Naujausio tyrimo rezultatai neramina: absoliuti dauguma pasveikusiųjų nuo koronaviruso patiria ilgalaikį šalutinį infekcijos poveikį

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Xdmin 2020-10-04 12:08
Nenustebciau, jei siaip random zmoniu paklaustu ar jauciate padidejusi nuovargi del (bet koks faktas kurio nebuvo, pvz matome kita menulio puse) irgi surinktu 80% kad jie jaucia ji.
Siguas 2020-10-05 08:58
Tai kad gripo virusas ne mažiau sukelia problemų. Varo vieną nuomonę į vienus vartus jau pusę metų, gąsdina žmones viruso pavojingumu. Būtų galima suprati jei tai nekenktų, bet dabar sukėlė didžiausią ekonominį nuosmukį naujųjų laikų istorijoje. Kur net 2008m, 1930m krizės nublanksta. Per karą tiek nesmuko ekonomikos. Šalys praskolintos, biudžetai tušti, spausdina pinigus pilnu tempu. Nustatyti viruso pavojingumą yra daug parametų, bet mums bruka tik apie atvejus. Labai idomi tuo klausimu vyksta diskusija vokietijoje: https://m.delfi.lt/uzsienyje/article.php?id=85301307 Manau reikia žiurėti ir skelbti ne į atvejus ir mirtis pasaulio mastu, o giliau panagrinėti: 1) Koks mirtingumas nuo bendro užsikrėtusių skaičiaus? Ne registruotų, bet visos populiacijos. Palyginti su pereitais metais, pereita gripo epidemija pvz. 2017,18m. Kad ir nuo 2000m kiekvieno mėnesio. 2) Kiek kreipėsi į gydytojus, kiek gospitalizuota, koks vidutinis amžius, kiek mirė ir kokio vidutinio amžiaus. Koks vidutinis mirusio nuo covid 19 amžius ir koks mirusio nuo gripo? Kokia vidutinė gyvenimo trukmė šalyje, vyrų, moterų. Kiek mirė % pagal lytis. 3) Kokiom ligom sirgo mirę? Jei pvz sirgo 4 stadijos vėžiu ir mirė su corona, ar etiška skaityti, kad mirė nuo koronos? O su infarktu? Ir t.t. 4) Man kyla klausimas toks: jei kiekvienoje šalyje vid miršta apie 1,5% populiacijos tai pvz. JAV tai butų nuo 330 milijonų kažkur 5 milijonai sava mirtimi. Skelbia kad nuo koronoviruso mirs pvz milijonas. Pagal statistika turėtų būti 5+1. O jei statistika parodys, kad per didžiają pandemija mirė tik 5 milijonai per metus kaip ir visada. Kas tada? Ar tai ne apgaulė? Mano supratimu mirtis vienodai tragiška nesvarbu nuo ko žmogus mirė.
kestutisz 2020-10-05 10:26
Lyg apie save skaityčiau. Tik, kad visi tie "simptomai" tęsiasi kiek tik save prisimenu :)
HardAxe 2020-10-05 10:28
Nuovargį ir aš jaučiu padidėjusį, bet dėl to kaltas atėjęs ruduo Lyginti su gripu beprasmiška, nes gripo aveju mes nieko nedarom. Jeigu dėl gripo būtų įvestas toks karantinas gripo padariniai būtų kokius 5 kartus mažesni. Mane labiausiai domina tai kaip ilgai jie jaučia tą padidėjusį nuovargį ir kitus simptomus? Po sunkesnės ligos dažnai būna nusilpęs organizmas, bet bėgant laikui viskas atsistato. Būdavo pasigaunu pavasarį bronchitą, tai paskui dar 3-4 mėnesius jaučiu padarinius pasveikęs, o liga labai legva forma praeidavo.
