Greičiausias pasaulyje superkompiuteris pateikė perspėjimą: veido skydai – neveiksmingi, yra kur kas geresnė apsauga  (5)

Plastikiniai apsauginiai veido skydeliai reikiamai neapsaugo nuo aerozolių iš kvėpavimo takų, nustatė mokslininkai iš Japonijos, sukeldami svarbių abejonių šios apsauginės priemonės patikimumu stabdant naujojo koronaviruso plitimą, rašo „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai atliko simuliaciją, kuriai pasitelkė greičiausią pasaulyje superkompiuterį „Fugaku“. Jis ir padėjo nustatyti, kad beveik 100 proc. ore atsirandančių lašelių, kurių skersmuo mažesnis nei 5 mikrometrai, labai lengvai aplenkia plastiko apsaugą, kurią neretai naudoja aptarnavimo sferoje dirbantys asmenys.

Vienas mikrometras – viena milijonoji metro dalis.

Be to, maždaug pusė didesnių lašelių, kurių skersmuo 50 mikrometrų, taip pat ore randa sau kelią, teigiama Kobės mieste veikiančio vyriausybės remiamo tyrimų instituto „Riken“ išplatintame pranešime.

Šią savaitę įtakingi Jungtinės Karalystės mokslininkai sukritikavo šalies valdžią pabrėžiant tik rankų plovimo svarbą, tačiau nepakankamai akcentuojant aerozolių perdavimo ir ventiliacijos aspektus – veiksnius, kuriuos Japonijos valdžia visuomenei minėjo visą pandemijos laiką.

Kai kurioms šalims bandant atverti savo ekonomiką, apsauginiai veido skydeliai tampa įprasta priemone pramonės sektoriuose, kur neišvengiamas žmonių kontaktas, pavyzdžiui, parduotuvėse ar grožio salonuose.

 

„Riken“ kompiuterių mokslo centro specialistų komandos lyderis Makoto Tsubokura sako, kad simuliacijoje oro tėkmė buvo derinama su dešimčių tūkstančių skirtingo dydžio lašelių išskyrimu į aplinką. Mokslininkas žodžių į vatą nevynioja: gauti rezultatai leidžia teigti, kad apsauginiai veido skydeliai negali būti laikomi derama apsauginių veido kaukių alternatyva.

„Sprendžiant pagal mūsų gautus simuliacijos rezultatus, deja, bet apsauginių veidų skydelių veiksmingumas užkertant kelią lašeliams iš sergančio asmens burnos plisti aplinkoje, palyginus su kaukėmis, yra labai ribotas“, - „The Guardian‘ sako M. Tsubokura.

„Tai ypač aktualu kalbant apie mažus lašelius, kurių skersmuo mažesnis nei 20 mikrometrų“, - teigia mokslininkas ir pridūrė, kad visos mažiausios aerozolių dalelės lengvai ištrūko pro tarpą, skiriantį veidą ir apsauginį skydelį. Kalbant apie lašelius, didesnius nei 50 mikrometrų, tokia apsauga veikia. M.

 

Tsubokura sako, kad žmonės, kuriems apsauginių veido kaukių patariama nedėvėti – tiems, kurie turi kvėpavimo sutrikimų ir mažiems vaikams - apsauginiai veido skydeliai gali būti šiokia tokia alternatyva, tačiau tik lauke arba tinkamai ventiliuojamose uždarose patalpose.

Kompiuteris „Fugaku“, galintis per sekundę atlikti daugiau nei kvadrilijoną skaičiavimų, neseniai padėjo išsiaiškinti, kad apsauginės veido kaukės, pagamintos iš neaustinio audinio, veiksmingiau užkerta kelią COVID-19 platinantiems lašeliams nei siūtos iš medvilnės ar poliesterio.

970 mln. svarų kainuojantis superkompiuteris taip pat atliko simuliacijų, aiškindamasis, kaip lašeliai iš kvėpavimo takų plinta pertvaromis padalintose biurų erdvėse bei sausakimšuose traukiniuose pravėrus vagono langus.

Nors iki kitų metų kompiuteris dar neveiks visu pajėgumu, jau netrukus, kaip viliamasi, jis padės iš 2 tūkst. vaistų parinkti tinkamiausius naujojo koronavirusui gydyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(35)
(13)
(22)

Komentarai (5)