Ar prieš 2020 metų buvo nuliniai metai? O gal nulinių metų tiesiog niekada nebuvo?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Darius995 2020-07-06 17:13
Kam taip sudėtingai aiškinti? Taip, nenaudojo anksčiau žmonės nulio - tam ir yra skirtumai tarp kiekinių ir kelintinių skaitvardžių. Datai nustatyti naudojami kelintiniai, amžiui - kiekiniai skaitvardžiai. Būtų neįprasta, bet visiškai teisinga, jei devyniolikametis, paklaustas apie savo amžių, atsakytų gyvenąs dvidešimtus metus.
SaMaras 2020-07-06 23:38
Na tai jau išsiaiškinom 2000aisiais.. kad dar neprasidėjo 3 tūkstantmetis...
Giedranatas 2020-07-07 03:17
Šie metai yra Nuliniai šios Eros metai, todėl galima atskaičiuoti kada buvo nuliniai Kristaus Yašuah gimimo metai, tik būtina turėti omenyje kad Nazarietis gimė penkmečiu anksčiau, todėl pagal tikrą deklaruotą kalendorių dėl Gimimo dabar yra 2025 metai, o ne 2020. Iš to išeina kad praeitos Eros nuliniai metai buvo 5ti metai prieš tos Eros pradžią, metai kada įvyko pats Gimimas, nes tai ne pilni Astronominiai metai skaičiuojant nuo Žemės judėjimo elipsės ekstremumo. Pavadinus nulinius metus pirmais, išsispręstų klausimas tarp kiek ir kelinto, nes dar yra ir amžius ysčiose iki gimimo, todėl, atsakant klausimus kiek metų ir kelintais gimęs, atsakymai sutaptų, nes nuliniais metais būtum metų amžiaus pirmų metų gimimo, ir galima būtų atsakyti klausimą kelintame šimtmetyje, nes lygšiol neaišku, ar devynioliktas amžius yra 1800plius ar 1900plius, tai yra ar iki 1900tūjų metų ar suėjus 1900tiesiems. Yra Yašuah Gimimo laikas, jo Prisikėlimo laikas, ir jo Atėjimo laikas, tai dabar trečiasis, todėl Nuliniai metai yra šie, einantys. Laukimas fiziniame pavidale yra klaidinimas, todėl neverta piktintis pasakyta informacija. Nulio klausimas aktualus ir matematikams, kadangi praktiškai naudojamės nebe dešimtaine skaičiavimo sistema pripažinus Nulį. Tokia pati problema ir su uždara Šešiataine sistema prieš atvirą Penkiatainę sistemą, kada skaičiuojame ne atkarpomis, o taškais. Pridėjus Nulio transcendentinį simbolizmą, gautūsi Nulio pažinimo realigija.
Darius995 2020-07-07 10:34
Kaip suprantu, Tamsto siūlymu, nuliniai metai yra laikas įsčiose - prieš kažkam gimstant ar prasidedant (kiekiniais skaitvardžiais įvardinama kaip -1). Tik yra du klausimai: iš loginės pusės - kuo remdamasis gali teigti, kad tikrai prasidės tai, ką jau iš anksto skaičiuoji? Ir iš fiziologinės - laikas įsčiose paprastai apsiriboja 0.75 metų.
Hmz 2020-07-07 14:35
Lietuvių kalboje būtent taip ir yra.
HardAxe 2020-07-07 15:11
11:15 - Penkiolika minučių dvyliktos 1301-1400 - Keturolioktas amžius (pagooglink bet kokią datą XIVa).
FtBall 2020-07-07 16:43
Taip pat ir dešimtmečiai - 1981-1990 yra devintas dešimtmetis (https://lt.wikipedia.org/wiki/XX_am%C5% ... A1imtmetis)
Kyborg 2020-07-07 19:56
Rusakalbiai taip laiką sako. Retais atvejais ir pensininkai lietuviai taip sako, kuriems sovietmečiu teko nemažai rusiškai bendraut.
