Užtenka kone akimirksnio: naujas tyrimas atskleidė, kad net ir labai trumpas kontaktas su COVID-19 sergančiu žmogumi yra pavojingas  (3)

„Artimas kontaktas su COVID-19“ paprastai apibrėžiamas kaip buvimas šalia užsikrėtusio asmens mažiausiai 15 minučių. Tačiau naujas tyrimas rodo, kad net ir labai trumpas kontaktas – minutė ar mažiau – gali užkrėsti, jei šie kontaktai pasitaiko dažnai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) ataskaitoje aprašomas atvejis, kaip kalėjimo darbuotojas susirgo COVID-19 po kontaktų su užkrėstais kaliniais – nors niekada nebuvo šalia užkrėstų žmonių ilgiau nei minutę.

Kontaktai įvyko liepos 28 d., kai šeši kaliniai iš valstybinės įstaigos buvo perkelti į Vermonto kalėjimą, sakoma pranešime, paskelbtame CDC žurnale „Morbidity and Mortality Weekly Report“. Nei vienam iš kalinių nepasireiškė COVID-19 simptomai, tačiau jiems visiems atvykus buvo atliktas įprastas COVID-19 tyrimas, ir visi šeši kaliniai kitą dieną sulaukė teigiamų testo rezultatų.

Sužinoję apie teigiamus rezultatus, pareigūnai ėmėsi tikrinti, kas tą dieną turėjo artimų kontaktų su kaliniais. Komanda peržiūrėjo filmuotą medžiagą ir aptiko vieną kalėjimo darbuotoją, kuris tikrai buvo per du metrus nuo kalinių – tačiau nebuvo užfiksuotas kaip artimas kontaktas, nes šalia užkrėstųjų neišbuvo 15 minučių iš eilės.

 

Darbuotojas tęsė darbą kaip įprasta, tačiau rugpjūčio 4 d. (praėjus savaitei po užsikrėtusių kalinių atvykimo), jis prarado kvapo ir skonio pojūtį, jam prasidėjo sloga, kosulys, dusulys, galvos skausmas ir kiti COVID-19 simptomai. Kitą dieną darbuotojo COVID-19 testas buvo teigiamas.

Po šio teigiamo testo pareigūnai dar kartą peržiūrėjo vaizdo įrašus nuo liepos 28 d. Nors kalėjimo darbuotojas niekada nepraleido 15 minučių šalia užkrėstų kalinių ištisai, jis turėjo keletą trumpų kontaktų su jais. Konkrečiai, per 8 valandų pamainą darbuotojas turėjo 22 trumpus kontaktus (po 10–60 sekundžių) su kaliniais – iš viso 17 minučių.

Kalėjimo darbuotojas kontaktų metu visada dėvėjo medžiaginę kaukę ir akinius, tačiau kaliniai ne visada buvo su kaukėmis. Darbuotojas neturėjo jokių kitų žinomų kontaktų su COVID-19 ir dvi savaites iki savo ligos pradžios nebuvo išvykęs už Vermonto ribų. Tuo metu Vermonte naujų COVID-19 infekcijų skaičius buvo mažas – o tai reiškia, kad darbuotojas vargu ar užsikrėtė šia liga per plitimą bendruomenėje.

 

Išvados rodo, kad „bent vienas iš besimptomių [kalinių] per šiuos trumpus susitikimus pernešė SARS-CoV-2 [virusą, sukeliantį COVID-19]“, – teigia pranešimo autoriai.

Šio tyrimo rezultatai gali turėti įtakos kontaktų atsekimo tvarkai. Taip pat gali būti svarstomi papildomi veiksniai – pavyzdžiui, kaip arti asmenys buvo vienas prie kito, ar užkrėstas asmuo darė kažką panašaus į dainavimą ar mankštą (dėl ko kvėpavimo metu į aplinką patenka daugiau aerozolių) ir ar aplinka nebuvo perpildyta, ar tinkamai vėdinama, sakoma pranešime.

Ir nors nagrinėjamu atveju „pagal pirminį įvertinimą nebuvo galima daryti prielaidos, kad darbuotojas turėjo artimą kontaktą, tačiau detaliai peržiūrėjus vaizdo medžiagą buvo nustatyta, kad bendra kontaktų trukmė viršijo 15 minučių“, – rašo tyrimo autoriai.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai (3)