Paslaptingi palaikai Rusijoje pasirodė esantys apgaulingi - ilgą laiką manyta, kad šis žmogus buvo visai kitoks  (1)

Be senovės dievų, karių ir karalių graikų mitologijoje buvo mitų ir apie moterų karių giminę. Sakoma, buvusios dievų dukromis, šios nuožmios kovotojos iš Mažosios Azijos ištisus šimtmečius audrino žmonių vaizduotę – ir net ir dabar dar vis egzistuoja populiariojoje kultūroje kaip legendinės karės amazonės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgą laiką šios karžygės moterys buvo laikomos senovinių fantazijų vaisiumi, tačiau archeologiniai įrodymai atskleidė, kad karės moterys, kurios galbūt įkvėpė šiuos mitus, tikrai egzistavo.

Praėjusių metų pabaigoje buvo atkasti dviejų skitų moterų, gyvenusių prieš maždaug 2500 metų (IV a. pr.m.e), kapai. Moterys buvo palaidotos ten, kur dabartinėje Vakarų Rusijoje yra įsikūręs Devicos kaimas – ir palaidotos su žirgų pakinktų dalimis bei ginklais, įskaitant geležinius peilius ir 30 strėlių galvučių.

„Galime užtikrintai pasakyti, kad šios dvi moterys buvo karės raitelės“, – tuomet sakė Rusijos mokslų akademijos archeologijos instituto archeologas Valerijus Guliajevas.

Jos buvo rastos pilkapyje kartu su kitomis dviem moterimis – viena kurių buvo 40-50 metų amžiaus ir buvo palaidota su auksiniu galvos apdangalu, puoštu dekoratyviniais gėlių ornamentais. Kita, 30–35 metų, buvo palaidotas šalia dviejų iečių – ir tokia poza, tarsi ji jotų žirgu.

„Per pastarąjį dešimtmetį mūsų ekspedicija aptiko maždaug 11 jaunų ginkluotų moterų palaidojimų. Joms buvo supilti atskiri pilkapiai ir buvo atliktos visos laidojimo apeigos, kurios paprastai būdavo atliekamos vyrams“, – aiškino V.Guliajevas.

Dabar kita komanda iš Rusijos ištyrė 2600 metų amžiaus skitų palaikų genomą. Griaučiai 1988 m. buvo atrasti mediniame sarkofage, kartu su ginklų rinkiniu.

„Šis vaikas iš pradžių buvo laikomas berniuku, nes kartu su juo buvo rasta archeologinių radinių, paprastai priskiriamų vyrams: kirvis, lankas, strėlės“, – portalui „ScienceAlert“ pasakojo Rusijos mokslų akademijos archeologė Varvara Busova.

Tačiau vaiko DNR tyrimas atskleidė, kad palaikai iš tikrųjų moteriški. „Tai reiškia, kad galime pasakyti, kad skitų merginos taip pat dalyvavo medžioklėse ar karinėse kampanijose“, – teigė V.Busova.

Mergaitė karė buvo palaidota Sibire, dabartinėje Tuvos respublikoje – o į kapą įdėtas kirvis, beržinis lankas ir strėlinė su dešimčia strėlių. Strėlių antgaliai buvo iš medžio, kaulo ir bronzos. Kadangi maumedžio karstas buvo sandariai uždarytas ir į jį nepateko oras, mergaitės palaikai buvo iš dalies mumifikuoti.

„Šiai jaunai „amazonei“ dar nebuvo nė 14 metų“, – sako pagrindinė naujojo tyrimo autorė ir Rusijos mokslų akademijos Materialinės kultūros istorijos instituto archeologė Marina Kilunovskaja.

Mergaitė buvo aprengta ilgu kailiniu apsiaustu, marškiniais ir kelnėmis arba sijonu. Naudodamiesi elektroniniu mikroskopu, tyrėjai nustatė, kad jos apsiaustas buvo sudarytas iš šoklių (dykumos graužikų) kailiukų. Kitų įkapių datavimas radioaktyviąja anglimi parodė, kad palaidojimas įvyko VII-V a. prieš mūsų erą – tai yra, ankstyvaisiais skitų laikais.

V.Busova sako, kad tyrėjų komanda dabar norėtų atlikti tikslesnį jaunosios karės palaikų datavimą, ištirti metalinių įkapių sudėtį ir pabandyti atkurti bei išsaugoti radinį. Mokslininkai taip pat tikisi, kad palaikų kompiuterinės tomografijos tyrimas leis sužinoti, kaip ši jaunoji karė mirė.

Komanda savo tyrime rašo, kad radinys „netyčia sugrąžina mus į mitą apie amazones, kuris Herodoto dėka išliko iki šių dienų“.

Senovės Graikijos istorikas Herodotas teigė, kad amazonės kovojo su skitais – tačiau panašu, kad jos iš tikrųjų galėjo būti skitų moterys, kurios treniravosi, medžiojo ir kovojo kartu su savo genčių vyrais.

„Apie trečdalis visų skitų moterų yra palaidotos su ginklais ir turi kovinių sužeidimų, kaip ir vyrai, – 2014 m. „National Geographic“ pasakojo istorikė Adrienne Mayor. – Skitai gyveno mažomis gentimis, todėl logiška, kad visi genties nariai buvo lygiaverčiai. Jie visi turėjo prisidėti prie karo, gynybos ir medžioklės“.

Per šimtmečius amazonių mitai apaugo visokiais egzotiškais ir kraupiais gandais – pradedant tuo, kad vardan taiklesnio šaudymo lanku jos esą nusipjaudavo krūtis ir baigiant vyriškos lyties naujagimių žudymu. Tačiau dabar mes turime galimybę daugiau sužinoti apie realias kares moteris, įkvėpusias mitus – pasinaudodami šiuolaikiniais archeologiniais tyrimais ir DNR analizės metodais.

Naujasis tyrimas paskelbtas „Stratum Plus“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(31)
(3)
(28)

Komentarai (1)