Mokslininkai mano pastebėję gimstantį naują pasaulį  (0)

Mokslininkai užfiksavo vaizdus, kurie gali būti pirmi tiesioginiai „gimstančios“ planetos įrodymai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Pietų observatorijos Labai didelio teleskopo (angl. Very Large Telescope) stebėjimai rodo besisukantį tankų dulkių ir dujų diską. Jo viduje galima pamatyti spiralinę struktūrą su „vingiu“ – tai gali būti ženklas, rodantis, formuojasi naujas pasaulis.

Mokslininkai teigia, kad šis tyrimas galėtų padėti mums suprasti, kaip atsirado daugybė tūkstančių egzoplanetų, išsimėčiusių po visą Visatą – ir leistų stebėti tikrąjį „gimimo“ procesą.

„Iki šiol buvo identifikuota tūkstančiai egzoplanetų – tačiau mažai žinoma apie tai, kaip jos formuojasi“, – sako tyrimui vadovavęs Paryžiaus observatorijos PSL universiteto (Prancūzija) mokslininkas Anthony Boccaletti.

Nors mokslininkai žino, kad planetos atsiranda iš dulkių diskų, besupančių jaunas žvaigždes, kur šaltos dujos ir dulkės sukuria debesį, nauji stebėjimai suteikia naujos informacijos apie šį procesą.

„Kad galėtume iš tikrųjų užfiksuoti momentą, kai formuojasi planeta, turime stebėti išties jaunas sistemas“, – sako A.Boccaletti.

Naujuose vaizduose matoma didžiulė dulkių ir dujų spiralė, susiformavusi aplink AB Aurigae – žvaigždę, esančią už 520 šviesmečių.

Parengta pagal „The Independent“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(31)
(1)
(30)

Komentarai (0)