Pasiūlė naujo revoliucinio erdvėlaivio idėją: galėtų nusiųsti žmones į potencialiai gyvenamas egzoplanetas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

_alvydas_ 2020-12-15 18:18
Na susipažinti gerai, bet pasilik galimybę sugrįšti. Gali erdvė tiek užsikreivinti, kad nerasi kelio atgal... Jei nesupratai sarkazmo potekstės nėra tokio dalyko kaip fizinė kreiva erdvė. Bet yra matematiniai kreivos erdvės modeliai kurie gali būti taikomi aprašyti tam ko nesupranti kaip veikia. O tas kreivumas tik erdvės sudedamųjų nesimetrinio judėjimo šešėlis.
who 2020-12-15 18:27
Na Einšteino teorijos kolkas pasitvirtina stebint kosmoso platybes. Ši frazė mane pritrenkė ir šiam vakarui jau užteks youtube "In order of speed of light to remain constant, time itself must pass slower in the gravitational field"
_alvydas_ 2020-12-15 18:49
Nėra laiko, yra tik laikrodžiai. Ta pasme ir turėtų sakyti visų žinomų rūšių laikrodžiai pradės eiti lėčiau. Jie gali pradėti eiti lėčiau dėl daugybės realesnių priežasčių. Gal net ne visų rūšių sulėtės, pasilik sau mąstymo laisvės. Laikas yra kiek mistinė sąvoka, o laikrodžiai realūs fiziniai objektai, tai geriau į jų veikimą ir koncentruotis. Laikrodžių greitį gali įtakoti pvz. masės padidėjimas, kurį savo ruoštu nulemia erdvės sudedamųjų judėjimas. Matematinis kreivumo modelis čia meistriškai pritemtas ir gerai prognozuoja eksperimentų rezultatus, bet atitveria tavo mąstymą nuo priežasčių paieškos.
mindaugas.vaitiekūnas 2020-12-15 18:54
Kai tą įsisavinsi, pradėsi galvoti kaip keista, kad kažkada manei kitaip c yra tiesiog santykis (erdvės/laiko). Jeigu išsikreipia erdvė - išsikreipia ir laikas. Vienas iš paprastesnių "mindfuck'ų": raketos A ir B skrenda viena į kitą. Abiejų raketų greičiai 0.5c, tad bendroj sumoj viena kitos atžvilgiu raketos sklinda greičiu c. Tu stebėtojas X stovi vietoje ir žiūri į tas raketas. Jeigu raketa A pašviečia į raketą B, tai kokiu greičiu juda šviesa? Na žiūrint iš raketos A perspektyvos - greičiu c. Žiūrint iš raketos B perspektyvos - greičiu c. Žiūrint iš tavo X pespektyvos - taip pat greičiu c (ne kokiu c + 0.5c (raketos greitis)). Kodėl? Nes erdvė ir laikas visiems objektams "pasireiškia" nevienodai c yra konstanta, kad ir kaip bežiūrėtum
who 2020-12-15 19:28
Priklauso nuo atskaitos sistemos. Jei aš raketoj B, įvertinsiu santykį savo nuskrieto atstumo su atlekiančio objekto nuskrietu atstumu. Kad įvertinčiau savo atstumą, reikia prisirišti prie kelio, kurio atstumas žinomas. Jei nėra kelio/stebėtojo, pereinam prie neapibrėžtumo, nes raketa B nežino, gal ji stovi vietoje, o objektas artėja 1,5C. Kolkas kaip ir Alvydas, nenoriu susieti laiko su erdve.
HardAxe 2020-12-15 19:38
[quote="mindaugas.vaitiekūnas"]Aš kiek žinau, tai tas teiginys, kad šviesos greičio niekas taip ir neišmatavo, yra kilęs iš to, kad niekas neišmatavo šviesos greičio į vieną pusę. /quote] kokia bėda su dabartinio tikslumo atominiais laikrodžiais?
