Garsiausias teatro katinas istorijoje - kuo Beerbohmas nusipelnė prestižinio teatro laikraščio pripažinimo?  ()

1995 metų kovo pabaigoje pasirodęs laikraščio „The Stage“ numeris buvo ypatingas. Populiarus birtų teatro ir pramogų pasaulio žurnalas pirmą kartą pirmame savo puslapyje atspausdino ypatingą nekrologą, skirtą žiūrovų ir aktorių numylėtam Beerbohmui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beerbohmas gimė 1975 arba 1976 metais savo darbovietėje Gielgudo teatre (tuomet jis vadinosi „Globe“) Londone. Taip, supratote teisingai - tai buvo katinas. Teatrai nuo seniausių laikų laikydavo kates, nes tarp senų dulkėtų dekoracijų veisdavosi pelės. Įvairūs graužikai yra ne kartą apgadinę vertingus rekvizitus ar kėdžių apmušalus, todėl gera katė teatrui buvo būtina. Būtent dėl to Beerbohmas ir gimė teatre.

Beerbohmas buvo pavadintas aktoriaus ir teatro vadovo Herberto Beerbohmo Tree garbei. Aktoriai manė, kad teatro katė neša sėkmę scenoje, todėl Beerbohmas buvo visų mylimas. Tarp aktorių jis išgarsėjo savo išdaigomis - jis vaikštinėdavo persirengimo kambariuose puldinėdamas plunksnomis papuoštas skrybėles ar kitus rūbus. Kartais Beerbohmas sukeldavo didelę netvarką.

Beerbohmas išgarsėjo 1978 metais, kai vieno spektaklio metu jis tiesiog ėmė ir pražingsniavo skersai sceną. Aktoriai per daug į katiną nesureagavo, tačiau žiūrovai ėmė klegėti ir rodyti į rainį pirštais. Vėliau Beerbohmas taip pasirodė ne viename spektaklyje. Apie ji buvo kalbama įvairiose teatrui dedikuotose radijo laidose, žurnalų ir laikraščių straipsniuose ir, žinoma, teatro mėgėjų klubuose.

Beerbohmas tapo garsiausiu teatro katinu pasaulyje. Teigiama, kad ši šlovė jam atnešė ir keletą sunkumų. Visų pirma, aktoriai ėmė jį maitinti šokoladu, o katėms tai nėra labai sveika. Vėliau Beerbohmą buvo partrenkęs ir automobilis, tačiau jis išgyveno be didesnių sužeidimų. Beerbohmas turėjo ir merginą. Na, bent jau taip kalbama, nes Beerbohmas dažnai lankydavosi kitame teatre, kur irgi dirbo katė.

1991 metais Beerbohmas išėjo į pensiją. Paskutinius keletą metų Beerbohmas gyveno teatro staliaus namuose. Beerbohmo gyvenimas baigėsi 1995 metų kovo 21 dieną - katinui buvo apie 20 metų. Teigiama, kad Beerbohmas buvo ilgiausiai išgyvenęs teatro katinas šalyje. Apie jo mirtį pranešta per radiją, savo liūdesį išreiškė ir menininkai. Tačiau didžiausią garbę Beerbohmui skyrė prestižinis laikraštis „The Stage“. Jis Beerbohmo nekrologui skyrė pirmąjį savo puslapį. „The Stage“ leidžiamas nuo 1880 metų, tačiau tokia garbė buvo tekusi tik Beerbohmui.

Beje, tuo metu teatruose katinų jau beveik nebebuvo. Graužikų kontrolei naudojami kiti metodai. Tačiau 2009 metais tas pats „The Stage“ pranešė, kad katinai sugrįš į teatrus - taip gerinamos aktorių darbo sąlygos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()