Ar nelimpančios keptuvės tikrai kenkia sveikatai? Štai ką apie tai sako mokslas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vk_ 2020-10-13 15:43
Kiek žinau, PFOA yra rūgštis, kuri kadaise buvo naudojama priklijuoti, berods, teflono sluoksniui. Nustačius PFOA kenksmingumą, PFOA pašalintas iš gamybos proceso ir dabartinėse tefloninėse keptuvėse rasite užrašą "PFOA free (PTFE coating)": https://www.tefal.com/cookware-commitments Tad šis straipsnis pasenęs bent 5 metus ir nebeatspindi šiuolaikinių realijų.
HardAxe 2020-10-13 17:18
Tai saugu ar nesaugu? Naudoju špižinę, bet norėčiau bent vienos lengvesnės ir draugaujančios su indaplove.
vk_ 2020-10-14 10:35
Nematau alternatyvų tefloninėms keptuvėms. Perki keptuvę su Tefal Titanium Pro danga (arba geresne) ir tokia keptuvė tarnaus ilgai ir puikiai.
FtBall 2020-10-14 12:49
, jokios keptuvės nebendrauja su indaplovėm, nes visada turi likti kažkiek riebalų. Aš plaunu tiesiog su karštu vandeniu, be indų ploviklio.
vk_ 2020-10-14 14:03
Kiek domėjausi prieš kelis metus, tai keraminės keptuvės būna dviejų tipų: 1) tikrai keraminės. Jų problema, kad keraminis sluoksnis yra labai plonas ir tokios keptuvės tarnauja maždaug 3 mėnesius iki sugedimo, tai yra, kol pasižeidžia sluoksnis ir ima prideginėti maistas. Mano keraminių keptuvių naudojimas patvirtino šią teoriją. 2) tefloninės keptuvės su keramikos piešiniu. Ten jokios keramikos iš tiesų nėra, paprastas teflonas, bet daliai pirkėjų tai gerai tiko kaip "keraminės" keptuvės. Gal galėtum nurodyti savo ilgaamžės keraminės keptuvės modelį, būtų įdomu pasidomėti? Indaplovės trumpina keptuvių tarnavimo laiką. Gamintojas nurodo, kad jos tinkamos indaplovėms, bet kažkiek tai kenkia dangai. Todėl mes dažniausiai taip pat paprastai kriauklėje nuplauname, juk ten viskas lengvai nusiplauna, niekas nepridegę, bet laikas nuo laiko galima ir indaplovėn įdėti.
Benediktas 2020-10-14 14:19
Naudoju ketaus. Didžiausias minusas kad sunki. Kai apsineša per kelis metus - įmetu į pečių ir vėl kaip nauja.
FtBall 2020-10-14 14:39
Tos ilgaamžės šiuo metu neturiu prie savęs (įsidėjau į mašiną, kad ant laužo naudot, nes dėl kreivo dugno prastai šyla ant kaitlentės). Kitos dvi šiuo metu eksplotuojamos: ~2-3 metai: https://www.zwilling.com/us/ballarini-m ... na#start=1 ~1-1.5 metų: http://www.tvs-spa.it/en/pentole/le-tec ... induction/
vk_ 2020-10-14 15:51
with tiny grains of aluminium oxide ceramic reinforcement. Granitium is just their proprietary brand name. There are a few manufacturers that also have ceramic reinforced PTFE.
FtBall 2020-10-14 16:33
Na va, sugadinai mano placebo
Niemand 2020-10-14 17:52
Špižinės - kulinarams, o tefloninės, keramikinės ir pan. - tinginiams
vk_ 2020-10-14 18:00
Man šiuo atveju didžiausią įspūdį palieka tai, kaip keptuvių gamintojai bando jas pavaizduoti keraminėmis ir slepia informaciją, kad jos yra tefloninės. Antros tavo keptuvės specifikaciją atsidariau, tai net joje neišduoda, kad keptuvė yra tefloninė, o tik rašo, kad joje nėra PFOA. Gamintojai elgiasi nesąžiningai, bet reikia pripažinti, kad juos taip elgtis verčia pirkėjai, kurie aklai bijo tefloninių keptuvių, bet užtai laimingi naudojasi "keraminėmis" keptuvėmis. Jei galvojate, kad keptuvė yra keraminė, tai jos aprašyme turi būti ne tik užrašas "PFOA free", bet ir "PTFE free". Dabar, kai sužinojai, kad naudoji teflonines keptuves, gali rinktis iš didesnio asortimento. Manau, kad Tefal asortimente gali rasti geresnių keptuvių tame pačiame kainos lygyje. Man labiau patiko teflonas su titano, o ne mineralų priedais.
FtBall 2020-10-14 19:33
O kurioj srity taip nėra? Kažkokios reklamos taisyklės yra, ir visi stengiasi jas minimaliai atitikti. Gamintojai nemeluoja, tiesiog nesako pilnos tiesos. Keptuvė, tai dar keptuvė. Bet vieša paslaptis, kad iki labai neseniai - mašinų kuro sąnaudos deklaruojamų duomenų neatitiko ~50%. Apple irgi turi ieškot kažkur kitur internete, kad sužinotum, koks procesorius kompiuteryje yra. Kad ir kaip bebūtų - šiuo metu turimom keptuvėm esu patenkintas. Studijų laikais per 3 metus jau būčiau pakeitęs minimum 5 keptuves po 3 litus.
vk_ 2020-10-14 20:30
Tai ir sakau, kad iš nepridegančių nėra jokios geros alternatyvos tokioms tefloninėms keptuvėms. Tikros keraminės prastesnės ir jų plona danga greit sugenda. Beje, kenksminga yra PFOA rūgštis, kuri iš teflono nesusidaro, nesvarbu, kiek jį kaitintum. Todėl šiuolaikinės teflono keptuvės gaminamos nenaudojant PFOA rūgšties ir yra saugios.
Saulius2 2020-10-14 22:20
Gal vk_ galėtų maniškės keptuvės specifikaciją peržvelgti: https://puodai.lt/silit/keptuves-horeca ... anija.html
HardAxe 2020-10-14 22:54
liksiu tada su ketaus keptuve Tikėjausi, akd keramikai kaip tik indaplovė padės.
Berserkas 2020-10-14 23:16
Tefloninė irgi iš aprašymo, aišku tikriausiai dar papildomai kažkuom dengtas, bet čia toji geroji teflonine vadinama Nu be blogybės kuri kenkia
robertasdd 2020-10-14 23:51
Šeip rašo ant tų "keraminių" keptuvių, prie danga dažnai būna parašyta kokia nors "teflon titanium pro". Užtai ir man konfiuzas, pirkt ar ne tą š. Dabar naudojam ketaus, bet vaukam sunkoka. O plieninės sako svylinėja baisingai. Gal kas galit plienines pakomentuot?
HardAxe 2020-10-15 09:58
matau žinot ką naudojat. Tada dar vieno patarimo paprašysiu. Kadaise su iki lipdukais buvau nusipirkęs vieną berghoff puodą. Silikoninės rankenos, dangčio rankena su termometru, ant magneto. Nusiima kišant į indaplovę. Geriausias puodas iki šiol, kokį esu turėjęs. Ką šiai dienai panašaus galima nupirkti? Kokie gamintojai/modeliai geir?
vk_ 2020-10-15 10:56
(PTFE) su priedais, kurie užtikrina dangos atsparumą ir ilgaamžiškumą. Gamybos procese PFOA nenaudota, net ir perkaitinus keptuvę ji nebus kenksminga.
vk_ 2020-10-15 11:11
Tikrų keramikinių keptuvių į indaplovę nedėčiau, nes jų ir taip ploną nelimpantį sluoksnį labai lengva pažeisti ir indaplovės labai sutrumpintų jų tarnavimo laiką. Kas ieškote "sveikų", gerų, ilgaamžių, lengvai prižiūrimų keptuvių, tai siūlyčiau drąsiai imti keptuves su šiuolaikine teflonine danga, kuri pagerinta priedais. Apie kelias tokio tipo keptuves čia jau kalbėjome. Giliau paieškojus kai kur galima rasti, kiek ciklų turi atlaikyti danga, kas tiesiogiai nusako ilgaamžiškumą. Dėl sveikumo - užtenka užrašo, kad nėra PFOA. Šitą dabar atitiks turbūt visos keptuvės, kurias rasite parduotuvėse. Dėl patogumo - bent jau man tai labai priklauso nuo keptuvės formos. Yra gerų technologijų keptuvių, bet va forma man jų nepatinka ir dėl to aš jų nepirksiu. Manau, kad neprideganti ir lengvai nuvaloma keptuvė padeda gaminti sveikesnį maistą. Čia šioks toks akmenukas bijantiems tefloninių ir naudojantiems kitas nepatogias, pridegančias ir sunkias keptuves.