Norite numesti svorio? Pradėkite mėgautis kava: mokslininkai išsiaiškino, kad ji gali padėti atsikratyti nepageidaujamų kilogramų  ()

Jeigu šiemet rimtai pasiryžote padailinti savo kūno formas, galbūt laikas pradėti mėgautis kava. Kodėl? Naujo tyrimo rezultatai rodo, kad vos keturi puodeliai kavos per dieną gali padėti atsikratyti nepageidaujamų kilogramų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokia išvada buvo padaryta atlikus 24 savaičių trukmės studiją, kurios metu Singapūre buvo stebimas kavos poveikis 126 antsvorį turintiems vyrams ir moterims.

Iš pradžių tyrėjai planavo išsiaiškinti, ar kava padeda sumažinti antrojo tipo cukrinio diabeto riziką, t. y. ar sumažina atsparumo insulinui išsivystymo tikimybę. Dėl šio sutrikimo gali dramatiškai padidėti cukraus kiekis kraujyje ir galiausiai pasireiškia diabetas, skelbia webmd.com.

Mokslininkams nepavyko rasti įrodymų, kad kava pasižymi tokiu apsauginiu poveikiu, tačiau netikėtai buvo pastebėta kita šio gėrimo teikiama nauda: šešis mėnesius kasdien po keturis puodelius kavos išgerdavusių žmonių kūno riebalų svoris sumažėjo beveik 4 proc.

„Iš tiesų labai nustebome užfiksavę šį svorio, tiksliau, riebalų masės, praradimą kavą gėrusių tiriamųjų grupėje“, – sakė studijos autorius Derrickas Johnstonas Alperetas, Harvardo T. H. Chano visuomenės sveikatos mokyklos Mitybos katedroje mokslo darbuotoju dirbantis doktorantas. D. J. Alpereto teigimu, galima daryti prielaidą, kad „šis riebalų masės netekimas greičiausiai nėra susijęs su gyvenimo būdo pokyčiais, tokiais kaip mityba ir fizinis aktyvumas“.

Jis ir jo kolegos mano, jog kavos sukeltas riebalų masės praradimas yra „medžiagų apykaitos reakcijos“, kurios metu kofeinas paspartina medžiagų apykaitą, rezultatas. Taigi, galiausiai sudeginama daugiau kalorijų ir pastebimai sumažėja kūno riebalų kiekis, sakė doktorantas. Kita vertus, eksperimentas Singapūre truko tik šešis mėnesius.

Jo metu pusei dalyvių, kurie buvo kinai, malajai arba indai, buvo nurodyta kasdien išgerti po keturis puodelius tirpios kavos. Likusieji dalyviai gavo gėrimą, kurio tik skonis buvo panašus į kavos, tačiau tai buvo ne kava ir sudėtyje neturėjo kofeino. Ar ilgesniu laikotarpiu kasdien išgeriant po keturis puodelius kavos galima pakenkti sveikatai?

D. J. Alperetas laikosi neigiamos nuomonės. Jis sakė, kad ankstesnių tyrimų rezultatai rodo, jog toks kavos vartojimas atitinka dabartines normas. Kitų studijų išvadose skelbiama, kad amerikiečiai vidutiniškai kasdien išgeria iki keturių puodelių kavos, o europiečiai – vidutiniškai net iki septynių. Maisto ir mitybos konsultantė bei buvusi Mitybos ir dietetikos akademijos prezidentė Connie Diekman abejoja dėl tokio kavos kiekio.

„Panagrinėjus šį tyrimą, keturi puodeliai per dieną skamba kaip beveik maksimali saugi dozė, todėl tokio kiekio nerekomenduočiau, – įspėjo ji. – Žinoma, didesnis kofeino kiekis galėjo padėti sumažinti apetitą.“

Kita vertus, per didelis kofeino kiekis „gali pakenkti visam organizmui, sukelti galvos skausmą, nervingumą, pagreitinti širdies ritmą ir sutrikdyti virškinimą“, nurodė tyrime nedalyvavusi C. Diekman.

D. J. Alperetas pritarė, kad „įprastai kavos negeriančio asmens sprendimas pradėti kasdien išgerti po keturis puodelius šio gėrimo turi būti priimtas atsižvelgiant į kitus vartojamus maisto produktus ir gėrimus, kurių sudėtyje yra kofeino, bei geriamus vaistus“.

O kol kas „reikia atlikti daugiau tyrimų šioje srityje“, mano D. J. Alperetas: „Papildomos studijos, kurių metu būtų išsamiau atsižvelgiama į kūno sudėjimą, padėtų patvirtinti arba paneigti mūsų atradimus.“

Jam pritarė tyrimą recenzavusi Lona Sandon. Ji yra Teksaso universiteto Dalaso Pietvakarių medicinos centro Sveikatos priežiūros profesijų mokyklos Klinikinės mitybos katedros lektorė ir programų direktorė.

„Kava, tiksliau, kofeinas, ne vienerius metus nagrinėjamas dėl savo potencialo paveikti apetitą, kūno svorį ir kūno riebalus, – paaiškino L. Sandon. – Tačiau dėl jo liekninamojo poveikio veikimo mechanizmo aršiai tebesiginčijama.“

Ji pridūrė, kad net jeigu bus įrodyta, jog kava padeda tirpdyti riebalus, žmonės neturėtų dėti per daug vilčių į šį gėrimą, juk studijoje dalyvavusiems asmenims prireikė pusės metų, kol atsikratė trupučio kūno riebalų.

„Saikingas kalorijų ribojimas ir gera treniruočių programa duos kur kas geresnių rezultatų, – pabrėžė L. Sandon. – Nepageidaujami kūno riebalai tikrai greitai neištirps nuo kelių papildomų puodelių kavos per dieną.“

Tyrimo rezultatai neseniai buvo paskelbti žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()