_alvydas_ 2020-12-15 20:13
Dviejų laikrodžių sinchronizavimas, apie tai ir filmuke užsimenama. Perkeliant vieną tokį laikrodį į kitą vietą jie išsiderins tiek, kiek pakis šviesos sklidimo laikas jei c bus skirtinga į priešingas puses. Nes perkėlimo metu laikrodis judės ir dėl judėjimo eis kitokiu greičiu. Kai sustos naujoj vietoj abu laikrodžiai jau eis vienodu greičiu, bet bus susidaręs parodymų poslinkis lygus laikui dėl nevienodų c greičių į abi puses. viewtopic.php?p=556538#p556538
Dannas3 2020-12-15 20:19
Ir atsivelgiant i tai galima laikrodzius sukalibruot. Krapstot subinej sliekus suo tuo sviesos matavimu
_alvydas_ 2020-12-15 20:31
Na būsi pasaulyje pirmas kam tai pavyko.
mindaugas.vaitiekūnas 2020-12-16 12:05
Privalai https://lt.wikipedia.org/wiki/Erdv%C4%97laikis
Dannas3 2020-12-16 12:59
Kalibravimo minti pasigavau is vieno podcasto. Lex Fridman kanale, kur jis kalbino Alex Filippenko. Pastarasis pasakojo apie Ia tipo supernovas, kurios mokslininkams kaip ir yra matavimo zymekliai. Beda ta, kad jos ir kaip standartas, bet nera visiskai vienodos, bet mokslininkai ismoko jas sukalibruot, kad duomenys butu tikslesni. Taip ir siuo atveju, jei perkeliam laikrodi, bet zinom kitus duomenis, kurie itakos laikrodzio parametrus, galim tiksliaj isskaiciuot norimus duomenis. Tiksliai net nesupratau, tavo klausimo, bet mums nebutina matyt abieju laikrodziu vienu metu, kad ir ka turejai galvoje. Aisku, as gal ir neteisus, tiesiog samprorauju.
_alvydas_ 2020-12-16 13:23
Dannas3 2020-12-16 14:34
Ok nesu as baiges mokslu sioj srityj, tai su matematine kalba man sunkoka ir sunku man buvo suprast kas turima galvoje toje diskusijoje per daug neisigilinus. Taigi noreciau, kad parasytum paprastai, savais zodziais, kodel negalima numatyt, kiek laikrodziai paklys?
_alvydas_ 2020-12-16 15:16
Todėl, kad laikrodžio paklydimas priklauso nuo to kiek šviesos greitis nukrypęs nuo c. Be skaičiavimo paaiškinimo nėra, paskaičiuoji ir matai, oba ... sutampa. Todėl tokiu būdu išmatuti c į vieną pusę pasidaro nebeįmanoma. Na tiesiog toks Gamtos fokusas. Priimi tai, kad išmatuoti c į vieną pusę neišeina arba ieškai kitų būdų.
mindaugas.vaitiekūnas 2020-12-16 15:56
Pats supratau, kad su tuo skirtingu dažniu nieko nesigaus - iš "greitesnio laikrodžio" banga sklisdamas į detektorių sulėtės, ko pasekoje vėl gausime tą patį dažnį.
HardAxe 2020-12-16 16:20
jeigu nežinai šviesos greičio tai pasiųsk atgalini signal garsu arba siųsk signalą į trečią stebėtoją. A B C C siunčia signalą į B ir A. B ir A atsako vos tik gauna signalą. Kadangi žinosi signalo ilgį B-A-B (abipusį, nes B matuoja ir CAC), tai galėsi įsivertinti ir tarp AC ir BC. Taip pamatuosi signalo kelią iš A į B
mindaugas.vaitiekūnas 2020-12-16 17:15
ne, nepamatuosi, nes vis dar nesusinchronizavai visų trijų sistemų. esmė čia yra tame, kad ne tik šviesos greitis gali skirtis skirtingomis kryptimis, bet ir pats laikas gali eiti nevienodai keliaujant priešingomis kryptimis. Ir veikiausiai jokiais primityviais eksperimentais ir formulėm to nepatikrinsi
who 2020-12-16 18:25
Bet čia jau reliatyvumas Jei greitis dėl krypties galėtų būti nevienodas, juk turėjo jau išlysti kokiuose eksperimentuose, kad ne visada išeina lygiai C. O kaip dėl šviesos greičio vandenyje, ar yra koks ryšys su laiko tėkme?
_alvydas_ 2020-12-16 18:31
Bet aš nesu tuom įsitikinęs, mano siūlomam eksperimente įsivelia chaoso elementai. Jie turėtų padėti padaryti savotišką sinchronizaciją pagal bangos frontą. Garsas čia kaip ir elektros srovė veikia dėl dalelių sąveikos. Sąveikos greitis į skirtingas puses irgi bus skirtingas. Nes c ir yra sąveikos greitis visų pirma. Dar ir atomų masės bus skirtingos judant pagal eterio judėjimo kryptį ir prieš. Nors sudėtingiau suskaičiuoti čia būtų, bet vistiek kompensuosis manau viskas. Tavo antros dalies su A B C nesupratau.
mindaugas.vaitiekūnas 2020-12-16 19:40
Aš irgi