Ypatingai svarbus pasiekimas - sėkmingai nuspėtas Saulės dėmės susidarymas prieš jai atsirandant  ()

Saulės aktyvumas yra cikliškas procesas. Kartais žvaigždė yra aktyvesnė – jos paviršiuje daugiau dėmių, dažniau vyksta žybsniai ir vainikinės masės išmetimai; kartais jų būna mažiau. Ciklo trukmė – 11 metų, šiuo metu Saulė yra ties minimumu, kuris sutartinai žymi seno ciklo pabaigą ir naujo pradžią. Visgi kartais dėmių pasitaiko ir minimumo metu; viena susiformavo maždaug prieš savaitę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet svarbus ne pats jos egzistavimo faktas, o tai, kad dėmės atsiradimas buvo sėkmingai nuspėtas bent penkios dienos iki jai atsirandant.

Lapkričio 18 dieną, kai dėmė dar tik augo ir telkėsi priešingoje Saulės pusėje, nei tuo metu buvo matoma iš Žemės, apie jos egzistavimą paskelbė GONG (Global Oscillation Network Group) mokslininkai. GONG sudaro šeši teleskopai, nuolatos stebintys Saulę ir jos virpesius. Saulės virpesiai yra garso bangos, sklindančios žvaigždėje. Jų judėjimui įtakos turi medžiagos temperatūra, tankis ir magnetinis laukas. Saulės dėmės magnetinis laukas daug stipresnis, nei kitur paviršiuje, todėl ją pasiekusi garso banga pakinta – išauga jos dažnis. Būtent tokį dažnių padidėjimą ir pastebėjo GONG teleskopai; detali analizė parodė, kad dėmė po kelių dienų atsisuks ir taps matoma iš Žemės. Prognozė visiškai pasitvirtino.

 

Galimybė prognozuoti dėmių atsiradimą ir judėjimą labai svarbi, nes iš dėmių dažnai kyla medžiagos pliūpsniai, galintys sukelti geomagnetines audras ir pakenkti mūsų elektronikai, erdvėlaiviams ar net žmonių sveikatai. Kuo tiksliau ir labiau iš anksto galėsime prognozuoti dėmių atsiradimą, tuo daugiau laiko turėsime pasiruošti galimiems pavojams.

 

Daugiau informacijos rasite Nacionalinės Saulės observatorijos pranešime spaudai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()

Susijusios žymos: