Egipte aptikti išskirtinai gerai išsilaikę radiniai: prie jų niekas neprisilietė kelis tūkstančius metų  ()

Sakaros nekropolyje Egipte aptikta mažiausiai 13 medinių 2500 metų senumo karstų. Šie karstai iš kitų tūkstančių šiame komplekse palaidotų karstų išsiskiria tuo, kad prie jų niekas neprisilietė kelis tūkstančius metų ir jie yra visiškai sandariai uždaryti net ir praėjus šimtams metų po šių žmonių mirties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip skelbia Egipto turizmo ir archeologijos ministerija, karstai buvo aptikti laidojimo šachtoje maždaug 11 metrų gylyje po žeme, jie buvo sukrauti vienas ant kito. Karstai taip gerai išsilaikę, kad ant jų vis dar galima įžiūrėti dažų spalvas. Pirminė analizė rodo, kad karstai veikiausiai buvo nepaliesti nuo pat jų palaidojimo akimirkos.

Laidojimo šachtoje taip pat buvo aptiktos trys užantspauduotos nišos. Ministras Khaledas Al-Anani sakė, kad veikiausiai šioje šachtoje bus rasta ir daugiau karstų.

Manoma, kad Sakara buvo kažkada Senovės Egipto sostine buvusio Memfio nekropoliu. 3 tūkst. metų egiptiečiai čia laidojo mirusiuosius, todėl dabar ši vieta susilaukia didžiulio archeologų susidomėjimo.

 

Pasirodo, čia buvo laidojami ne tik aukštuomenės atstovai ir pareigūnai, kurių karstai ir kapai būdavo gausiai puošiami. Naujausi atrasti karstai nėra tokie įmantriai puošti, tad veikiausiai juose palaidoti vidurinės arba darbininkų klasės atstovai.

Per tūkstančius metų daugelis tokių kapų buvo išplėšti, todėl iki šiol nepaliestų karstų atradimas reiškia, kad jų viduje bus aptikta nepaliestų daiktų.

Atsižvelgiant į tai, kad karstai buvo pagaminti iš medžio ir palaidoti sausoje vietoje, tikimybė, kad karstų viduje bus kokio skysčio, yra labai maža. Karstų viduje esantys daiktai ne tik atskleis, kas čia palaidotas, bet ir nurodys, kokios svarbos tai buvo žmogus. Ir šis atradimas veikiausiai suteiks dar daugiau žinių apie Senovės Egipte buvusius laidojimo papročius.

 

Atrastuose karstuose palaiduotų žmonių vardus ir tapatybes dar reikės išsiaiškinti. Tačiau kasinėjimo darbai šioje vietoje yra tęsiami, tikimasi, kad ši informacija jau bus netrukus paskelbta.

Egipto muziejai ir archeologinės vietos turistams vėl buvo atidarytos rugsėjo 1 d.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()