Galaktikos hale aptiko rentgeno burbulus: palyginus su Paukščių Tako amžiumi - visiški jaunikliai, bet milžiniško dydžio ir net lenkia Fermi burbulus  ()

Prieš vienuolika metų, nagrinėjant tuo metu dar gana naujus Fermi kosminio teleskopo duomenis, aptikti du didžiuliai gama spinduliuotės burbulai, kylantys nuo Paukščių Tako centro statmenai Galaktikos diskui. Jų aukštis – 10 kiloparsekų – didesnis, nei atstumas tarp Saulės ir Galaktikos centro.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per dešimtmetį nuo šio atradimo išsiaiškinta, kad burbulų kraštai plečiasi kelių šimtų kilometrų per sekundę greičiu, o visa struktūra greičiausiai yra tik kelių milijonų metų amžiaus – labai jauna, palyginus su dešimt milijardų metų viršijančiu Paukščių Tako amžiumi. Jau tada buvo pastebėta, kad arti Galaktikos centro burbulų kraštai neblogai sutampa su X formos rentgeno spinduliuotės struktūra, žinoma dar nuo 2000 metų.

Dabar nauji stebėjimai parodė, kad rentgeno struktūra tęsiasi aukštyn ir sudaro du dar didesnius burbulus.

 

Stebėjimai atlikti naudojant naują kosminį teleskopą eROSITA, duomenys surinkti per pusmetį iki šių metų birželio. Atrastieji burbulai yra maždaug dvigubai platesni ir pusantro karto aukštesni, nei Fermi burbulai; juose sukaupta energija irgi didesnė, maždaug 10-100 kartų. Ir vienų, ir kitų burbulų kilmė beveik neabejotinai yra tas pats įvykis – aktyvumo epizodas Paukščių Tako centre. Jo metu išpūsti burbulai išstūmė aplinkines dujas.

 

Matomi rentgeno burbulai yra įkaitintos stumiamos halo dujos, o ištuštintą erdvę užpildo energingesnės dalelės, atsklidusios iš Galaktikos centro bei skleidžiančios gama spinduliuotę.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()