Ar medicininius respiratorius įmanoma dezinfekuoti pakartotiniam naudojimui? Mokslininkai ieško geriausio metodo  (1)

Dabar dažnai girdime naujienas apie medicininių apsaugos priemonių trūkumą. Kadangi su COVID-19 pandemija tvarkysimės dar daugiau nei metus, tų priemonių ir toliau trūks. Šią problemą būtų galima bent šiek tiek sumažinti, jei vienkartinės apsaugos priemonės nebūtų tokios vienkartinės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavyzdžiui, N95 respiratoriai, reikalingi medicininiam personalui, yra vienkartiniai. Taigi, jų trūksta. Kita šios problemos pusė - atliekos. Dabar jų sukuriama gerokai daugiau. Tai - ir ekologinė, ir logistinė problema, kuri tiesiog sumenksta visuomenės sveikatos problemos fone.

JAV Nacionalinis sveikatos institutas ėmė tirti respiratorių dezinfekavimo galimybes. Mokslininkai ištyrė keturis metodus - 70 % etanolio purškalą, 700C karštį, ultravioletinę šviesą ir vandenilio peroksido garus. Ir visi jie išnaikino kaukės audinyje buvusius SARS-CoV-2 virusus - virusai po procedūrų buvo nebeaptinkami.

Virusų išnaikinimas - tik viena dėlionės detalė. Vėliau tas kaukes dėvėjo savanoriai, kad įsitikintų, kad respiratoriai tinkamai priglunda prie veido ir nepraranda savo būtinų savybių. Etanolio purškalas iš pradžių respiratoriams nepakenkė, bet po poros dezinfekcijos bandymų kaukės tinkamai nebeprigludo prie veido. Mokslininkai nerekomenduoja naudoti etanolio respiratorių dezinfekcijai. Tuo tarpu UV spinduliai ir karštis kaukems pakenkė po trijų dezinfekcijos seansų. Tai reiškia, kad pastarieji metodai leistų respiratorių panaudoti tris kartus (kai jis naujas, po pirmos ir antros dezinfekcijos). Vandenilio peroksidas respiratoriams nepakenkė - taip išvalytus respiratorius būtų galima naudoti keturis kartus.

Vandenilio peroksido garai tikriausiai yra veiksmingiausia procedūra, nes ji truko tik 10 minučių. UV spinduliams ir karščiui prireikė bent 60 minučių, kad virusai nebebūtų aptinkami. Taigi, Nacionalinis sveikatos institutas teigia, kad respiratorius galima dezinfekuoti - priklausomai nuo pasirinkto metodo juos galima naudoti tris ar net keturis kartus. Tačiau mokslininkai teigia, kad labai svarbu patikrinti respiratoriaus formą - jei respiratorius tinkamai nepriglunda po pirmos dezinfekcijos, jį teks utilizuoti po vieno naudojimo.

Taip pat labai pabrėžti, kad tai - pirminiai duomenys. Juos dar peržiūrės kiti mokslininkai, galbūt bus atliekami papildomi testai. Tuomet bus paskelbtos oficialios rekomendacijos, kurios, kaip tikimasi, padės 2-3 kartus sumažinti išmetamų respiratorių skaičių. Tai taip pat padės sutaupyti ir lėšas, ir ribotus apsauginių priemonių išteklius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(4)
(3)

Komentarai (1)