Pats ryškiausias kada nors užfiksuotas žybsnis - pažadinta mūsų galaktikos juodoji skylė (Video)  ()

Mūsų Galaktikos centre esanti juodoji skylė Šaulio A* yra neaktyvi – nors aplink ją yra šiek tiek dujų, į centrą jos krenta labai lėtai, todėl ir šviečia palyginus neryškiai. Bet situacija nėra visiškai nekintanti: reguliariai stebimi žybsniai centriniame šaltinyje, kurių metu šviesis gali išaugti dešimtis kartų. Šiemet stebėtas pats ryškiausias kada nors užfiksuotas žybsnis, net 75 kartus padidinęs Šaulio A* šviesį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet tai nebuvo vienintelis panašus epizodas: išnagrinėję infraraudonųjų spindulių stebėjimus, vykdytus nuo 2003 metų, grupė mokslininkų nustatė, kad šiemet įvyko net keturi gana reikšmingi žybsniai. Tikimybė, kad jie visi būtent šiemet įvyko atsitiktinai, yra mažiau nei 0,05%.

Be to, pastarieji žybsniai nuo ankstesnių skiriasi ir tuo, kad Šaulio A* šviesis jų metu išaugo visuose spektro ruožuose gana vienodai; anksčiau sužibimas būdavo reikšmingesnis didesnės energijos ruože.

Šie požymiai gali reikšti, kad į Šaulio A* medžiaga ima kristi sparčiau, nei anksčiau. Gali būti, kad prie juodosios skylės priartėjo dujos, atitrūkusios nuo G2 debesies, kuris prieš ketverius metus pralėkė netoli jos. Arba galbūt pernai arti praskriejusi žvaigždė S2 sujaukė aplinkines dujas ir leido joms kristi sparčiau. Artimiausiu metu turėtume sužinoti, ar šie žybsniai buvo statistinė anomalija, ar didesnio aktyvumo periodo pradžia.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: