Tai bent vaizdas – „SpaceX Starship“ raketos testavimas baigėsi sprogimu (Video)  (9)

Viena iš didžiausių Elono Musko svajonių yra nuskraidinti žmones į Mėnulį ir Marsą. Ir jis ketina į vieną tokią „Starship“ raketą sutalpinti 100 žmonių. Bet prieš tai reikia tą raketą pagaminti ir paskutinis bandymas rodo, kad dar laukia daug darbo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai jau buvo penktasis „Starship“ raketos prototipas, pavadintas „SN4“.

Jo bandymai vyko Pietų Teksase esančioje Boca Chine bandymų bazėje. Joje ir išbandomi visi „Starship“ raketų prototipai.

Taigi, šįkart „SN4“ raketos bandymas vyko sklandžiai – bent jau iš pradžių. Tačiau, kai buvo paleistas „Raptors“ variklis – driokstelėjo sprogimas.

Tai įvyko praėjus maždaug dviem minutėms, po variklio paleidimo: 13 val. 49 min. vietos (21 val. 49 min. Lietuvos) laiku.

Paskelbtame vaizdo įraše (nuo 1:22:25) galima matyti, kaip bandymo vietoje įvyksta sprogimas, pakyla didelis ugnies kamuolys ir į visas šalis pažyra nuolaužos. Sprogimo priežastis kol kas nežinoma. Bandymo metu žmonės nenukentėjo.

Primenama, kad per pastarąjį pusmetį „SpaceX“ kuriamos „Starship“ raketos patiria 4-ą nesėkmę. Ir dabartinis „SN4“ sprogimas yra liūdnas momentas, tačiau iš kitos pusės galima pasidžiaugti ir tuo, kad „SN4“ raketai tai jau buvo 5-asis toks testavimas. Iki tol ji keturis tokius variklių bandymus atlaikė ir tai žymi, kad „SpaceX“ daro progresą.

„SpaceX su SN4 nukeliavo daug toliau, nei su prieš tai buvusiomis raketomis ir, atrodo, kad SN5 yra parengta bandymams. Jie [SpaceX inžinieriai] jau pradėjo dirbti prie antrojo paleidimo stendo. Taigi tai yra nesėkmė ir gana dramatiška, bet tai yra proceso dalis “, - teigia „Ars Technica“ vyresnysis kosmoso skilties redaktorius Ericas Bergeris.

Ericas buvo asmeniškai pakviestas apsilankyti „SapceX“ bandymų stotyje dar tuo metu, kai buvo testuojama „SN1“ raketa ir visą procesą matė iš labai arti.

Galima tik pritarti Ericui, kad pats „SN4“ raketos sprogimas tėra bandymų dalis, tačiau šiuo atveju tokie fejerverkai daro tam tikrą psichologinį spaudimą prieš šiąnakt galbūt įvyksiančią istorinę „SpaceX“ misiją, kurios metu du astronautai skris į Tarptautinę kosminę stotį.

Nors tai ir nėra tiesiogiai susiję, bet pats fonas tampa kiek dirglus. Astronautų skrydis turėtų įvykti šį vakarą, 22:30 val. ir jį galite stebėti čia:


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(23)
(3)
(20)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: