Kaukės neapsaugo nuo koronaviruso ir, išvis, jis panašus į paprastą gripą? Populiariausi mitai apie COVID-19 ir ką mokslas jau žino

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Siguas 2020-10-09 11:15
Pavasarį Izraelis įvedė pats pirmas ir patį griežčiausia ir ilgiausia karantiną pasaulyje. Suvaldė situaciją? O kas dabar? Prašom pažiūrėti lentelę: https://m.facebook.com/photo.php?fbid=1 ... elfi.lt%2F Priminsiu Švedijoje nebuvo karantino ir kaukės neprivalomos. Niekas nebuvo uždaryta. Poliklinikos, stomotologai, kavinės, sporto klubai veikė. Sakysite ekonomika irgi krito net 8,5% 2 ketvirtyje? Bet jug Švedija eksporto šalis. Dėl eksporto praradimų į užsidariusias šalis krito. Kas geriau susitvarkė net žiūrint į ateitį Švedija ar Izraelis? Švedai įgijo imunitetą. Pagal antikūnius kažkur 15% bet sako, kad tą skaičių reikia dauginti iš 4. Kažkokia atmintis susidaro be antikūnių ir tie žmonės yra apsaugoti. Kiek ilgai neaišku. Nuo 6 mėn iki 3 metų pagal skirtingus duomenis. Aš esu įsitikines, kad karantinas padarė ir padarys daug kartų daugiau žalos nei duos naudos. Reikėjo leisti jauniems laisvai persirgti ypač vasarą, o senus ligonius karantinuoti. Nereikėjo uždaryti darželių, mokyklų. Jokių būdu nereikėjo vežti iš senelių namų, hospisų mirtinus ligonius pasigavusius virusą į miesto ligonines. Taip išplatino virusą gydymo įstaigose.
Siguas 2020-10-09 11:49
Ačiū. Matau, kad didzioji passulinė pandemija padarė nedidelę įtaką mirtingumui šalyje kur nebuvo karantino. Aš manau, kad iki metų galo susilygins ir bus vidurkis. Aš tingiu ieškoti statistikos, bet buvau netyčia skaitydamas forumus radęs nuorodas į statistiką kur labai didelius mirtingumo šuolis Italijoje, vokietijoje per gripo epidemijas. Gripo epidemija jei neklystu skelbiama kai susirgusiu yra 100 iš 10 000 per savaitę? Tai jei nekytu LR įstatyme parašyta. Kaip galėjo paskelbti pandemiją ir uždaryti paslaugas kai užsikrėtusių skaičius buvo juokingas? Suprasčiau maras, cholera, šiltinė...taip aš už karantiną, bet dabar? Kas liečia kaukes aš už jų nešiojimą. Sungapure, Japonijoje, P Korėjoje nieko neuždarė, bet kaukės privalomos. Aš sutikčiau su dujokauke vaikščioti ir dirbti, kad tik neivestų karantino! Pats populiariausias žurnalistų pasakymas per karantina buvo toks: Pasaulis jau niekada nebebus toks kaip iki pandemijos. Kas čia maras nušlavė milijardus gyvybių?
Evil Goku 2020-10-09 12:21
Tavo isitikinimai kertasi su realybe. Lietuva su karantinu ekonomiskai daug geriau susitvarke su situacika nei Švedija. Ir Lietuvos ekonomika daug labiau priklausoma nuo eksporto. Be to Švedija buvo dalinai uždariusi mokyklas ir jiems toli iki "bandos imuniteto" tai prašyčiau nerašyti savo fantazijų. Paimk Italjos pavyzdi, karantina įsivedė tik tada, kai nebetilpo žmonės ligononėse, ir kokia dabar jų ekonominė padėtis? Dar gali pažiūrėti mirtinguma šiauriniuose regionuose metų pradžioje, bet kadangi tai kertasi su tavo paistalais, turbūt taip pat tai praignoruosi. Būk geras, nerašyk apie savo sapnų pasauli. Pasitikrink faktus, nes atrodai kaip kvailys nusišnekėdamas.