Giedranatas 2020-07-08 01:14
Kyborg gerai pastebėjo: jaunystę praleidau LTSR TSRS. O Darius995 turiu atkreipti dėmesį kad nepainiotina asmeninio amžiaus su planetiniais metais, todėl kompozicijoje laikoma kad artutinai metai, kur dalis po gimimo su dalimi nuo planetinių metų pradžios reiškia apytiksliai metus. Dėl paties įvykio tikimybės, tai žiūrėtina filosofiškai: dėka intervalo nuo informacijos atėjimo iki jos suvokimo, galima konstatuoti faktą arba laikyti haliucinacija, kuri pati savaime yra haliucinacijos faktas, reiškia nematerializuota. Gyvename klaidingame Pasaulyje dėka nuodėmės melu, todėl gimimo faktas gali tapti melagingu taipat, tik bus skaičiuojamas melo gimimo amžius, o ne vaisiaus. Vagystė irgi realybės pamelavimas, bet dėl to neneigiame realybės kaip egzistuojančios, todėl ir hipotetiniai metai verifikuojami gimimu. Didesnis klausimas nuo kurio momento antrus gyvenimo metus laikyti pradėtais.
AAA000 2020-07-08 10:22
cia ne nuo rusu kilo. rusai irgi tik perime. cia kile gal is sumeru laiku net, kai sugalvojo sesiasdesimtaine sistema matuot. ir laikui matuot tada buvo tiesiog "patiklinti" valandos ketvirciai - toks dar apciuopiamas laiko vienetas, kai nera jokiu laikrodziu. isskyrus mieste su "laikriodziu" tipo didmiestis . o sudmiesciai neturi laikrodzio - moka tik valandom skaiciuot... o va didmieciai jau su "ketviciais" ir pvz sako: dabar eina 12 valandos pirmas ketvirtis - turi minty nuo 11:00 iki 11:15. minuciu ir sekundziu faktiskai nebuvo net seniau... bet uztat buvo visokie vidudieniai, popietes, priespietes, rytas, vakaras, ausra ir pan... laika matuodavo pagal kazkoki ivyki. kalendorius irgi buvo pagal kazkokius zymius ivykius. pvz 15 metu po "didziojo maro" kokio nors... ar ten po kokio vietinio gluso karunacijos. ir pan. ta prasme cia tik skaiciavimo tikslumas ir laiko savokos suvokimas. --------- aplamai as manau kalendorinio nulio ivedimas yra nesamone. laikas turi but skaiciuojamas - nulis visada yra tik dabarties momentas. tokia sistema neduotu klaidu ir painiavos. ir yra tik ateitis ir praeitis nuo sito momento. pats nulis - slankiojantis. butu tik kiek laiko liko iki kazko - ko tau reikia. ir kiek laiko jau praejo nuo kazko. nes isimint kazkokias "datas" - cia beprasmis atminties eikvojimas. prasminga tik zinot fakta ivykio - o ne jo data kalendoriuje. ar leistu pvz naudot laiko sistema su trumpesnem valandom ziema ir ilgesnem vasara. seniau net ir tokia buvo ir sitas variantas manau praktiskesnis. kalendorius ir datavimas nuo nulio tereikalingas tik istorikams is esmes. o laiko matavimo sistema aplamai nepriklausoma - panasiai kaip fizikai naudoja, pagal virpejimo dazni. neprirista. matematiskai irgi benuline sistema - universalesne. neduoda paklaidu. visada duoda tikslu rezultata. paskui stebisi idiotai - kaip sakykim kokie nors romenai ar egiptieciai taip paprastai tiksluma isgaudavo filmus apie tai suka - amziaus matai klausimas... nes jie tiesiog skaiciavimuose nenaudojo "siuolaikines" matematikos su paklaidom benuline matematika - absoliuti.