NASA kosmose aptiko „Dievo ranką“  (7)

Religijos ir astronomijos keliai susikerta ne per dažniausiai, tačiau naujoje NASA kosminio aparato padarytoje rentgeno spindulių nuotraukoje užfiksuotas kosminis objektas, labai primenantis „Dievo ranką“, pranešė „Space.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA kosminis aparatas „NuSTAR“ (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) didelės energijos rentgeno spindulių diapazone užfiksavo sprogusios žvaigždės išmestą milžinišką savo medžiagos pluoštą, kuris nuotraukoje matomas mėlynos spalvos. O kosminė rentgeno spindulių observatorija „Chandra“, stebėjusi šį objektą mažesnės energijos spinduliuose, pridėjo žalią ir raudoną spalvą, sakoma pranešime.

Nuotraukoje matomas pulsarą PSR B1509-58 gaubiančių dujų ūkas, susidaręs po supernovos sprogimo. Šis pulsaras, pasak NASA astronomų, sukasi maždaug 7 kartus per sekundę, traukdamas dalelių srautus iš mirštančios žvaigždės paliktos medžiagos. Dėl magnetinių laukų poveikio šios dalelės skleidžia žmogaus rankos pavidalo rentgeno spindulių švytėjimą.

Mokslininkai nežino, ar supernovos išmesta medžiaga iš tikrųjų yra rankos formos, ar taip tik atrodo dėl jos sąveikos su pulsaro traukiamomis dalelėmis. „Mes nežinome, ar rankos pavidalas nėra optinė iliuzija. „NuSTAR“ gautame atvaizde tai labiau panašu į kumštį, o tai leidžia daryti atitinkamą prielaidą“, - sakė McGillo universiteto Monrealyje (Kanada) astrofizikas Hongjunas Anas.

Ties pirštų galiukais matomas raudonas debesis, pasak mokslininkų, yra atskira struktūra, pavadinta RCW 89. Mokslininkai mano, kad pulsarą gaubiančios dujos gali kaitinti medžiagos debesį, kuris dėl to ima skleisti žemos energijos rentgeno spindulius.

Ši kosminė „Dievo ranka“ yra eilinis pareidolijos reiškinio, kuomet atsitiktiniams gamtinės kilmės atvaizdams priskiriami žmogui pažįstami pavidalai, pavyzdys, sakoma pranešime. Tačiau šis „NuSTAR“ užfiksuotas keistos formos objektas yra natūralus astrofizikos fenomenas, tvirtina mokslininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(14)
(0)
(3)

Komentarai (7)