NASA oficialiai pratęsė dvi planetų tyrimų misijas - laukia dar daugiau svarbių užduočių  ()

NASA praeitą savaitę oficialiai pratęsė dvi planetų tyrimų misijas: InSight ir Juno.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

InSight, nuo 2018 gruodžio stovintis Marse, netoli pusiaujo esančioje Eliziejaus lygumoje, tyrinėja Raudonosios planetos gelmes, drebėjimus ir šilumos pernašą plutoje. Misija pratęsta dvejiems metams, iki 2022 gruodžio.

Deja, taip pat nuspręsta nutraukti bandymus pataisyti zondą, turėjusį įsigręžti į planetos plutą. Pluta pasirodė esanti kietesnė, nei manyta planuojant misiją, todėl gręžimas ir kalimas strigo. Pernai atrodė, kad procesas po truputį pajudėjo iš mirties taško, bet visų problemų išspręsti nepavyko. Praeitą savaitgalį misijos komanda pabandė dar kartą įkalti zondą gilyn 500 plaktuko smūgių, bet ir tai nedavė laukto rezultato, todėl giluminio zondo misija oficialiai baigta.

 

Kita vertus, tai leis susikoncentruoti į kitas InSight užduotis: paviršinio seismometro bei orų stebėjimo stoties parodymų rinkimą.

Nuo 2016 liepos Jupiterį tyrinėjanti Juno pratęsta daugiau nei ketveriems metams, iki 2025 rugsėjo arba kol prietaisas suges. Pradinė Juno užduotis buvo pačios planetos, jos magnetinio lauko, magnetosferos, atmosferos ir vidinės struktūros tyrimai. Ateityje Juno skirs laiko platesnio masto aplinkai: Jupiterio žiedams bei trims iš didžiųjų palydovų – Ganimedui, Europai ir Ijo. Planuojami artimi praskridimai pro šiuos palydovus bus pirmieji zondo praskridimai nuo Galileo misijos, vykdytos 1995-2003 metais, laikų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: