Tai buvo vienas iš pirmųjų elektrinių vargonų - kodėl Cahillo dinamofonas buvo pamirštas ir nurašytas?  ()

1896 metais elektra dar nebuvo plačiai naudojama, tačiau ji kaitino žmonių vaizduotę. Galbūt todėl amerikiečių išradėjo Thaddeuso Cahillo sukurtas dinamofonas (telharmoniumas) ir sulaukė tokio dėmesio. Juk tai buvo pirmieji elektriniai vargonai, kurių muzika keliavo laidais. Tačiau kodėl Cahillo dinamofonas neišliko?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmąjį dinamofoną Cahillas sukūrė 1896 metais, jau kitais metais jis buvo užpatentuotas. Tai buvo pirmasis elektromechaninis instrumentas - prisiminkite, kad net vakuuminės lempos dar nebuvo išrastos. Pirmoji Cahillo dinamofono versija svėrė 6,3 tonas. Tai buvo griozdiškas instrumentas, kuris tiko tik labai primityvioms melodijoms groti. Antroji ir trečioji dinamofono versijos svėrė po 190 tonų ir užėmė ištisus kambarius.

Cahillo dinamofonas Niujorke sutraukdavo minias. Gyvi pasirodymai stebino žmonės, mat instrumentas skleidė negirdėtus garsus. Muzikantas sėdėjo prie įprastų klavišų. Tiesą sakant, žiūrovai net nematė viso dinamofono dydžio, nes instrumentas slėpėsi rūsyje, pakankamai toli nuo klaviatūros. Cahillas buvo sugalvojęs, kad dinamofono muzika žmones džiugins jų namuose. Instrumentas buvo sujungtas su įprastomis telefono linijomis. Prie telefono garsiakalbio tereikėjo pritvirtinti popierinį kūgį ir muzika pasklisdavo po visus namus.

1906 metais dinamofonas džiugino niujorkiečius. Žurnalistai teigė, kad 150 klavišų turintis instrumentas gali pamėgdžioti violončelę, klarnetą, fleitą ir kitus instrumentus. Tačiau jau 1914 metais Cahillo kompanija žlugo ir dinamofonas pradėjo kelionę į sąvartyną. Kas nutiko?

Dinamofonas, pasirodo, buvo labai nepraktiškas instrumentas. Jam reikėjo 67 kilovatų galios, jis užėmė visą kambarį, o apie mobilumą net nebuvo galima pagalvoti. Be to, kas nori klausyti muzikos per telefoną? Kai kurie žmonės skundėsi, kad muzika juos užklupdavo netikėtai, tiesiog pokalbio viduryje.

1912 metais žmonės jau nebesižavėjo dinamofonu, o 1914 metais Cahillo kompanija buvo paskelbta nesėkminga. Dinamofonai ėmė keliauti į sąvartynus. Tik pats pirmasis, mažiausias buvo išsaugotas. Išradėjo brolis kelis dešimtmečius saugojo instrumentą, tikėdamasis, kad jis ką nors sudomins, tačiau 1962 metais ir jis buvo išardytas.

Tačiau Cahillo darbas nenuėjo veltui. Jo instrumentas tapo pirmuoju šiuolaikinių sintezatorių tėvu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()