Po senu namu - įspūdingas archeologinis radinys  ()

Renovuodami savo seną šeimos namą netoli Bodø šiaurinėje Norvegijoje, sutuoktinių pora aptiko tai, ko tikrai nesitikėjo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ašalinę grindų lentas ir nukasę šiek tiek smėlio – pora ketino įrengti izoliaciją – šeima aptiko keletą akmenų. Pašalinusi juos, pora kasė toliau – ir pastebėjo kažką blizgant.

Vikingų laikų atradimas

Pasak vietinės televizijos TV2, pirmiausia jie nusprendė, kad tai galbūt žaislinio automobilio ratas. Bet kadangi namo grindys buvo neliestos nuo 1914 metų, tokią versiją teko atmesti. Galiausiai paaiškėjo, kad blizgantis daiktas – stiklinis karoliukas.

Pora taip pat rado didelę geležinę kirvio pentį ir kelis kitus geležinius daiktus. Jie susisiekė su Nordlando apskrities valdžia, atsakinga už kultūros paveldą. Kitą dieną name apsilankė Trumsės muziejaus ekspertai.

Pagal Norvegijos įstatymus, visi kultūros paminklai, kuriuose yra žmogaus veiklos pėdsakų iki 1537 m., yra automatiškai saugojami.

Ir štai archeologai pradėjo išsamius kasinėjimus radimvietės, kuri, jų manymu, yra vikingų laikų kapavietė. Nors tokios laidojimo vietos Norvegijoje nėra neįprastos, tai būtų pirmas atvejis, kai kapavietė surandama po namu.

Archeologas Martinas Hauglidas teigia, kad stiklo karoliukai ir geležies dirbiniai greičiausiai yra iš vėlyvojo vikingų amžiaus, kai Norvegija perėjo į krikščionybę ir tapo viena karalyste.

„Manome, kad radinius reikėtų datuoti IX a., turbūt tai kapas iš vikingų laikų. Dabar tyrime dalyvauja grupė archeologų iš Trumsės, – naujienų šaltiniui „Bodø Nu“ pasakojo mokslininkas. – Geležies dirbiniai ir karoliukas jau iškeliavo į Trumsės universitetą ir dabar ten toliau tyrinėjami“.

Atradimai visoje Norvegijoje ir už jos ribų

Šis atradimas – kol kas naujausias iš daugybės įdomių archeologinių atradimų Norvegijoje ar kitur, bet susijusių su šia šiaurės šalimi.

Neseniai Ytre Fosse mieste, esančiame į šiaurę nuo Bergeno, buvo aptiktas retas romėniškojo stiliaus vikingų laikų stalo žaidimo pavyzdys. Anksčiau šiais metais Donna saloje šiaurinėje Norvegijoje buvo rasta reta romėnų moneta, tuo tarpu dar daugiau vikingų stalo žaidimų buvo rasta Lindisfarne prie šiaurės rytų Anglijos kranto – kur, kaip teigiama, įvyko vieni iš pirmųjų vikingų plėšimų.

Tirpstantis ledynas Norvegijos kalnuose taip pat atskleidė ištisą Lendbreeno kalnų perėjos plotą – svarbų prekybos kelią, kuris buvo naudojamas nuo Romos imperijos laikų iki vėlyvųjų viduramžių. Tarp rastų daiktų buvo drabužių fragmentai, rogės ir taką žymintys kernai (iš akmenų supiltos krūvos).

Parengta pagal „Forbes“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(32)
(4)
(28)

Komentarai ()