Pirmą kartą atrastas dar vienas svarbus Saturno ir Jupiterio skirtumas - naujasis atradimas leis daug geriau suprasti didžiųjų planetų panašumus bei skirtumus  ()

Turbulencija – netolygus sūkuringas skysčių judėjimas – labai svarbi astrofizikiniuose tyrimuose. Turbulencija perduoda energiją iš didelių erdvinių mastelių į mažesnius, sukuria tankio netolygumus, kaitina medžiagą ir kitaip keičia jos savybes. Tai vyksta įvairiausiose aplinkose, nuo tarpgalaktinės medžiagos galaktikų spiečiuose iki planetų atmosferų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Deja, nustatyti turbulencijos savybes yra labai sudėtinga – tam reikia ilgalaikių detalių stebėjimų duomenų. Jų neturime nei tarpžvaigždinėms dujoms, nei netgi Saturno ar Jupiterio atmosferoms. Naujame tyrime šią spragą bandoma užpildyti pasiūlant kitokį metodą apskaičiuoti turbulentiškos energijos pernašai planetų atmosferose.

Tam pasitelktas dydis, vadinamas potencialiniu sūkuringumu – jis susijęs su tipiniu sūkurių dydžiu ir greičiu nagrinėjamoje sistemoje, taip pat sistemos dydžiu ir globalaus sukimosi greičiu. Svarbiausia tai, kad potencialiniam sūkuringumui apskaičiuoti užtenka žymiai mažesnės skyros duomenų, nei turbulencijos savybėms.

 

Remdamiesi laboratoriniais eksperimentais, skaitmeniniais modeliais ir geriausiais šiuo metu turimais Jupiterio bei Saturno stebėjimais, mokslininkai parodė, kad potencialinis sūkuringumas labai gerai koreliuoja su turbulentiškos energijos perdavimo sparta iš didesnių erdvinių mastelių į mažesnius.

 

Taip pat pirmą kartą nustatyta, jog Saturne turbulentiškos energijos pernaša yra keturis kartus menkesnė, nei Jupiteryje.

Šis atradimas ateityje leis daug geriau nagrinėti pokyčius planetų atmosferose ir padės suprasti didžiųjų planetų panašumus bei skirtumus.

Tyrimo rezultatai publikuojami Geophysical Research Letters.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()