Ar būtina lipti kitiems per galvas ir tik savanaudiški žmonės visada pasiekia daugiau? Netikėti 10 metų trūkusio tyrimo rezultatai ir mokslininkų palinkėjimas  ()

„Pirmiausia rūpinkis savimi“ - ar esate girdėję tokį patarimą?

„Egocentrikams sekasi geriausiai“ - tokia mintis tikriausiai ne kartą aplankė ir jus.

„Geri ir sąžiningi visada lieka paskutiniai“ - ar ir dabar taip manote?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, kiek tuose teiginiuose yra tiesos. Jie pakvietė grupę studentų atlikti asmenybės testus. Jie buvo skirti nustatyti šių žmonių egocentriškumą, požiūrį į save ir santykį su aplinkiniais. Po 10 metų mokslininkai vėl apklausė šiuos žmones bei tuo pačiu pakalbino jų bendradarbius. Šis tyrimas atskleidė, kad savanaudiški, klastingi ir agresyvūs žmonės nebuvo sėkmingesni už tuos, kurie buvo dosnūs, patikimi ir apskritai malonūs.

Tai, žinoma, nereiškia, kad nemalonūs egocentriškai niekada nepasiekia aukštesnių karjeros pozicijų. Tiesiog sėkmės tikimybė nepriklauso nuo jų egocentriškumo. Savęs laikymas svarbiausiu grupės asmeniu ir apskritai labai gera asmenybe jiems nė kiek nepadėjo.

 

Tačiau mokslininkai mano, kad asmenybės bruožai gali prisidėti prie sėkmingos karjeros. Pavyzdžiui, ekstrovertai greičiau kopia karjeros laiptais, jei tik yra darbštūs. Jie ne tik padeda savo organizacijoms savo darbu, bet dar moka apie tai papasakoti, todėl yra lengviau pastebimi.

Guodžiatės, kad blogi, savanaudiški žmonės neprogresuoja greičiau nei kiti? Na, į šį tyrimą galima pažvelgti ir kitaip - jie neprogresuoja ir lėčiau nei kiti. Kitaip tariant, malonūs žmonės ir nemalonūs žmonės dažniausiai sulaukia vienodos sėkmės, jei tik jų darbo rezultatai yra vienodi. Savanaudiškumas, dosnumas, egocentriškumas ir noras padėti nei kenkia, nei padeda žmonių karjeroms.

 

Tačiau mokslininkai mano, kad turėtų būti kitaip. „Mano patarimas vadovams - atkreipkite dėmesį į darbuotojų charakterio malonumą ir laikykite tai svarbia kvalifikacija siekiant aukštesnių pozicijų. Tyrimai rodo, kad malonūs žmonės aukštesnėse pozicijose pasiekia geresnių rezultatų“, teigia vienas iš tyrimo autorių Cameronas Andersonas.

Tuo tarpu karjeros siekiantys žmonės turėtų nustoti manyti, kad privalo būti labai agresyvūs aplinkinių atžvilgiu. Tai nėra svarbi lyderio charakterio savybė, nepaisant to, kas rašoma įvairiose sėkmę ir turtus žadančiose knygose.

(35)
(6)
(29)

Komentarai ()