Mokslininkai nusprendė imtis rimtų priemonių: atogrąžų miškus stebės dirbtiniai tinginiai (Video)  ()

Itin lėti robotai galės suteikti naujų žinių apie nykstančius gyvūnus ir augalus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Džordžijos technologijų instituto (JAV) mokslininkai sukūrė lėtą robotą, kuris itin taupiai naudoja energiją. Robotas veikia visai kaip gyvūnas, pagal kurį ir buvo kurtas – tinginys. 0,9 m ilgio „SlothBot“ juda tarp dviejų medžių pakabintu plieniniu lynu ir tik tada, kai būtina. Energijos jis gauna iš saulės elementų ir automatiškai ieško saulės šviesos, kai reikia įsikrauti. Kitu metu robotas taupo energiją ir naudoja ją tik savo prietaisams.

„SlothBot“ apginkluotas termometru, higrometru, anglies dioksido detektoriumi ir kameromis, kad galėtų stebėti atogrąžų miškų aplinką ir sekti, kas vyksta ekosistemos populiacijose, tarkim, sąveiką tarp grobuonių ir aukų arba augalų ir apdulkintojų.

 

„SlothBot“ be papildomos priežiūros gali veikti ištisus mėnesius ar net metus, todėl jis galės biologams suteikti itin svarbių žinių apie trapią atogrąžų ekosistemų pusiausvyrą.

 

Šiuo metu robotas bandomas Atlantos botanikos sode. Čia jis keliauja 30 m ilgio lynu. Kita roboto „darbovietė“ – vienas iš Pietų Amerikos atogrąžų miškų. Ten robotas daugiausia stebės orchidėjas ir nykstančias varles. Tam jis turės apžvelgti nemažą plotą, todėl mokslininkai stengiasi sukurti galimybę „SlothBot“ persikelti nuo vieno lyno ant kito.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Iliustruotasis Mokslas
Iliustruotasis Mokslas
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()