Istorinė akimirka: Singapūro restorane jau bus galima paragauti laboratorijoje išaugintos mėsos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kestutisz 2020-12-17 10:33
Kol nebus žmogienos skonio (prikolas minus moralinės parkės) tol didelio populiarumo nebus...
Hm 2020-12-17 10:56
Žmogiena žmogienai nelygu, kai klausinėjo dar 20 a. pradžioje kažkokių tai salų kanibalų apie žmogienos skonį, tai jų vertinimų vegetarų mėsa skaniausia, anglų jūrininkų neskaniausia (Mokslas ir gyvenimas) O jei rimtai - tai geras ekologinis ir moralinis sprendimas mėsos vartotojams...
kestutisz 2020-12-17 11:52
Nu tai ir tą išspręs - pasiūlys kokios tik nori rasės, amžiaus ar profesijos skonio :) Plius užgerti nekaltų mergelių kraujo skonio gėrimu pvz. O jei rimtai tai čia man skamba kaip kad vegetariški "mėsos skonio" kotletukai - pas žmones tą valgančius na kažkokios keistos problemos, kodėl būtent visgi reikalingas toks skonis, kažkokia trauka tai mėsai visgi yra? Mėsėdžio gi vistiek tokiais nesužavėsi :) Dar galiu suprast tą šlamšto masę kur "krabų" skonio - dėl ekonomijos, nes nu receptai jau yra, trūksta tik pačių krabų :)
conjurer 2020-12-17 23:47
Pagaliau veganai galės valgyti mėsą. Kaip ir gerti riešutų sunką, ir vadinti tai pienu. Aišku kiti netoleruoja laktozės, ar tam tikrų riebalų iš mėsos, bet nori būti "normalūs", bent vizualiai. Bet čia būtų tikra mėsa, tik be gyvūnų išnaudojimo.
Monochamus 2020-12-17 23:57
Juk jei tau būtų kokios nors svarbios priežastys nevalgyti maisto, kurį labai mėgsti, tai irgi ieškotum pakaitalų. Kiek susidūriau, tai tie žmonės, kurie mėsos nevalgo vien iš idealistinių paskatų to ir neneigia. Žinoma, galima kvestionuoti ar tie jų idealai teisingi ar ne, bet tai, kad pasilgsta maisto kurį anksčiau mėgo yra visiškai natūralu Smagiausia, kad tokia užauginta mėsa tiks veganams (atitinka ideologiją), bet netiks neideologiniams vegetarams (juk vis tiek mėsa, feee )
DarkNRG 2020-12-18 03:18
Suniena pasibaige?
kestutisz 2020-12-18 19:22
Bet ji netiks mėsėdžiams, bo jiem vistiek kels įtarimų/nebus tas pats kaip valgyt kokį veršiuką su visa jo gyvenimo istorija :) Aišku, kai atpigs iki tiek, kad pigiau bus iš karto gaminti tokią masę, nei ten malti su visa skūra ir žarnom į tą miesto-legendinę "mechaniškai atskirtą mėsą" tai jau bus sunku išvengti :) Liks tik košerinės mėsos ieškoti :)
conjurer 2020-12-18 19:49
"Mechaniškai atskirta mėsa" arba tiesiog gerai sumalta yra labiau mėsėdiška, nei atrinkti pjausneliai iš specifinių vietų. Koks ernis sugeba suvalgyti viską, nepalieka net kaulų. O šuniui tik duok pienišką dešrelę, geriau nei bet koks sausiakas. Didžiausias pliusas masiniame mėsos auginime yra tas, kad nereikės auginti gyvūnų, susitaupys pašaro, ir dirbamos žemės. O kol pats neaugini, tai nieko apie tą istoriją nežinai. Kol skonis panašus, nelabai svarbu, ar baltymai su riebalais eis iš mėsinių žiogų, ar iš burgermedžio.
Stebėtojas 2020-12-18 21:01
O tu pabandyk kiaulę šerti žuvim. Kažin, norėsis tokios mėsos ar ne? Jei manai, kad juokauju ar šaipausi, tai ne. Girdėjau tikrą pasakojimą, kaip kažkas dirbo žuvų fabrike ir visokias žuvies atliekas tempdavosi kiaulėm šerti (čia buvo sovietmečiu).
