Alzheimerio liga greičiausiai prasideda kur kas anksčiau nei manyta, bet galbūt įmanoma jai užkirsti kelią  ()

Alzheimerio liga - tai siaubinga neurodegeneracinė liga, dažniausia senatvinės demencijos sukėlėja. Ji kyla dėl smegenyse susidarančių beta amiloidų plokštelių, kurios su laiku suardo ryšius tarp neuronų. Alzheimerio liga yra nepagydoma ir, nepaisant visų mokslininkų pastangų, tokia greičiausiai liks dar ne vieną dešimtmetį. Tačiau dabar mokslininkai padarė atradimą, kuris galbūt padės užkirsti Alzheimerio ligai kelią.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau seniai žinoma, kad kai jaučiami pirmieji Alzheimerio ligos simptomai, ši liga jau būna pažengusi. Taip yra dėl to, kad netvarkingai susilanksčiusių baltymų gumulėliai ima kauptis labai palengva. Ir smegenys gali kompensuoti jų daromą žalą pakankamai efektyviai. Tačiau su laiku tų beta amiloidų plokštelių sankaupos auga ir atsiranda pirmieji simptomai, tokie kaip atminties prastėjimas.

Dabar mokslininkai atliko tyrimus su pelėmis ir nustatė, kad baltyminės plokštelės pradeda kauptis kur kas anksčiau nei buvo manyta. Tiesiog tie pirmieji gumulėliai, kuriuos mokslininkai vaizdžiai vadina sėklomis, nėra labai žymūs ar lengvai pastebimi - tai yra kažkas, kas pasirodo prieš beta amiloidų sankaupas. Tačiau jei juos pavyktų pastebėti anksti, juos būtų galima pašalinti.

 

Mūsų smegenys efektyviai apsivalo pačios, jei tik nėra prasidėję Alzheimerio ligos procesai. Mokslininkai nori padėti smegenims - jie ieško antikūnių, kurie efektyviai surastų ir sunaikintų tuos pirmuosius beta amiloidų gumulėlius, kurie gali pradėti grandininę reakciją, nuvesiančią prie Alzheimerio ligos diagnozės. Iš šešių testuotų antikūnių, tik adukanumabas pasirodė esantis efektyvus. Juo gydytos pelės po šešių mėnesių turėjo perpus mažiau smegenų pažeidimų nei tos, kurios gydomos nebuvo.

Mokslininkai nėra tikri, kaip tos sėklos atrodo. Tikėtina, kad adukanumabas atpažįsta tik dalį iš jų ir gali tik sulėtinti, bet ne išgydyti beprasidedančią Alzheimerio ligą. Kitaip tariant, tyrimus reikia tęsti. Bet gera žinia ta, kad antikūnių terapija dabar atrodo kaip labai efektyvus Alzheimerio ligos gydymo būdas. Jei pavyktų sukurti testus, kurie labai anksti parodytų, jog žmogaus smegenyse prasidėjo tokia grandininė reakcija, antikūnių terapiją būtų galima pradėti iš karto ir ligai būtų užkirstas kelias.

 

Svarbu ir tai, kad mokslininkai galutinai patvirtino, kad efektyvus Alzheimerio ligos gydymas bus pasiektas tik tada, kai ligą atpažinsime dar prieš pirmuosius demencijos požymius. Kai žmogus jau patiria atminties ar kognityvinių funkcijų sutrikimus, gydymo galimybės yra ribotos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(2)
(19)

Komentarai ()