immortallt 2020-10-09 12:32
Taip, karantino tokio koks jis buvo Lietuvoje nebuvo reikalo. Tik kai jau įvedė, buvo pavėluota ir tada buvo prielaida, kad visi serga ir poros savaičių bėgyje ligoninės bus užverstos. Nepasiteisino. Jei būtų darę protingai, dar vasario pradžioje būtų įvedę apribojimus įvažiuoti į šalį, ir grįžusiems privalomą karantiną, iki kol yra 2 tyrimų rezultatai. Net ir dabar, kai buvo visai išnykę Lietuvoje, reikėjo sienas atidarius, palikti privalomą karantiną, kontroliuojamą kariuomenės, jei reikia, iki 2 tyrimų rezultato, ir nebūtų tų atvejų iš viso. Na aišku, nėra tikslo neleisti niekam sirgti, reikėtų geriausia atlikti skaičiavimus ir vertinimus, kiek visgi užsikrėtusiųjų per dieną Lietuva yra pajėgi suvaldyti, ir siekti išlaikyti tą skaičių panašų, taip nesukeliant šoko nei ekonomikai, nei ligoninėms. Gerai, tarkime jau įvedė griežtą karaintiną, bet jau kai po 3 savaičių nebuvo atvejų šuolio, turėjo atlaisvinti karantiną. Ne, nepritariu, kad reikia paleisti viską taip kaip buvę be jokių atsargumo priemonių. Kaukės, kur didesni žmonių srautų mainymaisi (viešasis transportas, viešos įstaigos, privačios įstaigos kur didelis žmonių srautas) reikia ir kaukių, ir rankas dažnai dezinfekuoti. Ne dėl to, kad reikia paniškai bijoti, o tam, kad nesudaryti didelių drautų sunkiai sergančių ligonių. Pasaulis niekada nebebus toks kaip iki pandemijos - bullshit, baigsis didesni vajai su COVID'u ir visi pamirš tą patį mėnesį.
Hmz 2020-10-09 13:09
Tu rimtai neskiri žodžių "epidemija" ir "pandemija"? Pandemiją paskelbė PSO, vadovaudamasi savo apibrėžimu: "A pandemic is the worldwide spread of a new disease. An influenza pandemic occurs when a new influenza virus emerges and spreads around the world, and most people do not have immunity. Viruses that have caused past pandemics typically originated from animal influenza viruses."
Siguas 2020-10-09 20:55
Žinojau kas yra epidemija ir pandemija, tik nežinojau, kad PSO aukščiau LR įstatymų. Matai kaip būna, vienos šalys ne įvedė karantino, o Lietuva patį griežčiausią regione. Suprantu žydus jie turi pinigų ir gali sau leisti, kad ir 10 karantinų po 3 mėn iš eilės, bet ar ilgai mūsų ubagėliai temps iš skolintų pinigų?
Siguas 2020-10-09 21:27
Lietuva susitvarkė? Pasisekė ir tiek, nes turizmo sektorius neišvystytas. Tik kazkur 3% BVP sudaro. Nėturi tokių didelių avia firmų kaip Air Baltic pas latvius. Uždarius sienas nebevyko žmonės pirkti į Lenkija, o pirko Lietuvoje. Kur matai susitvarkymą? Nebevyko atostogauti į užsienį, o leido pinigus Lietuvoje. Aš pats per karantiną išleidau labai daug pinigų. Sunku pripažinti, kad bandos imunitetas veikia? Šiaurės Italijoje yra sutelkti 80% visų Italijos hospisų. Iš čia toks mirtingumas ir Italijoje vidutinė gyvenimo trukmė aukšta. Lyginant su pereitais metais mirtingumas padidėjo, bet reikėtų palyginti su pereitom gripo epidemijomis. Kiaulių, pauksčių 2014, 2017/18. Įdomu būtų. Demokratinėje šalyje gyvename ir turiu pilną teisę rašyti savo nuomonę ir fantazijas. Niekada nebūčiau pagalvojęs, kad net Vokietijoje buvo likusi tik viena nuomonė, o kitos buvo blokuojamos. Pagaliau situacija keičiasi.
