Mokslininkai sukūrė naują depresijos gydymo būdą - tyrimo metu pasveiko 74 % pacientų  ()

Kognityvinė ir elgesio terapija (KET) - tai psichologų ir sveikatos specialistų plačiai taikomas depresijos gydymo būdas. KET yra laikoma itin efektyviu depresijos gydymo būdu. Paprastai tariant, KET padeda depresija sergantiems žmonėms pakeisti savo mąstymą ir požiūrį, kad depresijos simptomai sušvelnėtų nevartojant vaistų (arba vartojant mažesnes dozes). Dabar Mančesterio universiteto mokslininkai mano aptikę efektyvesnį depresijos gydymo būdą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai išvystė metakognityvinę terapiją (MKT). Ji buvo išbandyta Kopenhagoje su visa eile depresija sergančių žmonių. KET yra veiksmingas depresijos gydymas - tyrimo metu jis išgydė 52 % pacientų (po 6 mėnesių šis skaičius pakilo iki 54 %). Tačiau MKT, panašu, yra veiksmingesnė - ji išgydė net 74 % pacientų.

KET, kuri naudojama jau kelis dešimtmečius, yra pagrįsta klinikiniais tyrimais. Terapeutas iš esmės stengiasi pakeisti depresija sergančio žmogaus mintis. Pastebima, kad apie pusė depresija sergančių žmonių teigiamai reaguoja į šį gydymą. MKT yra tarsi patobulinta KET. MKT seansų metu gydytojas stengiasi pakeisti ne pačias mintis ir jų turinį, o jų kontroliavimo procesus, kurie dėl depresijos tapo šališki. Depresija sergantys žmonės negali objektyviai stebėti įprastų gyvenimo procesų ar vertinti saves socialiniame kontekste. Taigi, MKT turi padėti pakeisti šį šališkumą, o ne pačių minčių turinį.

Tyrimas buvo atliktas su 174 žmonėmis. Gydymas buvo taikomas susitikimų metu. Mokslininkai pastebėjo, kad MKT rezultatai pastebimi anksčiau, todėl ši terapija gali būti ir pigesnė nei KET. Tai, beje, patiks ir pacientams, nes jie žinos, kad palengvėjimo gali sulaukti pakankamai greitai. Galiausiai, mokslininkai mano, kad MKT yra lengviau taikoma didesnei daliai pacientų. Terapeutai pagrindinius principus gali taikyti didesniam žmonių skaičiui, nes keičiamos ne individualios mintys, o pats požiūris ir už tų negatyvių minčių pasislėpę motyvai.

Depresija yra labai sunki liga, kuri dažnai baigiasi mirtimi. Viena iš problemos šaknų - beviltiškumo jausmas. Tačiau depresija yra gydoma ir pagydoma. Depresija sergantys žmonės gali sulaukti pagalbos, jei tik jos ieškos. Depresija tiriama jau ne vieną dešimtmetį, todėl gydymo būdai yra gerokai patobulėję. Jei jus kamuoja slegiančios mintys, tiesiog ieškokite pagalbos, nes jos tikrai yra.

(27)
(25)
(2)

Komentarai ()