Iš ko sudaryti genių snapai, tarsi kaltai kapojantys skyles medžiuose?  ()

Vaikštinėdami miške ar parke tikriausiai esate girdėję kalenimą - kažkur tolumoje darbuojasi genys. Jums tikriausiai net yra tekę matyti, kaip stipriai genus snapu kalą skylę medyje. Taip šie paukščiai kuriasi namus arba ieško vabzdžių maistui. Bet kaip tokį stiprų kalimą atlaiko genių snapai? Ar jie kuo nors ypatingi?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonės dažnai įsivaizduoja, kad genių snapai yra labai kieti, galbūt net sudaryti iš kitokių medžiagų nei kitų paukščių. Genio snapą sudaro trys sluoksniai. Išorinis keratino sluoksnis primena nagą. Iš tikrųjų, nagai, plunksnos, ragai ir plaukai irgi yra sudaryti iš keratino. Savo keratino sluoksnio aštrumą genys išlaiko kalendamas. Vidinis genio snapo sluoksnis - kaulas su mineralizuotu kolageno pluošto užpildu. Šiuos du sluoksnius jungia vidurinis sluoksnis - porėtas kaulas.

Tai ar genio snapo sandara yra kuo nors ypatinga? Na, nelabai. Genių snapai yra labai tvirti, tačiau labiau dėl savo aštrios formos nei dėl medžiagų, iš kurių yra sudaryti. Nepamirškite, kad ir kiti paukščiai savo snapus naudoja sėklų bei riešutų gliaudymui, moliuskų lukštenimui, kovoms ir kitiems sudėtingiems darbams.

Genių snapai yra pritaikyti kalimui. Tiesą sakant, visas genio kūnas yra tam pritaikytas. Pavyzdžiui, poliežuvinis kaulas yra labai ilgas ir apsupa smegenis, taip amortizuodamas dalį smūgio jėgos. Genio šnerves saugo specialios plunksnos, kurios neleidžia paukščiui įkvėpti dulkių, kurias jis pats sukelia. Prieš pat kirsdamas medžiui genys taip pat užsimerkia, taip apsaugodamas savo akis.

Tyrimai rodo, kad 99,7 % smūgio jėgos yra paskirstoma per visą genio kūną. Nepaisant to, nuo to kalenimo genio galva stipriai įšyla, todėl šis paukštis kalena trumpomis serijomis, kad spėtų atvėsti. Geniai turi balsus, tačiau negieda - vieno kito klyksmo giesme nepavadinsi. Todėl kalenimą jie kartais naudoja ir kaip bendravimo priemonę. Pavyzdžiui, porai pritraukti. Kartais geniai kalena ir į kelio ženklus ar antenas. Ne dėl to, kad būtų išprotėję - tiesiog metaliniai daiktai skleidžia didesnį garsą.

Geniai gyvena didelėje pasaulio dalyje, bet jų nesutiksite Australazijoje, Madagaskare, pavienėse salose ir, žinoma, arktiniuose regionuose. Geniai gyvena miškingose vietovėse, tačiau kartais jų galima pamatyti ir dykumose. Ten jie savo dreves išsikala senuose kaktusuose.

Taigi, genių kūnai ir snapai yra puikiai prisitaikę kalimui. Priklausomai nuo rūšies, genys per sekundę gali sukalenti ir 20 kartų. Vėlgi, tai daroma tik labai trumpomis serijomis, vengiant perkaitimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(48)
(3)
(45)

Komentarai ()