Kas sveria daugiau – „Boeing“ lėktuvas, elektrinės transformatorinė ar Barstyčių akmuo?  ()

Iš pirmo žvilgsnio lėktuvas „Boeing“, šiluminės elektrinės transformatorinė ir Puokės akmuo tarpusavyje neturi nieko bendro, tačiau tai nėra visiška tiesa. Pasirodo, kad Lietuvoje saugomais paskelbti didžiausi rieduliai savo svoriu prilygsta sunkiausiems pasaulio objektams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai didžiausias saugomas Lietuvos riedulys – Puokės (Barstyčių) akmuo sveria net 512 tonų. Tai yra beveik tiek pat, kaip 20 pagal sunkumą daiktas pasaulyje – Didkoto šiluminės elektrinės transformatorinė (580 t) ir net 12 kartų daugiau nei keleivinis lėktuvas „Boeing 747“ (41 t).

Savo dydžiu įspūdingi ir kiti saugomi Lietuvos rieduliai. Antras pagal dydį Lietuvoje – akmuo Puntukas, jis sveria vos 66 tonomis mažiau už Puokės (Barstyčių) akmenį, iš viso 446 tonas! Trečias pagal dydį Kriaučiaus akmuo sveria 356 tonas.

 

O ar visų riedulių svoris priklauso nuo jų dydžio?

Iš tiesų riedulio svoris nemažai priklauso nuo to, kokios uolienos jį sudaro, kadangi uolienų tankis nėra vienodas. Galima teigti, kad kuo riedulį sudaranti uoliena yra tankesnė, tuo riedulys bus sunkesnis.

Didžiausius Lietuvos riedulius sudaro gana tankios granito bei gneiso uolienos. Žinant riedulio tūrį ir jį sudarančių uolienų tankį, nesunkiai galime sužinoti riedulio svorį šiuos du skaičius sudauginus.

Didžiausi Lietuvos rieduliai yra tokie sunkūs, kad juos išvežti įstengtų tik Baltarusijoje gaminamas didžiausias pasaulyje karjerinis savivartis Belaz 75710, galintis vežti iki 503 tonų svorio krovinį. Tačiau rieduliai gamtos paminklai ir gamtos paveldo objektai yra mūsų krašto lobis, menantis ledynmetį. Kilnojami iš vienos vietos į kitą jie būti negali. Būtent pradinė jų vieta, ekspozicija bei sudėtis, atskleidžia ir leidžia įminti pačias didžiausias Lietuvos geologines praeities mįsles.

 

Parengta pagal Lietuvos geologijos tarnybos informaciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(3)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: