Viską šluojančios pandemijos užuomazgos? Siera Leonės šimpanzes kamuoja šiurpi liga - mirtingumas siekia 100 %  (4)

Žmonės ir šimpanzės dalinasi net 99 % DNR. Mokslininkai teigia, kad tai reiškia, jog tikimybė, kad kokia nors liga peršoks tarp skirtingos rūšies atstovų yra labai didelė. Ir tai iš tikrųjų gąsdina, nes mįslinga bakterinė infekcija Siera Leonėje 2005-2018 metais pražudė 56 šimpanzes. Tai yra, lygiai tiek, kiek užkrėtė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Greičiausiai Sarcina genties bakterijų sukelta liga sukėlė visą eilę simptomų. Sergančios šimpanzės sunkiai vaikščiojo, vėmė ir viduriavo. Tiesa, kartais ši neurologinius ir virškinimo trakto simptomus sukelianti infekcija pasireikšdavo itin greitai - šimpanzė eidavo miegoti įprastai, o ryte jau būdavo mirusi.

Siera Leonės rezervato darbuotojai pastebėjo, kad šios ligos mirtingumas siekė 100 % - nei viena šimpanzė nepasveiko. Veterinarai skyrė gydymą, tačiau jis nebuvo veiksmingas ir 56 šimpanzės neišgyveno.

Pastebėsite, kad tiksliai nežinoma, kas šią ligą sukėlė. Viskonsino universiteto mokslininkai ištyrė beždžionių audinių ir išmatų mėginius ir aptiko Sarcina bakterijas 68 % sirgusių beždžionių mėginių. Tai yra, ne visų užsikrėtusių šimpanzių mėginiuose aptiktos minėtos bakterijos. Kita vertus, jos neaptiktos nei viename sveikų gyvūnų mėginyje. Mokslininkai identifikavo bakterijas pagal jų keturlapį dobilą primenančią formą, tačiau Sarcina genties bakterijos iš tikrųjų nėra gerai ištyrinėtos.

 

Sarcina troglodytae - taip mokslininkai ketina pavadinti naują bakterijų rūšį. Mokslininkai tęsia tyrimus, nes dar liko daug neatsakytų klausimų. Visų pirma, ar Sarcina troglodytae sukelia šią ligą viena, ar yra ir kitų faktorių? Pastebima, kad šimpanzės dažniausiai suserga kovo mėnesį, todėl aplinkos veiksniai tikriausiai vaidina bent kokį vaidmenį. Ir ar šios bakterijos gali infekuoti žmones? Mokslininkai teigia, kad didžiausia tikimybė, jog atsakymas į pastarąjį klausimą yra teigiamas, nes Sarcina genties bakterijų infekcijos žmonėms nėra svetimos, o šimpanzės mums yra giminingos.

 

Tiesa, yra patogenų, kurie paveikia šimpanzes, bet mums yra nepavojingi. Todėl negalima tvirtai pasakyti, kad Sarcina troglodytae paveiks ir žmones. Bet kuriuo atveju, geriausia būtų šią epidemiją sustabdyti.

Mokslininkai taip pat ieško veiksmingo gydymo. Šiuo metu infekciją bandoma gydyti antacidais ir antibiotikais. Infekcijos su 100 % mirtingumu yra labai retos.

Ebola žmones gąsdina su 50 % mirtingumu, o štai COVID-19 mirtingumas, manoma, yra apie 1 % ar šiek tiek mažiau. Taigi, mokslininkai labai įdėmiai stebės tą šimpanzių rezervatą Siera Leonėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(7)
(21)

Komentarai (4)