Mokslininkai gamtines dujas pavertė ledu: vietoje sudėtingo valandų trukmės proceso – prireikė vos 15 minučių ir belieka tik skaičiuoti pliusus  (3)

Gamtinės dujos yra iškastinis kuras, tačiau jo svarba nemažėja. Ir daug kas mano, kad būtent gamtinės dujos padės mums pereiti nuo naftos produktų naudojimo iki švarios energijos. Taigi, protinga ir toliau tobulinti gamtinių dujų išgavimo, apdorojimo ir pervežimo būdus. Ir dabar Nacionalinio Singapūro universiteto mokslininkai sukūrė metodą, leidžiantį greitai pakeisti dujų agregatinę būseną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per 15 minučių gamtinės dujos gali virsti kieta medžiaga, kurią galima saugiau ir lengviau transportuoti bei saugoti. Ir tam tereikės nekenksmingų medžiagų mišinio.

Gamtinės dujos mūsų civilizacijai vis dar yra labai svarbios ir tokios išliks artimiausioje ateityje. Tačiau dirbti su šiuo kuru nėra lengva. Gamtinės dujos dažnai yra skystinamos, tačiau tam reikia -162 °C temperatūros. Be to, jų saugojimas ir transportavimas galėtų būti saugesnis, paprastesnis ir pigesnis. Tik kaip?

Būtų gerai, jei gamtinės dujos būtų visai ne dujos, o kieta medžiaga. Ir pati gamta per milijonus metų tai gali padaryti, sukurdama vadinamąjį degantį ledą – vandenį, prisodrintą gamtinių dujų. Milijonai metų mums netinka, todėl mokslininkai stengiasi pagreitinti šį procesą. Jiems pavyksta sukurti dujų hidratus, tačiau ir tam dažnai reikia valandų. Nacionalinio Singapūro universiteto mokslininkai mano, kad jiems tai pavyko pasiekti per vos 15 minučių.

 

Atsakymas – aminorūgštis L-triptofanas. Jis pagreitina gamtinių dujų (daugiausiai metano) strigimą tarp vandens molekulių, todėl dujų hidratą galima sukurti per 15 minučių, o pats procesas yra lengvai integruojamas į dabartinę gamtinių dujų infrastruktūrą. Ir belieka skaičiuoti privalumus.

 

Tokio degaus ledo tūris yra 90 kartų mažesnis nei dujų, jis gali būti laikomas -5 °C temperatūroje ir, žinoma, nesprogsta. Taigi, taip apdorotas dujas lengviau ir saugiau pervežti. Be to, šiame metode mažiau kenksmingų medžiagų ir pramoniniais mastais jis nebrangus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(36)
(0)
(36)

Komentarai (3)