Aptiko įrodymų: Paukščių Takas suvalgė kitas galaktikas  (1)

Galaktikų susiliejimai – įprastas reiškinys Visatoje, kiekviena didelė galaktika per gyvenimą jų patiria dešimtis, jei ne šimtus. Dauguma susiliejimų yra maži, kai praryjama gerokai mažesnė galaktika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paukščių Takas tokių irgi yra patyręs ne vieną, o naujame tyrime pristatoma detali analizė, rodanti, kad vienas toks susidūrimas greičiausiai įvyko prieš 2,7 milijardo metų.

Pagrindinis jo įrodymas – vadinamasis Mergelės sutankėjimas, žvaigždžių grupė, aptikta 2005 metais. Kurį laiką buvo manoma, kad tai yra spiečius, bet vėliau paaiškėjo, kad ši grupė pailga, tik pasisukusi galu į mus, todėl matome ją kompaktišką. Nauja analizė padėjo dar patikslinti struktūros formą ir jos judėjimo istoriją. Tai beveik neabejotinai yra plintanti nykštukinės galaktikos liekana – kevalas.

 

Panašios struktūros dažnai randamos kitose galaktikose po susiliejimų, kurių metu mažesnė galaktika pataiko beveik tiksliai į didesniosios centrą, bet Paukščių Take tokio radinio anksčiau nebuvo užfiksuota. Žvaigždžių judėjimo greitis ir kryptis rodo, kad prieš 2,7 milijardo metų jos buvo ties Galaktikos centru – kitaip tariant, įvyko galaktikų susiliejimas.

Panašiu metu centrinėje Paukščių Tako disko dalyje įvyko žvaigždėdaros žybsnis – gali būti, kad jį sukėlė būtent šis susiliejimas. Iš kitos pusės, kiti darbai rodo, kad šis žvaigždžių sutankėjimas Mergelės žvaigždyne greičiausiai susijęs su Gajos-Encelado galaktika, kurią Paukščių Takas suvalgė, manoma, prieš 11 milijardų metų.

 

Kaip suderinti tokius skirtingus laiko įvertinimus, kol kas nežinia. Gali būti, kad Gajos-Encelado susiliejimas įvyko ne taip seniai, arba gal šios laiko vertės žymi skirtingas susiliejimo dalis – pirmąjį palydovinės galaktikos priartėjimą prie Paukščių Tako ir galutinį suardymą.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai (1)