Didžiausias pasaulyje vienos antenos radioteleskopas jau atveria kosmoso paslaptis - ateityje padės ir ieškant nežemiškų civilizacijų  ()

Kinijos 500 metrų apertūros sferiniu radioteleskopu FAST, didžiausiu pasaulyje vienos antenos radioteleskopu, nuo 2016 m. rugsėjo mėnesį prasidėjusių bandymų iki šių metų rugsėjo vidurio buvo aptikti 224 nauji pulsarai, nurodė teleskopo vyriausiasis inžinierius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kadangi šis teleskopas pasižymi itin dideliu jautrumu, jis puikiai tinka pulsarams stebėti ir nežemiškos kilmės civilizacijoms ieškoti. Siaučiant koronaviruso pandemijai, naudojant FAST buvo atlikta beveik 1 000 valandų stebėjimų ir anksčiau įgyvendinta didžioji dalis numatytų tikslų.

Tikimasi, kad labai jautrus radioteleskopas padės mokslininkams padaryti didelių atradimų astronominių reiškinių tyrinėjimo srityje, įskaitant pulsarus, vandenilį Paukščių Take ir kaimyninėse galaktikose bei greituosius radijo pliūpsnius.

 

Atrandant vis daugiau naujų egzoplanetų, FAST turėtų suvaidinti svarbesnį vaidmenį ateityje ieškant nežemiškų civilizacijų.

Kinijos dangaus akimi pramintas FAST yra maždaug 2,5 karto jautresnis už antrą didžiausią radioteleskopą pasaulyje ir per sekundę gali priimti iki 38 gigabaitų informacijos.

Jo statybos darbai buvo užbaigti 2016-aisiais, o šių metų sausio mėnesį buvo atlikta nacionalinė patikra. Teleskopas veikia itin našiai ir įrodė savo, kaip vieno pagrindinių šalies mokslo ir technologijų infrastruktūros objektų, patikimumą.

 

Kovo mėnesį buvo pradėti penki didelės apimties stebėjimo projektai, turintys skirtingus mokslinius tikslus, įskaitant pulsarų periodo nustatymą, dangaus kūnų skenavimą ir viso dangaus žvalgymą. Vėliau mokslininkai padarė didelį astronominį atradimą pulsarų stebėjimo srityje. Pulsarai yra svarbūs objektai, nes gali padėti patvirtinti gravitacinių bangų ir juodųjų skylių egzistavimą bei atsakyti į kitus esminius fizikos mokslo klausimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(25)
(0)
(25)

Komentarai ()

Susijusios žymos: