Aptiktas šiurpą keliantis „kaukolių bokštas“: tai gyvybės, o ne mirties simbolis (Video)  ()

Praėjusią savaitę Meksikos archeologai rado daugiau nei 119 žmonių, įskaitant moterų ir keleto vaikų, palaikus šimtmečių senumo actekų „kaukolių bokšte“, kadaise klestėjusios actekų sostinės centre.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie naująjį radinį buvo pranešta atkasus rytinę didžiulio kaukolių masyvo „Huei Tzompantli“ dalį ir išorinį fasadą. Šiaurės rytinė šio keistojo statinio dalis buvo rasta prieš penkerius metus, rašoma sciencealert.com.

Archeologai mano, kad daugelis kaukolių priklausė į belaisvę patekusiems priešo kariams, o bokšto paskirtis – įspėti actekų imperijos priešininkus, koks likimas jų laukia. Deja, kaukolių bokštas neatgrasė Ispanijos konkistadorų, kurie nuvertė actekų imperiją 1521 m.

Dalis kaulų gali būti ritualiniuose aukojimuose nužudytų žmonių palaikai, siekiant įsiteikti dievams, sakė ekspertai pareiškime, kurį išplatino Nacionalinis antropologijos ir istorijos institutas.

 

 

„Nors negalime tiksliai pasakyti, keli iš jų buvo kariai, galbūt čia yra ir aukojimų ceremonijų metu nužudytų žmonių kaukolių“, – pareiškė archeologas Barrera Rodriguezas.

Spėjama, kad 4,7 metro skersmens bokštas buvo pastatytas maždaug XV a. pabaigoje. Jis stūkso vienos iš pagrindinių actekų senosios sostinės Tenočtitlano šventyklų „Templo Mayor“ teritorijoje, šiandieniniame Meksike. Šioje vietoje jau rasta daugiau nei 600 kaukolių. Meksikos valdžios institucijos jas pavadino vienu svarbiausių pastarųjų metų archeologinių radinių.

 

 

„Šventykla „Templo Mayor“ nesiliauja mūsų stebinti, – pareiškime nurodė Meksikos kultūros ministrė Alejandra Frausto. – Huei Tzompantli, be jokios abejonės, yra vienas įspūdingiausių pastarųjų metų archeologinių radinių mūsų šalyje.“

Pareiškime taip pat primenama, kad Mezoamerikoje žmonės buvo aukojami norint užtikrinti Visatos egzistavimą, todėl ekspertai kaukolių bokštą laiko „gyvybės, ne mirties statiniu“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()