Hmz 2020-10-09 21:43
Pateik Lietuvos įstatymą, kuriam prieštarautų PSO pandemijos paskelbimas. Tai, ką minėjai, yra epidemijos, o ne pandemijos apibrėžimas.
Siguas 2020-10-09 23:46
Aš ne teisininkas, kad cituočiau įstatymus. Sveika logika sako, kad pirma būna epidemija, o kai išplinta su tragiškom pasekmėm ir tampa nebevaldoma tai jau pandemija. Atsiprašau, gal tai mano fantazijos. Kitas dalykas aklai vykdyti kažkokio etiopo PSO vadovo nurodymus kuris sėdi kinijos kišenėje yra savęs negerbimas. Jei PSO atstovas pateikė Švediją kaip pavyzdį kaip kovoti su pandemija tai kam įvedė griežčiausią karantiną? https://www.google.com/amp/s/m.delfi.lt ... 6937&amp=1 Jei nėra įstatyme pandemijos apibrėžimo tai pagal jus kas nedraudžiama įstatymu tas leidžiama?
Evil Goku 2020-10-10 21:25
Žinok neatrodo kad pas tavęs būtu sveikos logikos. Pandemija – naujos ligos išplitimas pasauliniu mastu, globalaus masto epidemija. Epidemija – ligos plitimas greitėjančiais tempais. Būk geras, nedaryk sau gėdos, neberašyk nesąmonių.
Siguas 2020-10-10 21:59
Kiek žmonių tiek nuomonių. Nežiūrint milžiniškos propagandos vis mažiau zmonių betiki viruso pavojingumu koks buvo išreklamuotas. Kitų metų pradžioje palyginsime mirtingumą visose šalyse už šiuos metus ir matysime. Šiandien kalbėjau su sūnum kuris Stokholme gyveną. Tai jis sakė Švedai sako kad lietuviai baisūs žmonės. Klausiu kodėl? Sako dėl pačio griežčiausio karantino pasaulyje ir baudų. Sako niekur to nėra. Paiškinau, kad ne taip yra. Dar anekdotą papasakojo: Atsikeliu iš ryto. Nuotaika gera, pilnas jėgų, niekas neskauda... O dieve jug tai besimptomės koronos simptomai. Aš jau išaugęs iš to amžiaus, kad man rūpėtų, kad tokie kaip tu pagalvos, kad aš kvailas. Galvok ką nori. Ryt rinkimai. Tikiuosi išbalsuosime koroną ir karantiną iš Lietuvos valdžios.
Hmz 2020-10-10 22:50
Jei įstatyme nėra pandemijos apibrėžimo, nėra ko pypauti, kad "PSO aukščiau LR įstatymų".
Siguas 2020-10-11 08:08
Nors nusibodo ta tema, bet aš ne sutinku, kad korona nauja liga ir tinka skelbti pandemiją. ,,Pandemija – naujos ligos išplitimas pasauliniu mastu, globalaus masto epidemija." https://lt.m.wikipedia.org/wiki/Koronavirusai Gripo ir peršalimo virusai ( koronos ) visados mutavo, mutuoja ir mutuos. Jie žinomi labai senai. Kur jūs matote naują ligą? Pneumonija ( plaučių uždegimas ) irgi sena liga. Jei vadovausimės tuo metodu, kad mutavo virusas tai kitą metą bus Covid 20 . Lockdownn ai kurių ėmėsi vyriausybės tai precedento pasaulio istorijoje neturintis eksperimentas. Mano nuomone žala bus didesnė nei nauda. Nekalbėsiu apie sukeltas ekonomines problemas. Jei ir bus mirtingumo padidėjimas šalyse tai dėl karantino pasekmių, o ne tik dėl Covid 19. Tokiose šalyse kaip Indija iš bado gali mirti 10 - tis kartų daugiau nei būtų mirę nuo Covid 19 nieko nedarant. Skaičiau, kad nuo pandemijos pradžios pasaulio gyventojų skaičius padidėjo 120 milijonų. Ir čia vadinasi rimta pasaulinė pandemija, kad reikėjo lockdownu?