Niemand 2020-10-05 10:57
Nuo covido, kaip ir nuo gripo, savaime niekas nemiršta. Miršta nuo jų sukeltų komplikacijų. Pvz., tiek gripo, tiek ir covid-19 viena iš komplikacijų yra miokarditas (širdies raumens uždegimas), kas savo ruožtu gali lemti infarktą. Covidas turi visą komplektą gripo komplikacijų plius: - krešumo sutrikimas, dėl ko formuojasi krešuliai, iš čia insultai ir infarktai; - inkstų (pielonefritas) ir kepenų (hepatitas) uždegimai. Na ir dar covidui daug dažniau pasireiškia autoimuninės reakcijos. Mirštamumas nuo šito džiaugsmo stpriai varijuoja tarp regionų, bet kaip minimum sudaro 1 proc., t.y. 100x daugiau už vidutinį gripą. Kaip ir kitos ligos, covidas daug dažniau šienauja "pavargusius", todėl įtaka mirtingumui gerokai mažesnė už mirštamumo rodiklį. P.S. taip suprantu esi iš tų, pasak kurių 60+ ir ligoti turėtų savanoriškai susivynioti į paklodę ir judėti morgo kryptimi?
sub 2020-10-05 12:05
Tiek laiko rašiai komentarą, jau būtum į visus, išskyrus Nr. 3 sau atsakęs. 1) 1-2 žmonės per parą miršta nuo Covid-19 vidutiniškai Lietuvoje, įmant visų mirusių nuo covid skaičių nuo Kovo mėn. pradžios yra 93 mirę (viso apie 220 dienų). 2) https://sam.lrv.lt/lt/naujienos/koronavirusas 3) Visokiom ligom sirgo mirę, iš viso mirė 19 žmonių kurie sirgo ir korona, bet mirė nuo kitų ligų. 4) Taip, mirtis vienodai tragiška, nesvarbu nuo kurios ligos kas mirė. Statistika atskleis nuo ko papildomas 1 milijonas mirė, ar tai įtakojo Covid, ar ne.
HardAxe 2020-10-05 12:24
pamiršai ilgesnį inkubacinį periodą bei plitimo vektorių.
matise 2020-10-05 12:57
Viruso šalutinis poveikis? Kas čia per formuluotė išvis? Gi ne apie vaistus kalba. Tai yra ligos pasekmės, o ne šalutinis poveikis. Beraščiai.
Niemand 2020-10-05 16:40
Reprodukcinis skaičius (dėl išvardintų ir kitų faktorių), jei ir didesnis, tai labai neženkliai.Ilgesnį laiką kompensuoja sunkesnis perdavimas, t.y. covidu sunkiau užsikrėsti nei gripu, reikia daugiau laiko arba artimesnio kontakto. Pasak WHO, covido 2 - 2,5; gripo (priklausomai nuo atmainos/metų) 0.9–2.1. Palyginimui covido reprodukcinis skaičius toks pats kaip paprasto peršalimo.
immortallt 2020-10-06 14:28
Dėl ilgesnio kontakto nežinau, tačiau COVID platina labai efektyviai besimptomiai, dėl ko virusą suvaldyti yra gerokai sunkiau.
Niemand 2020-10-06 16:11
Tai labai kontraversiška ir emocionaliai angažuota tema. Visi sutinka, kad: - presimptomiai ar asimptomiai gali perduoti virusą (tokių atvejų yra nustatyta); - yra labai mažai duomenų apie tai, kiek toks perdavimas yra tikėtinas, o ir tie duomenys mažai patikimi statistikos prasme. Remiantis šiais dviem faktais, dėl kurių visi sutaria, skirtingi specialistai ir agentūros daro diametraliai priešingas išvadas: - WHO vadovaujasi moksliniu principu - nėra, kol neįrodyta priešingai - ir atitinkamai vertina tikimybę, kad presimptomis perduos virusą, kaip mažą, o tikimybę, kad asimptomis perduos virusą, kaip labai mažą. (https://www.statnews.com/2020/06/09/who ... -covid-19/) - ECDC vadovaujasi emocionaliu principu "dėl visa ko" - jei atvejų buvo, reiškia tai gali būti reikšmingas vektorius, o jei gali būti, tai ir yra - ir atitinkamai vertina tikimybes kaip dideles. (https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/ ... ansmission) Emocinis rezultatų vertinimo angažuotumas tobulai matosi šioje studijoje - https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/11/20-3353_article Fabula sekanti - transkontinentiniu reisu kažkur 8 val. skrido 299 keleiviai, iš jų 6 buvo asimptominiai nešiotojai (po skrydžio pgl PCR nustatė, bet niekada nesusirgo), kitų nešiotojų nebuvo, užsikrėtė viena iš keleivių. Klausimas: kiek pagal tokią fabulą asimtominis perdavimas tikėtinas? Uždaryti itin mažoje erdvėje, 8 val., 6 nešiotojai ir išstenėjo vos vieną auką iš 293?.. Autorių nuomone tai yra labai baisu ir dėl to būtina imtis griežtų priemonių... P.S. Man asmeniškai labiau imponuoja šaltas mokslinis požiūris nei panikavimas.
