Tyliai nužudytas karalius - Jurgio V mirtis buvo skubinama dėl laikraščių  ()

Karalius Jurgis V Jungtinę Karalystę valdė nuo 1911-ųjų iki savo mirties 1936 metais. Jis turėjo žalingų įpročių, daug rūkė ir, žinoma, kentėjo nuo nemažo streso. Pirmasis Pasaulinis karas stipriai išvargino karalių Jurgį, nepadėjo ir 1915 metais patirta trauma. Prieš mirtį jis jau kurį laiką nevykdė karaliui priskiriamų funkcijų, tačiau jo mirtis vis tiek nebuvo natūrali. Iš tikrųjų, dabar šis faktas taptų skandalingu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jurgis V ilgą laikę kentėjo nuo lėtinio bronchito. 1928 metais jį užklupo sepsis, todėl porą metų jo fiunkcijas buvo perėmęs sūnus Edvardas VIII. 1929-aisiais karaliui jau buvo siūloma tiesiog pasitraukti iš pareigų ir rūpintis savo sveikata, tačiau jis atsisakė. Iš tikrųjų, jis niekada visiškai nepasveiko, nors šioks-toks pagerėjimas buvo matomas.

Paskutinius kelerius metus Jurgis V daug ilsėjosi, kartais jam buvo atliekama deguonies terapija. Su metais karalius vis silpo. 1935 metais mirė jo mylimiausia sesuo Viktorija ir ligotą karalių prispaudė depresija. 1936-ųjų sausio 15-ąją Jurgis V skundėsi šalčiu ir nuėjo į savo miegamąjį Sandringamo rūmuose. Iš to kambario jis taip ir neišėjo.

Karalius sparčiai silpo, tai prarasdavo, tai vėl atgaudavo sąmonę. Kaskart pabudęs jis klausdavo apie valstybės reikalus arba apie artimuosius, o tada vėl užmigdavo. „Kaip imperija?“, kartais klausdavo karalius ir šypsodavosi, išgirdęs, kad viskas gerai.

Sausio 20 dieną jis jau buvo arti mirties. Klausimų apie tai, kas vyksta, niekam nekilo. Mirštančio karaliaus komfortu rūpinosi lordas Bertrandas Dawsonas. Jis ir nusprendė paskubinti karaliaus mirtį.

Dawsonas sausio 20 dienos vakare, apie 11 valandą, skyrė karaliui porą mirtinų morfino dozių. Po to dar vieną kokaino dozę. Kodėl? Na, Dawsonas manė, kad taip padeda karaliui išsaugoti orumą. Be to, jei karalius miršta vakare, apie jo mirtį bus pranešta rytiniuose laikraščiuose. Na, tuose, brangesniuose. Jei Jurgis V būtų miręs vėliau, tai apie tai būtų pranešta praščiokiškuose vakariniuose laikraščiuose.

Toks Dawsono poelgis dažnai vadinamas eutanazija, tačiau yra ne visai taip. Jurgis V merdėjo, tačiau nei jis, nei jo artimieji nedavė sutikimo paskubinti jo mirtį. Niekas nenorėjo, kad karalius kentėtų, todėl buvo prašoma nebandyti prailginti jo gyvenimo. Tačiau niekas nenorėjo ir greitesnės jo mirties. Dabar manoma, kad karalienė Marija, kuri buvo labai religinga, nebūtų sutikusi su eutanazija.

Ši tiesa išaiškėjo tik 1986 metais, kai į viešumą iškilo Dawsono dienoraštis. Jame jis taip pat pažymėjo, kad paskutiniai karaliaus žodžiai buvo „Dieve, kad tave kur!“ („God damn you!“), skirti vaistus leidžiančiai seselei. Karalius mirė sausio 20-osios vakare.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai ()