekundes, tačiau padeda išvengti daugybės klaidų ir nemalonių pasekmių.

Dauguma žmonių turi kvailą įprotį kalbėti greitai, nesusimąstant, ką pasakys kitą minutę. Iš tikrųjų žodžiai turi galingą jėgą, kuri labai dažnai įgauna destruktyvų ir griaunantį pobūdį. Padėti mums gali jau minėtas paprastas Fergusono triukas.

Atsakydami į tris klausimus ir sugaišdami tam tik 3 sekundes, jūs atsisakysite daugybės frazių ir pareiškimų, dėl kurių paskui tektų gailėtis. Pavyzdžiui, virdami iš pykčio neišsiųsite užgaulaus laiško, kol neišsiaiškinsite visko, kas vyksta.

Šis triukas visai netrukdo kalbėti, kai tikrai to reikia. Kartais atsakymai į tuos tris klausimu sustabdo nuo skubotų veiksmų. Tada vėliau, pakartoję juos, suvokiate, kad atėjo laikas pasakyti tai, ką norėjote, tačiau dabar padarysite tą ramiai, tinkamai, konstruktyviai.

Galimas ir atvirkštinis variantas, kai jūs norite kažką svarbaus pasakyti, tačiau nedrįstate, bijote įžeisti, sukelti pyktį, konfliktą. Tada atsakę sau į tris klausimus, galite padaryti išvadą: „Jeigu nepasakysiu to dabar, tai vėliau teks gailėtis“.

Atsakymai į šiuos tris klausimus padeda išsiaiškinti savo reakcijas bei elgsenos šablonus ir padeda išmokti kontroliuoti savo emocijas. Tai yra, jūs atrasite naują savęs pažinimo būdą, išmoksite naudoti greitą „smegenų štormą“ prieš sakydami svarbius dalykus, išsaugoti jausmų ir emocijų pusiausvyrą.

Kai kitą kartą kils noras pasakyti ką nors kritiško ar ne į temą, atlikti kokį nors veiksmą emocijų veikiamam, nes jus kažkas įžeidė ar išvedė iš pusiausvyros, atsakykite sau į tris klausimus:

  • Ar aš būtinai turiu tai pasakyti?
  • Ar tai būtinai turiu pasakyti būtent aš?
  • Ar turiu tai pasakyti būtent aš ir būtent dabar?

Kaip matote, tai yra labai paprasta, išmintinga. Šis triukas apsaugos jus nuo vėlesnio galvos skausmo, nemalonumų ir apgailestavimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(32)
(4)
(28)

Komentarai ()