HardAxe 2020-10-06 16:27
Lietuvoj atseka kokį 40%(?) užsikrėtimo kelių. Jeigu besimptomiai platintų efektyviai skaičiai turėtų būti gerokai liūdnesni. Ar klystu?
Niemand 2020-10-06 16:47
Greičiausiai neklysti. Kaip pripažįsta net ECDC su savo itin atsargia pozicija: "Asymptomatic transmission (i.e. when the infector has no symptoms throughout the course of the disease), is difficult to quantify. Available data, mainly derived from observational studies, vary in quality and seem to be prone to publication bias <...> Major uncertainties remain with regard to the impact of pre-symptomatic transmission on the overall transmission dynamics of the pandemic, which is mainly based on the limited evidence on transmission from asymptomatic cases from case reports and modelling."
immortallt 2020-10-06 17:53
Nesakau, kad reikia panikuoti, ar čia užsidarinėti labai, bet drausmę išlaikyti ir be reikalo plačiai neskleisti, vien kad neužkelti labai stipriai sergančiųjų skaičių.
Niemand 2020-10-06 20:28
Reikia adekvačiu priemoniu ir nekelti panikos, o pas mus (ir ne tik pas mus) viskas beveik priešingai. Kaukiu šou, nors mokslas sako, kad jos geriausiu atveju mažai veiksmingos, o blogiausiu - kenksmingos. Bet užtai visi ryškiai ryškiai mato, kaip Veryga "dirba". Saviizoliacija iš šaliu, kur sergamumas tos pačios eilės, kaip pas mus, visiškai beprasmė, bet stabiliai yra. Kasdien "baisi" statistika visose žiniasklaidos priemonėse ir kaip minimum po straipsnį apie covido siaubus. Kuriu galu kurstyti paranoją? Efektas priešingas - pikti žmonės ir krūvos sąmokslo teoriju. Naktiniai klubai atviri ir pilni, nors židiniai juose jau tapo žanro klasika. Po dideliu klaustuku turėtu būti koncertai ir analogiški dideli renginiai su tipiškai artimu kontaktu. Nuotolinis darbas atšauktas, kodėl? 99 proc. atveju jokios ekonominės žalos nedarė ir niekam ypatingai netrukdė. Privatininkai absoliuti dauguma ir toliau leidžia, o biudžetininkams praktiškai niekur nebeleidžiama. Neteko girdėti apie iš vis jokias priemones pažeidžiamu grupiu apsaugai, nors tai akivaizdžiai turėtu būti prioritetas. Žodžiu, vykdomas aktyvus veiklos imitavimas.
menten 2020-10-06 20:33
Šaltinis?
Niemand 2020-10-06 23:00
Ir vėl? Puikiai gi žinai. Iš naujesniu įdomybiu, panašu, kas covidas vis dėlto užkrečia mikrobiotą (google covid-19 microbiota).
immortallt 2020-10-06 23:45
Kaukė padeda pirmiausia neplatinti viruso, ne pačiam apsisaugoti, tas tiesa, bet jei visi nešioja, visi yra saugesni. Tai čia visi užsikabina, kad jei man asmeniškai nepadeda, tai reiškia aš galiu nenešioti. Ir aišku, jei kaukę nešioji neteisingai, jos nekeiti, tai irgi kaltos kaukės, ne tai, kaip tos kaukės nešiojamos.
menten 2020-10-07 08:49
ir t.t.