Iš ko susideda Marso branduolys?  ()

Marso branduolys greičiausiai susideda iš geležies ir sieros mišinio, bet įmanomos ir kitos priemaišos. Nustatyti sudėtį įmanoma nagrinėjant seisminius – planetos drebėjimų – duomenis, bet tam reikia žinoti, kaip garso bangos sklinda branduolio medžiagoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame tyrime pristatomi laboratoriniai tyrimai, kuriuose šis greitis išmatuotas.

Tyrimams pasirinkti trys bandiniai – grynos geležies ir dviejų skirtingų koncentracijų geležies-sieros mišiniai. Mėginiai įkaitinti šiek tiek virš lydymosi temperatūros – 1500 laipsnių – ir suspausti iki 20 gigapaskalių. Panašus slėgis, tikėtina, egzistuoja Marso branduolio pakraštyje.

Paleidus per bandinius vibracijas, išmatuotas jų judėjimo greitis – 4680 metrų per sekundę, daugiau nei 13 kartų greičiau už garso greitį ore. Įdomu tai, kad greitis pasirodė nepriklausomas nuo mėginio sandaros ir beveik nepriklausomas nuo slėgio. Tai reiškia, kad bet kokie nukrypimai nuo šios greičio vertės reikštų, jog Marso branduolyje yra kitokių priemaišų, ne tik sieros. Jei paaiškėtų, kad ten yra, pavyzdžiui, silicio ir deguonies, tai reikštų, kad jaunystėje Marsas patyrė stiprų smūgį, sujaukusį visą planetos sandarą, panašiai kaip Mėnulį suformavęs smūgis sujaukė Žemę.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Communications.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()