Stebėtojas 2020-12-18 21:07
Čia tai dar klausimas. Ta mėsa iš šventos dvasios taip pat neaugs. Reikės iš kažkur gauti aminorūgštis ar ko ten reikia. O iš kur jas gausi? Maža to, prisidės visokios kitos problemos, kaip to "pašaro" paruošimas, filtravimas, sterilios aplinkos palaikymas ir t.t. Žinoma, galima visus negyvėlius, tave tarpe ir žmones, kišti į kokį konverterį ir vėliau džiaugtis mėsa. Šiuo metu visuomenė tam gali pasipriešinti, bet ateityje gali būti visko.
conjurer 2020-12-18 22:29
Taip reikės resursų tam. Bet turbūt palyginus mažiau. Pvz kol kiaulė auga, tai ką ji suvalgo eina ne tik į mėsos auginimą, bet ir į odos, plaukų, kaulų. Taip pat energijos reikia metabolizmo palaikymui, ir taip bent metus, kol augimo greitas sumažėja iki tiek kad apsimoka pjaut. Jei tą patį maisto kiekį (cheminę energiją) galėtume perduoti tik mėsos gabalo užauginimui, teoriškai išgautume daugiau mėsos. Nežinau kiek dabar reikia cheminės ir kitos energijos, bet manau yra potencialo kad su laiku tai bus pigesnis ir greitesnis būdas gauti mėsą. Čia AAA000 mane buhalteriu išvadintų, bet tai gali būti labai didelė industrija ateityje, praktiškai kaip industrializcija prieš amatininkus. Dėl sterilios aplinkos irgi nežinau kaip ten kas, bet asmeniškai tokią mėsą kepsiu kaip ir tikrą, nes bakterijoms nelabai įdomu kiaulė mirus, ar niekada nebuvo gimus.
kukulis4 2020-12-18 22:46
Parsas iki 'einamo' svorio, ty 95-105kg isauga per mazdaug 5.5 men. Per metus tai cia pas bobute, kai ant bulviu dietos buna pasodintas. Taciau betkokiu atveju - jeigu kilograma parso uzaugint laboratorijoj bus pigiau, negu uzaugint tvarte, tai valio, ir tempkit cia ta mesa. Manau, kad iki tol, kol ji atpigs, ir isties taps konkurencinga, neblogai zais tas faktorius, kad laboratorine mesa sveikesne ir ekologiskesne.
SaMaras 2020-12-18 23:52
O iš kur tai ištraukei? Dažniausiai tie netobulumai ir duoda TĄ skonį ir TĄ kvapą ir kt.. paimk kad ir kokį pomidorą augusį žemėje tarp 'šūdelio', purvo ir kt ir sterilioje hidroponinėje terpėje.. arba tą patį broilerį užaugink su kombikorma ir ant grūdų ir miltų.. na gal ir nebus taip.. Bubo toks atvejis, kai, pažįstamas vaikas padavus aviečių paklausė, kodel jos ne aviečių skonio, nes tuo metu kažką valgė butent 'aviecių skonio' ir jo skonio receptoriai jau aviečių neatpazino6, kad ten tas pats reikalas..
namaste 2020-12-19 01:04
Esu valgęs šerną kuris visą gyvenimą augo fermoj su kiaulėm ir buvo šertas tuo pačiu pašaru. Galiu pasakyt, kad skonis nesiskyrė nuo kiaulienos. Šiaip žvėrienos skonis tikrai gerai pažystamas, bet atskirt nesigavo. Tai pritarčiau tiems kurie sako, jog ta užauginta mėsa bus visai kitokio skonio nei "natūrali" .
kukulis4 2020-12-21 09:28
Nelabai supratau - cituoji, ka sakiau apie sveikuma ir ekologija, bet pats komentuoji apie skoni. Tai nelabai suprantu ka turi omenyje. Kiauliena, kaip mesa, nera labai jau skani pati is saves, ypac lyginant su jautiena ar kokia antiena.