Laikas baigti su tradiciniais karstais? Kas negerai su žmonių laidojimu, kodėl kremavimas ne ką geriau ir kokie nauji sprendimai vis labiau domina žmones  (17)

Mirtis gamtoje yra natūralus dalykas. Iš dulkės į dulkes, iš trąšų į trąšas. Tik žmonės laidojami jau labai neekologiškai. Balzamavimo skystis, cheminės trąšos kapinėse, gausiai lakuoti karstai. Ar galima tai pakeisti?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-04-23 Laikas baigti su tradiciniais karstais? Kas negerai su žmonių laidojimu, kodėl kremavimas ne ką geriau ir kokie nauji sprendimai vis labiau domina žmones  (17)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manote, kad tai nėra reikšminga? Balzamavimo skystis yra labai žalingas aplinkai, kaip ir lakas, klijai ir kiti chemikalai, kuriuos laidojame kapinėse. Tai - teršalai gruntiniam vandeniui, už kuriuos žmonės dar ir sumoka nemažus pinigus.

Tikriausiai manote, kad žinote išeitį - kremavimas. Tačiau kremavimas yra ne ką švaresnis atsisveikinimo su mirusiaisiais būdas. Kūnas dedamas į iki 982 laipsnių įkaistančias krosnis, kurios aplinką pavaišina kenksmingais dūmais. Ir šiaip tai - vertingo kuro švaistymas.

Žmonės stengiasi gyventi švariau, tai reikėtų švariau ir numirti. Todėl pasaulyje kuriasi naujos bendrovės, kurios siūlo žalias laidotuves. Tai - kartoniniai ar neapdorotos medienos karstai, aplinkai draugiškos atsisveikinimo ceremonijos ar inovatyvūs sprendimai. Štai amerikiečių kompanija „Infinity Burial Project“ siūlo specialius laidotuvių kostiumus „Coeio“.

Tai - grybiena praturtinti rūbai. Jie yra sukurti iš biologiškai suyrančių medžiagų. Jie paskatina kūno irima ir jį suskaido iki medžiagų, kurias augalams lengviau pasisavinti. Dar svarbiau tai, kad „Coeio“ kostiume esantys grybai skaido žmogaus kūne esančius toksinus. O tų toksinų yra nemažai - juos gauname su maistu ir vaistais.

Idėja gana paprastai - „Coeio“ laidotuvių kostiumas padeda kūnui suirti, kad šis taip stipriai neterštų aplinkos. Siūlomi ir analogiški kostiumai gyvūnams. Tik kažin, ar ši idėja prigis.

Negyvi kūnai suyra savaime. Žemėje ir taip yra pakankamai bakterijų, grybų ir kitų skaidytojų, kad negyvas biologinis kūnas pranyktų per kelerius metus. Kita vertus, žmones iš tikrųjų vis labiau domina ekologiški karstai ir gerokai paprastesnės atsisveikinimo ceremonijos, kurios padeda išvengti balzamavimo.

Grybai iš tikrųjų turi didelį potencialą. Mokslininkai kuria grybus, kurie galėtų skaidyti plastikus, pesticidus ir net išsiliejusius naftos produktus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(66)
(14)
(52)

Komentarai (17)