Klastingas pandemijos efektas - prasidėjo dar neregėtas masinis panikos skleidimas  (18)

Su skiepais jums į kūną bus sušvirkštas elektroninis čipas, nuodai arba pats virusas, tikina vakcinų priešininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir visa tai skelbiama nepaisant fakto, jog vakcinos nuo COVID-19 iki šiol nėra, bet už tai yra šimtų mokslininkų grupių pastangos tą vakciną sukurti arba įsitikinti jos saugumu, rašo agentūra AFP.

Vakcinų priešininkai – santykinai nedidelė, bet labai triukšmingai savo nuomonę skelbianti žmonių grupė, netikinti skiepų nauda – pandemijos sąlygomis pasinaudojo stiprindami dezinformacijos sklaidą socialiniuose tinkluose.

Pavyzdžiui, „dokumentinis“ dezinformacinis filmas „Plandemic“, bandantis įrodinėti, kad COVID-19 krizė yra suplanuotas vyriausybinis projektas, per „YouTube“ ir kitas transliavimo platformas buvo peržiūrėtas milijonus kartų, nuo balandžio pabaigos feisbuke tūkstančių pasidalinimų sulaukė ir sąrašas cheminių medžiagų, kurios cheminio išsilavinimo neturintiems žmonėms skamba baugiai: esą, vakcinose yra toksiški kiekiai fenoksietanolio, kalio chlorido ir kitų junginių (kas nėra tiesa). Skiepų priešininkų retorika – toli gražu ne naujiena, tačiau pandemijos sąlygomis ji labai smarkiai išbujojo, teigė su AFP žurnalistais kalbėję ekspertai.

Socialiniai burbulai

Skiepų priešininkų judėjimas yra senesnis ne tik už COVID-19 krizę, bet ir už patį internetą. Tačiau socialiniai tinklai sukūrė itin efektyvius „aido kambarius“ vienminčiams asmenims, tvirtina Renso universiteto (Prancūzija) socialinės psichologijos tyrėjas Sylvainas Delouvee.

Nepaisant to, kad didžiųjų socialinių platformų valdytojai aiškina, kad ribos virusinį antimoksliškos dezinformacijos plitimą, vakcinų priešininkų skleidžiamas melas ir toliau sėkmingai sklinda, teigė mokslininkas.

Anot jo, vakcinų priešininkų retorika „nepaliaujamai vystosi ir neturi aiškaus apibrėžimo“. Tai reiškia, kad ji gali pasiekti visus žmones, nepriklausomai nuo jų politinių pažiūrų.

Kai kurie melagingi teiginiai – pavyzdžiui, viename straipsnyje buvo tvirtinama, kad vakcinose yra tų pačių junginių, kurie naudojami ir mirties bausmėms vykdyti naudojamose injekcijose – internete išplinta ir be jokių sąsajų su COVID-19.

Mastas, kuriuo pandemija padidino dezinformacijos plitimo galimybes, kol kas nėra žinomas, tvirtina George'o Washingtono universiteto (JAV) mokslininkas Davidas Broniatowskis.

„Vis dar ieškome atsakymo į klausimą, ar vakcinų priešininkai suaktyvėjo dėl pandemijos, ar dėl padidėjusio visuomenės dėmesio viskam, kas susiję su pandemiją, jie tik gauna daugiau dėmesio“, – sakė ekspertas.

Dėmesys, kurio susilaukia COVID-19 tema, vakcinų priešininkams suteikė galimybę į savo naratyvinę liniją įpinti ir naujojo koronaviruso aspektą, tvirtina Merilendo universiteto (JAV) mokslininkė Amelia Jamison.

„Internete yra nelabai didelė, bet labai triukšminga žmonių grupė, kurią dabartinės sąlygos dar labiau suaktyvino“, – sakė ji.

Mokslininkė pažymėjo, kad visame pasaulyje, bet ypač JAV, į bendrą katilą susiliejo vakcinų, kaukių ir karantino priešininkai, kurių tariamas tikslas yra asmens laisvių apsauga.

Įsivaizduojama banga

S. Delouvee pažymi, kad vakcinų priešininkai internete užima vis daugiau ir daugiau erdvės, pažymėdamas, kad stebima labai aukšta sąmokslo teoretikų aktyvumo banga.

Tačiau A. Jamison įspėjo, kad ne viskas, kas vyksta internete, atspindi realų pasaulį.

„Jeigu internete pažvelgtumėte į poliarizuotą turinį vakcinų atžvilgiu, gali pasirodyti, kad nuomonės skyla pusiau. Bet mes žinome, kad realiame pasaulyje nieko panašaus į 50-50 pasiskirstymą tarp vakcinų priešininkų ir šalininkų nėra“, – sakė ji.

Didžioji dalis pasaulio populiacijos – apie 80 procentų – pritaria arba stipriai pritaria, kad vakcinos yra saugios. Tokius statistinius duomenis 2018 metais skelbė kasmetinė „Wellcome Global Monitor“ apklausa, tirianti žmonių požiūrį į mokslą ir sveikatą. Septyni procentai žmonių pareiškė, kad jie „nepritaria arba griežtai nepritaria“ vakcinoms, o 11 procentų apklausos dalyvių neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Bet, anot tyrimą mokslo žurnale „Nature“ publikavusių mokslininkų, vakcinų priešininkų judėjimas gali sustiprinti COVID-19 protrūkius, kaip kad 2019-aisiais nutiko su tymų protrūkiu.

Pasaulio sveikatos organizacija, savo ruožtu, 2019-aisiais metais „dvejojimą dėl vakcinų“ įvertino kaip vieną iš dešimties didžiausių grėsmių visuomenės sveikatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(18)
(-9)

Komentarai (18)